Salonul de Carte de la Torino şi aportul revistei „Orizonturi culturale italo-române”

Numărul din mai al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” este în mod tradițional dedicat, în ediţia italiană, celor mai recente traduceri din literatura română publicate în Italia, în vederea prezentării la Standul României de la Salonul Internațional de Carte de la Torino, la care această revistă este partener media încă din 2013. Pentru acest an, revista a iniţiat, în exclusivitate, o amplă anchetă privind receptarea literaturii române în Italia în rândul a zeci de critici literari și scriitori italieni, cu 46 de interviuri până în prezent, ale cărei prime rezultate sunt publicate în ediţia italiană. Ancheta realizată de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone este însoţită de o serie de interviuri cu românişti şi traducători consacraţi din literatura română, precum Bruno Mazzoni, Lorenzo Renzi, Mauro Barindi, Irina Ţurcanu şi Horia Corneliu Cicortaş.

În secțiunea „Întâlniri critice”, intervin Daniela Marcheschi şi Filippo La Porta. Traducerea interviurilorse datorează colaborării revistei cu Centrul Italian de Cultură din Cluj şi studenţii de la secţia de italiană a Universităţii Babeş-Bolyai.

Este semnalată apoi cea de-a 26-a ediție a Festivalul Filmului European care va avea loc la București în perioada 5-11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai. Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene. Anul acesta FFE pune obiectivul pe Ucraina.

Urmează o anchetă realizată de Daciana Branea privind condiția femeii-scriitor înAmerica de Nord, care reuneşte mai multe voci literare feminine din diaspora româno-americană.

Secţiunea specială „Centenar Pier Paolo Pasolini” aduce noi traduceri de poezie propuse de Smaranda Bratu Elian.

În Focus carte italiană, un interviu cu Ico Gasparri realizat de Marina Socol despre romanulL’Ulivo Maggiore (IChOme, 2021).

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la dispariţia lui Silvio Guarnieri (1910-1992), remarcabil om de cultură italian, revista continuă publicarea unei serii de extrase tematice din remarcabilul volum monografic al italienistei Doina Condrea Derer, intitulat Silvio Guarnieri. Universitar în România şi Italia (Ed. ICR, Bucureşti, 2009).

În „Italienistica Orzonturi”, un amplu studiu de Ion Gănguţ despre creaţia poetică a lui Michelangelo.

În „Orizonturi Donna”, Sanda Safta o prezintă pe Sarmisa Bilcescu Alimăneștianu, o intelectuală nobilă și inovatoare, o deschizătoare de noi domenii profesionale pentru femei în secolul al XIX-lea, care a creat valoroase pagini de istorie a feminismului internațional.

În Seria de Autor Ionel Cionchin, un studiu dedicat lui Constantin Pomuţ (1815-1882), primul profesor de psihiatrie al Facultăţii de Medicină din Pesta.

În Seria Claudiu Isopescu, Nicoleta Silvia Ioana prezintă diversele direcţii de cercetare din studiile profesorului bucovinean.

În Orizonturi de Artă, Înălţarea la cer a lui Iisus Hristos în pictura maeștrilor italieni, de Otilia Doroteea Borcia.mToate articolele numărului 5/mai 2022al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.