”Reunificarea Germaniei: premise, proces, perspective. O retrospectivă după 30 de ani.” - Un referat susținut de istoricul și politologul Dr. Anneli Ute Gabanyi

Reunificarea Germaniei premise, proces, perspective O retrospectiva dupa 30 de ani   - Un referat sustinut de istoricul si politologul Dr Anneli Ute Gabanyi

Referat istoric.

Vineri, 2 octombrie 2020, ora 19.30.

Online –Platforma Zoom. 

Link: https://us02web.zoom.us/j/87002412163?pwd=TXdTRStFVDRsbTBxNS8vWlJBTTZvQT09

Join Zoom Meeting

Meeting ID: 870 0241 2163

Passcode: 576894

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la reunificarea Germaniei (3 octombrie 1990), prelegerea cu titlul Reunificarea Germaniei: Premise, proces, perspective. O retrospectivă după 30 de ani,susţinută de Dr. Anneli Ute Gabanyi.

Revoluțiile petrecute în acel deopotrivă final și inaugural nu au reprezentat fenomene naționale izolate din țările Europei de Est. Ele trebuie privite mai degrabă drept părți ale unui proces interconectat de destrămare a sistemului de dominație hegemonică ce fusese impus de Uniunea Sovietică după cel de-al Doilea Război Mondial.

În această prezentare se vor analiza următoarele teme:

  • Contextul internațional
  • Evoluția internă în cele două Germanii până în noiembrie 1989
  • A înșfăca ”paltonul istoriei”: politica reunificării, practicată de Helmut Kohl
  • Situația statului est-german în ultimul an de existență / 1989 - 1990
  • În locul Tratatului de Pace: Acordul 2 + 4
  • Retrospectiv: ”Peisaje înfloritoare” sau ”Zidul din capete”?

Dr. Anneli Ute Gabanyi este cercetător politic, critic literar, jurnalist și filolog. Este absolventă a Universității din Cluj (filologie și științe politice) și a Universităților din Auvergne și California de Sud. Doctor în filologie. Activitatea ei științifică e dedicată Războiului Rece, Revoluției Române din 1989, dar și problemelor curente de geostrategie din Europa răsăriteană. După o carieră la Radio Europa Liberă (ca analist și șef al secției de cercetare pentru România) și la Institutul de Studii Sud/Est-Europene de la Munchen, Dr. Gabanyi a lucrat din 2001 ca cercetător asociat al Institutului German pentru Studii Internaționale și Securitate din Berlin. A publicat o serie de cărţi şi studii științifice despre România sub comunism, anul 1989, procesul instituţional, politic şi economic de tranziţie al României, integrarea în UE şi NATO. A publicat numeroase studii despre Republica Moldova.