Ritmuri de îmblânzit aricioaica, oameni şi melci, la Zilele Culturii Române la Reykjavik

Ritmuri de imblanzit aricioaica, oameni si melci, la Zilele Culturii Romane la Reykjavik

Programul festivalului românesc organizat de ICR Londra la Reykjavik continuă vineri, 11 octombrie, cu alte două premiere pentru publicul islandez, după concertul de la Harpa, prezentarea susţinută de istoricul Adrian Cioroianu şi proiecţia filmului Poziţia copilului de Călin Peter Netzer.
La ora 17.00, la librăria Eymundsson, scriitoarea Doina Ioanid va susţine o lectură de poezie în compania jurnalistei Jórunn Sigurðardóttir, realizatoarea emisiunilor literare la Radio Reykjavik. Evenimentul face parte, în acelaşi timp, din prestigiosul festival internaţional Reads organizat de Reykjavik UNESCO City of Literature, dedicat anul acesta liricii în oraş, sub titlul Poezia pe drum. Publicul islandez va avea prilejul, pentru prima oară, să asculte limba română, prin versurile citite de Doina Ioanid din volumul său Ritmuri de îmblânzit aricioaica, apărut în 2010, “o poezie a destrămării, născută din privirea necruţătoare, dar empatică aruncată asupra lumii din jur”, cum scrie criticul Carmen Muşat. Jórunn Sigurðardóttir va citi traducerea în islandeză a poemelor şi va dialoga cu Doina Ioanid despre originalitatea liricii şi literaturii române în general, foarte puţin cunoscută în Islanda. Vor fi prezentate, totodată, cele 12 volume de autori români, apărute în traducere engleză la University of Plymouth Press cu sprijinul ICR, evenimentul oferind, astfel, o incursiune succintă dar necesară în literatura noastră contemporană, pentru un public curios să descopere subiecte, locuri şi sitilistici noi.

La ora 20.00, filmul românesc revine în forţă pe ecranele din Reykjavik, cu producţia Despre oameni şi melci, în regia lui Tudor Giurgiu, la cinema Bíó Paradís. Publicul islandez va putea gusta din plin o comedie savuroasă cu români descurcăreţi, care pornesc într-o aventură de zile mari, cu o distribuţie de excepţie, incluzându-i pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan şi Monica Bîrlădeanu. Lungmetrajul a obţinut Premiul Special al Juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi a câştigat trofeul secţiunii Meeting Point la Festivalul Internaţional de la Valladolid.

ICR Londra a mai realizat, în 2011, o secţiune românească în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Reykjavik, program care, împreună cu evenimentele conexe – concert, expoziţie de fotografie ş.a. – a constituit cea dintâi prezenţă culturală românească substanţială în Islanda şi, totodată, începutul unei colaborări de durată româno-islandeze, concretizată prin Zilele Culturii Române de acum.
Următoarele evenimente ale festivalului includ proiecţia filmului Sunt o babă comunistă şi o discuţie cu regizorul Stere Gulea, un concert de ethno-jazz românesc şi DJ set cu Lucian Nagy şi formaţia Triolectric la Hotel Borg şi Ziua Românească la Casa Nordică, cu degustări culinare şi de vinuri româneşti, prezentări de turism şi proiecția documentarului despre România “Wild Carpathia”.

„Zilele Culturii Române la Reykjavik” sunt organizate de ICR Londra în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda și Consulatul Onorific al României la Reykjavik, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism, TVR Internaţional, Companiei DAVINO și MediaPro. Partenerii locali sunt: Hotel Holt, Reykjavik International Film Festival, Nordic House, Dill Restaurant, Hotel Borg, Librăria Eymundsson, Reykjavik Reads Festival, Opera Națională a Islandei HARPA, Universitatea Națională Islandeză, Cinema Háskólabíó şi Cinema Bíó Paradís.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.