SEARA DE FILM / 8 scurtmetraje premiate la Timishort 2011

Miercuri, 28 septembrie 2011, de la ora 18.00, opt scurtmetraje premiate la ediţia din acest an a festivalului Timishort vor fi proiectate la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti). Programul „Seara de film" revine din vacanţă cu o retrospectivă a filmelor premiate la cea de-a treia ediţie a festivalului de film timişorean.
Anul acesta, Timishort s-a desfăşurat în luna mai cu sprijinul Institutului Cultural Român, care a acordat Premiul pentru cel mai bun film, obţinut de pelicula 15 iulie, regia Cristi Iftimie şi Premiul pentru cea mai buna regie, câştigat de Zăpadă (Berf), regia Erol Mintaş (coproducţieTurcia-România). În cadrul ultimei ediţii au existat trei secţiuni competitive: competiţia internaţională în care au concurat filme de ficţiune şi documentare din toată lumea, competiţia naţională unde au fost incluse numai filme româneşti şi Videorama, secţiune dedicată filmelor experimentale şi video art.
La Seara de film de la ICR vor fi proiectate scurtmetrajele: 15 iulie, regia: Cristi iftimie, Berf (Zăpadă), regia: Erol Mintaş, Femeie aşteptând (Woman Waiting), regia: Antoine Bourges, Fotografia, regia: Victor Dragomir, Skin, regia: Ivana Mladenovic, Apele tac (Silent River), regia: Anca Miruna Lăzărescu, Tu şi eu (You and Me), regia: Karsten Krause, Barbarii (Les Barbares), regia: Jean-Gabriel Periot.
Vor fi prezenţi la eveniment criticul de film Andrei Gorzo şi regizorul Paul Negoescu, care vor purta un dialog cu publicul. De asemenea, şi-au anunţat participarea la „Seara de film" şi câţiva dintre tinerii regizori premiaţi la Timishort 2011.

Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.PROGRAM

15 iulie, România , 2011, 12' - Trofeul Timishort pentru cel mai bun film Regia: Cristi Iftimie O după-amiază în familie. Tatăl repară baia, bunica se uită la televizor, ginerele vrea să plece şi fiica este prinsă la mijloc.

Berf (Zăpadă), Turcia-România | 2010, 20' - Premiul pentru cea mai buna regie Regia: Erol Mintaş
Cel de-al doilea film din Trilogia Mamei şi a Fiului, Zăpadă spune povestea relaţiei între o mamă, un fiu şi o nepoată, care trăiesc într-un mic sat din estul Turciei. Un film despre durerea unei mame care şi-a pierdut fiul; un film despre o ultimă dorinţă: „un pumn de zăpadă".
Woman Waiting (Femeie aşteptând) - Canada, 2010, 15'- Premiul special al juriului
Regia: Antoine Bourges O femeie de vârstă mijlocie se confruntă cu sărăcia. În încercarea de a obţine ajutor, singura ei opţiune este să aştepte.

Fotografia, România, 2010, 18'- Premiul pentru cel mai bun film românesc Regia: Victor Dragomir În drum spre o întâlnire de afaceri, Claudiu trece pe la tatăl său ca să îi facă o fotografie pentru care bătrânul l-a tot bătut la cap în ultima vreme. Ceea ce iniţial părea o treabă uşoară se dovedeşte, însă, una complicată, fiindcă poza e foarte importantă pentru bătrân.

Skin, România, 2010, 18'- Premiul pentru cea mai buna imagine de film românesc
Regia: Ivana Mladenovic În ziua în care Alex iese din închisoare, unde a stat un an, se întâlneşte cu iubita lui şi cu prietenul cel mai bun. Pe măsură ce ziua trece, el află că lucrurile s-au schimbat cât timp a fost închis.

Apele tac (Silent River), Germania-România, 2011 , 28'- Premiul publicului Regia: Anca Miruna Lăzărescu
România, 1986: Gregor şi Vali vor să plece. Ambii au nevoie unul de celălalt, însă există o lipsă de încredere reciprocă. Într-o noapte, Gregor îşi confirmă îndoielile. În cele din urmă, tot ce mai rămâne este speranţa.
Tu şi eu (You and Me), Germania, 2010, 4' - Premiul Videorama Regia: Karsten Krause
O femeie merge spre camera de filmat a soţului ei de patru decenii. O poveste de dragoste pe film de 8mm.
Barbarii (Les Barbares), Franţa, 2010, 5' - Menţiune de onoare Regia: Jean-Gabriel Periot
Dacă politica este chemată să revină, asta se va întâmpla numai într-un mod primitiv şi neprezentabil. Apoi, un zvon înăbuşit se va ivi de acolo de unde se aude răcnetul: „Suntem lepădături! Suntem barbari!" (Alain Brossat-filosof)