Schimbări propuse de Institutul Cultural Român la Roma, Chișinău și Veneția

Institutul Cultural Român a decis, în ședința Comitetul Director de luni, 12 noiembrie 2012, desemnarea în funcția de director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău a domnului Valeriu Matei, care îl înlocuiește pe domnul Petre Guran, rechemat în centrala ICR. În funcția de director adjunct al ICR „Mihai Eminescu“ de la Chișinău a fost desemnat domnul Nichita Danilov. Doamna Daniela Crăsnaru a fost desemnată director adjunct al Accademia di Romania din Roma, unde îl înlocuiește pe domnul Cornel Baicu, numit în funcția de director adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția.
În contextul acţiunilor de sprijinire a diasporei româneşti, conform misiunii Institutului, ICR a decis să exploreze deschiderea unor Institute Culturale Române la Belgrad, în conformitate cu acordul dintre România şi Serbia, şi la Montreal, în conformitate cu acordul dintre România şi Canada. ICR va organiza, de asemenea, un Consiliu al Diasporei, care să formuleze trimestrial propuneri de acţiuni pe care Direcţia Generală a Românilor de Pretutindeni şi alte direcţii generale din centrala instituţiei să le analizeze și să le pună în aplicare.

În vederea asigurării cât mai multor candidați la funcțiile vacante de director și director adjunct ai institutelor culturale române din străinătate, Institutul Cultural Român va organiza un concurs anunțat public. Candidații vor fi selectați pe baza unui CV detaliat și a unui proiect managerial. Se preconizează selectarea, pentru ocuparea acestor funcții, a unor personalități culturale profilate care să aibă totodată calități manageriale. În conformitate cu practicile internaționale și cu reglementările activității diplomatice, se recomandă un mandat de până la patru ani, astfel încât un efectiv cât mai mare dintre personalitățile profilate în cultura actuală a țării noastre să aibă șansa de a ocupa astfel de funcții.