Sergiu Celibidache, aniversat la ICR Stockholm, printr-un recital de flaut și chitară clasică

Pentru a marca împlinirea a 110 ani de la naşterea cunoscutului dirijor român Sergiu Celibidache (născut pe 28 iunie 1912), ICR Stockholm va organiza pe 3 iunie, de la ora 18.00, la sediul institutului, un recital aniversar de muzică instrumentală, susținut de cunoscutul flautist Ion Bogdan Ștefănescu și de chitaristul Laurențiu Topală.

Cu ocazia recitalului dedicat lui Sergiu Celibidache, va fi lansat DVD-ul „Pe urmele lui Celibidache în Suedia”, care contine filmul documentar intitulat „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani”, realizat de ICR Stockholm și Trinitas TV, la finalul anului trecut.„Ce șansă fantastică îmi oferă ICR Stockholm de a respira pe urmele lui Sergiu Celibidache, prin susținerea un recital menit să marcheze comemorarea excepționalului dirijor care, prin viziunea interpretărilor sale, a uimit o lume întreagă. Recitalul – The Joy of Music! - parcurge marile epoci muzicale consacrate, de la Renaștere până în zilele noastre, aduce, în lumina rampei, compozitori români de mare calibru, precum Dinu Lipatti, Horațiu Rădulescu, Doina Rotaru și Violeta Dinescu și este împănat, din loc în loc, cu sunetul chitaristului Laurențiu Topală, realizator, alături de Cristina Liberis, al filmului Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani, prezentat publicului suedez cu ocazia acestui eveniment aniversar”, a declarat solistul Ion BogdanȘtefănescu. Solist al Filarmonicii „George Enescu” și profesor universitar doctor la Universitatea de Muzică din București, Ion Bogdan Ștefănescu este unul dintre cei mai apreciați muzicieni contemporani din România, cu o însemnată carieră internațională. Cântă pe un flaut Muramatsu de 18k.

Laurențiu Topală este muzician, profesor, producătorul muzical al Trinitas Tv și realizatorul emisiunii „Lumea in armonie”. Cântă la chitară clasică.

Filmul documentar prezintă o întâlnire emoţionantă cu trei dintre cei mai apreciaţi muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l-au însoţit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Aceşti artişti cunoscuţi în spaţiul scandinav s-au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admiraţie şi respect, în exclusivitate pentru acest film, despre cum marele dirijor român le-a marcat destinul profesional.

Pe DVD va fi prezentat întregul making-of al întâlnirilor de la Oslo cu artiștii din spațiul scandinav care au colaborat cu Sergiu Celibidache. Alături de documentar, au fost imprimate pe DVD încă patru interviuri cu cei trei muzicieni, care au fost difuzate în limba română în cadrul emisiunii „Lumea în armonie” la Trinitas TV, dedicată muzicii clasice realizată de chitaristul Laurențiu Topală.

Interviurile cu muzicienii scandinavi vor fi prezentate, în premieră în Suedia, cu subtitrare în limba suedeză, pe canalele de social media ale institutului.

Editarea interviurilor de pe DVD îi aparține Paulei Damian, grafica și subtitrarea lui Bogdan Aursachioaei. Interpretariatul a fost asigurat de Arina Stoenescu, iar traducerea deÅsa Apelkvist.Grafica DVD-ului este semnată de Marius Gheorghiu.

***

Sergiu Celibidache a condus, începând din 1962, Orchestra Radio Suedeză timp de nouă ani. În1965 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Radio, care a ajuns, sub conducerea sa, la un număr de 100 de muzicieni și a devenit un ansamblu de cel mai înalt nivel internațional. În 1967 a fost numită oficial Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care susține în prezent concertele la Berwaldhallen în capitala suedeză.În calitate de director artistic, Celibidache a realizat numeroase turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveția, Spania, Finlanda, Austria, Olanda. "Celibidache este o instituție în Suedia în continuare. A pus Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze pe harta orchestrelor foarte bune ale lumii", potrivit istoricului Radu Lăzărescu.