România, reprezentată de filmul „Unde merg Elefanțiiˮ la Festivalul Internațional de Film Independent IndieLisboa

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film Independent IndieLisboa, care se va desfășura în capitala portugheză în perioada 23 mai - 2 iunie 2024, cinematografia românească va fi reprezentată de filmul „Unde merg Elefanțiiˮ/ „Where Elephants Goˮ, r.: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, selecționat în cadrul Competiției Smart7. La invitația organizatorilor festivalului și cu sprijinul ICR Lisabona, actrița Alice Cora Mihalache va fi prezentă la proiecția filmului, urmată de sesiuni Q&A. Filmul va fi proiectat duminică, 26 mai 2024, la Cinema Fernando Lopes, ora 21.30.

„Unde merg Elefanțiiˮ/„Where Elephants Goˮeste a treia colaborare a regizorilor-scenariști Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru. Este o coproducție românească realizată de Green Cat Film, Atelier de Film și Avanpost, distribuită internațional de Reason8. În multitudinea temelor de gândire abordate de film, se reliefează duo-ul mamă-fiică, format de Magda (Alice Cora Mihalache) și Leni (Carina Lăpușneanu) două caractere feminine luptătoare care vorbesc despre îndârjirea tipic feminină de a înfrunta mâna nefavorabilă a destinului. Magda și Leni demonstrează cu delicatețe și curaj că nu sunt puține sacrificiile pe care și le poate asuma o femeie sau fată, mamă sau copilă, pentru a răzbate într-o lume potrivnică. Filmul a avut premiera mondială pe 15 martie, în cadrul Festivalului de la Vilnius, primul eveniment care deschide sezonul Smart7, în prezența celor doi regizori, a actrițelor principale Alice Cora Mihalache și Carina Lăpușneanu, a producătoarei Gabi Suciu și a directorului de imagine, Adrian Pădurețu. Montajul este semnat de Ștefan Azaharioaie, iar decorurile de Simona Pădurețu. Din distribuție fac parte și Richard Bovnoczki, Iulia Verdeș și Kani-Andrei Hîncu.

Alice Cora Mihalache (n. 1983, Constanța, România) este actriță de teatru și film. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universității Creştine „Dimitrie Cantemirˮ, clasa de engleză şi spaniolă și Facultatea de Teatru a UNATC „I.L. Caragialeˮ, la clasa prof. Adrian Titieni. Locuiește în București, unde poate fi văzută pe scena Operei Naționale într-un spectacol de teatru-dans. Împreună cu regizorii Hakan Unal și Hamed Soleimanzadeh, a filmat în Turcia filmul The Shell, în limba turcă. Este vorba despre o coproducție turco-româno-iraniană care urmează să fie finalizată în post-producție.De asemenea, face parte din distribuția următorului film artistic al regizorului Bogdan Mureșanu, Anul Nou care n-a fost/ The New Year That Never Came. Rolul pe care îl face în lung-metrajul Unde merg Elefanții/ Where Elephants Go este plin de variațiuni și multe stări de spirit în același timp. Este un rol complex, cel mai puternic pe care l-a construit până în prezent. Filmografie: Fashion Race (2014), Pororoca (2017), See You Soon (2019), Dampyr (2022), Watcher (2022), Unde merg Elefanții/ Where Elephants Go (2024).

Sinopsis „Unde merg Elefanțiiˮ/„Where Elephants Goˮ: Filmul spune povestea lui Leni, o fetiță bolnavă incurabil care își dorește să lase o urmă a existenţei ei.A Magdei, mama ei care se luptă să o salveze şi pentru asta se prostituează și a lui Marcel, un tânăr depresiv cu tendințe sinucigaşe. Este o poveste de dragoste și prietenie a unor personaje aflate într-un moment dificil al vieții lor. Este, de asemenea, o comedie. Deşi denumirea filmului sugerează prezenţa elefanţilor, aceştia lipsesc cu desăvârşire, fiind înlocuiţi de o estetică care va provoca şi incita spectatorul. Filmul invită la o introspecţie asupra fragilităţii umane şi a vulnerabilității noastre, prin dialoguri profunde şi momente comice, iar scopul său este de a scoate spectatorul din zona de confort şi de a-l determina să se confrunte cu întrebările esențiale ale existenţei.

„Acest film este un dialog continuu între o estetică a identificării și una a distanțării. Îl vom conduce pe spectator să empatizeze cu dramele personajelor, va suferi și va râde alături de ele, dar în același timp îi vom arăta prefabricatele din care sunt construite dramele acelorași personaje. Acest film își propune să-l provoace pe spectator prin montaj, sunet și culoare, să îl scoată din confortul sufletesc, să își asume existența ca o vulnerabilitate ce se cere interogată. Funcția esențială a acestui film nu este cea de divertisment, de a-l amăgi pe spectator cu iluzii, ci de a sparge iluziile și de a-l obliga să se confrunte cu întrebările esențiale. Fiecare spectator de cinema nu este pasiv, el este în parte autor al filmului prin însuși actul de decodificare a filmului. Intenția noastră este de a-l determina pe spectatorul de cinema să ia parte activă la ficțiunea cinematografică propusă și, după vizionare, să se interogheze asupra sensului propriei ficțiuni.” –Gabi Virginia Şarga, Cătălin Rotaru

Competiția Smart7 a apărut la cea de-a XX-a ediție a IndieLisboa și s-a născut în urma unei întâlniri internaționale între șapte festivaluri de film europene care fac parte din aceeași rețea: Thessaloniki IFF, Reykjavic IFF, Festivalul de Film de la Vilnius Kino Pavasaris, New Horizons Film Festival, FILMADRID, IndieLisboa și Transilvania International Film Festival. Juriul este alcătuit, de obicei, din șapte tineri studenți universitari din țările menționate. Prin urmare, șapte lungmetraje selecționate din Grecia, Islanda, Lituania, Polonia, Portugalia Spania și România vor călători în 2024 la cele șapte festivaluri. La finalul sezonului, la Festivalul de la Salonic (programat în noiembrie), un juriu internațional va decide regizorul câștigător. Obiectivul rețelei Smart7 este să răspundă nevoilor actuale ale industriei cinematografice și care să ofere o viziune nouă pentru viitorul culturii festivalurilor de film. În același timp, Smart7 este și o secțiune competitivă, printr-un program itinerant de colaborare și coordonat între festivaluri cu o selecție de șapte filme alese pentru valoarea lor artistică și propunerea narativă.