REKONSTRUKTION: FILMLAND RUMÄNIEN IV

Loc: Zeughauskino, Unter den Linden 2, 10117 Berlin.

Bilete: 5 €. Mai multe detalii şi rezervări aici.

Pentru a patra oară, ICR Berlin prezintă în Zeughauskino, cinemateca Muzeului Național de Istorie, seria de filme REKONSTRUKTION. FILMLAND RUMÄNIEN. Edițiile trecute au reprezentat atât o vitrină a cinematografiei românești de tradiție, cât și recente. Anul acesta, ICR Berlin își propune să prezinte cele mai recente producții cinematografice premiate la festivalurile internaționale, precum și o selecție a unor filme care au obținut premii în ultimii cinci ani la Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Vor putea fi vizionate 19 producții cinematografice românești. 

O parte dintre proiecții vor fi urmate de sesiuni de întrebări după cum urmează:

Miercuri, 06. martie 2019, cu regizoarea Ivana Mladenovic, după proiecţia filmului Soldații. Poveste din Ferentari

Marţi, 12. martie 2019, cu scenarista Xandra Popescu și cameramanul Matan Radin,  după proiecţia filmului Vânătoare (sesiunea de întrebări se va desfășura în limba engleză)

Duminică, 24. martie 2019, cu producătoarea Bianca Oana, după proiecţia filmului Nu mă atinge-mă

Marţi, 26. martie 2019, cu monteuza Dana Bunescu, după proiecţia filmului Ana, mon amour

 Q&A-urile vor fi moderate de jurnalista Irene Rudolf.

Program filme:

26.02, ora 20.00

IMI ESTE INDIFERENT DACA IN ISTORIE VOM INTRA CA BARBARI │R: Radu Jude│ A: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan │ 140 min

Fraza din titlu a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara anului 1941 de domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns cinematografic, un „arc peste timp”. Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

27.02, ora 20.00

ALICE T│R: Radu Muntean│ A: Ela Ionescu, Bogdan Dumitrache, Teodor Corban, Șerban Pavlu, Maria Popistașu, Cristine Hămbășeanu, Andra Guti│ 105 min.

Alice Tarpan are, la cei aproape 17 ani ai săi, o adolescență complicată. Nu e vorba doar de problemele de la școală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea.

01.03, ora 20.00 și 05.03 ora 20.00

COMOARA │R: Corneliu Porumboiu│ A : Cuzin Toma, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei│ 89 min

Comoara” spune povestea lui Costi, un personaj aparent banal. Într-una din seri, citindu-i o poveste fiului său de 6 ani, este întrerupt de un vecin care vine să îi ceară un împrumut spunându-i că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, în satul de baştină, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi ar plăti pe cineva cu un detector de metale şi ar găsi comoara, ar împărţi-o pe jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri...

02.03, ora 19.30

SIERANEVADA│R: Cristi Puiu│ A : Mimi Branescu, Bogdan Dumitrache, Dana Dogaru, Ana Ciontea, │ 173 min

Sieranevada este cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Cristi Puiu și îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga și Ilona Brezoianu. Acţiunea filmului se petrece la trei zile după atacul terorist de la Charlie Hebdo şi la 40 de zile de la moartea tatălui personajului principal, Lary. Acesta, un doctor de 40 de ani, se pregăteşte să petreacă o zi de sâmbăta împreună cu familia şi prietenii pentru a comemora dispariţia părintelui. Dar parastasul nu are loc aşa cum şi-a imaginat şi doctorul este pus în situaţia de a-şi regândi trecutul, de a-şi confrunta temerile şi de a-şi redefini, în ultimă instanţă, poziţia în familie. Filmul a fost prezentat anul acesta în premieră la Festivalul de Film de la Cannes şi este propunerea României la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

06.03, ora 20.00

SOLDATII. POVESTE DIN FERENTARI │R : Ivana Mladenovici│ A : Adrian Schiop, Vasile Pavel, Kana Hashimoto│ 119 min

„Soldații. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari. Acolo îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți de manele pentru cercetarea sa. Destul de repede, cei doi încep o relație, în care Adi îl hrănește pe Alberto cu planuri improbabile de ieșire din sărăcie, iar Alberto pe Adi, cu vorbe dulci bine ticluite. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer.

07.03 ora 20.00

FIXEUR│R : Adrian Sitaru │A : Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Adrian Titieni│ 100 min

„Fixeur”, cel de-al cincilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

08.03 ora 21.00

DOUĂ LOZURI│R : Paul Negoescu │A : Dragos Bucur, Dorian Boguta, Alexandru Papadopol│ 86 min

Filmul „Două lozuri” îi are ca protagoniști pe Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol și spune povestea comică a unor oameni disperați care recurg la soluția visată de noi toți atunci când avem nevoie de bani repede și simplu - joacă la Loto 6/49... Dar nepriceperea le va juca feste, căci, ca să câștigi la loto nu e de ajuns numai să cumperi bilet, și acesta să fie câștigător, ci să nu îl rătăcești.

09.03 ora 21.00

ȚARA MOARTĂ│R : Radu Jude │ 83 min

„Țara moartă” este un eseu documentar compus din mai mult de 500 de fotografii dintre cele peste 8.500 ale colecţiei Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii '30 - '40.Este cel mai vizionat documentar al anului 2017. elicula a participat, în luna octombrie, în competiţia de documentare a celei de-a 61-a ediţii a BFI London Film Festival și în selecția „Between Jewish and Israeli Identity” a Haifa Film Festival. În plus, „Țara moartă” a fost parte din selecția oficială a Vienna Internațional Film Festival și a International Documentary Film Festival Amsterdam.

10.03 ora 18.00

BACALAUREAT│R : Cristian Mungiu │A : Adrian Titieni, Maria Dragus, Lia Bugnar │128 min

„Bacalaureat” spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi. Pelicula i-a adus regizorului Cristian Mungiu premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes și premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Hamburg. În palmaresul peliculei se adaugă premiul pentru cel mai bun scenariu acordat lui Cristian Mungiu și premiul pentru cea mai bună interpretare pentru actorul Adrian Titieni în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Chicago, dar și numeroase nominalizări la diverse festivaluri internaționale de film cum ar fi Premiile Cesar, Premiile Filmului European sau Festivalul Internațional de Film de la Ghent.

12.03 ora 20.00 și 15.03, ora 19.00

VÂNĂTOARE│R : Alexandra Bălteanu│ A: Corina Moise, Iulia Lumanare, Iulia Ciochina│75 min

O zi în România: Lidia și Denisa, două prostituate, se pregătesc pentru o plimbare pe șoseaua de centură a Bucureștiului. Aici își așteaptă clienții, indiferent de vreme. Filmul ”Vânătoare” a fost selectat la San Sebastian 2016, Zurich Film Festival 2016, Crossing Europe Linz 2017, Zilele Filmului Românesc de la TIF 2017 și Ceau, Cinema! 2017.

14.03 ora 20.00

ANIVERSAREA│R : Dan Chișu│ A : Mircea Albulescu, Razvan Vasilescu, Constantin Cojocaru│86 min

Filmul „Aniversarea” prezintă firul întâmplărilor ce au loc în casa lui Radu Maligan – fost om de bază al regimului de dinainte de ’89, care urmează să-şi serbeze împlinirea celor 94 de ani. Discuţiile celor adunaţi cu această ocazie, rude şi prieteni de familie, generaţii diferite, ajung să tulbure evenimentul, situaţia devenind destul de complicată atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.

17.03 ora 18.00 și 20.03, ora 20.00

INIMI CICATRIZATE│R : Radu Jude │A : Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Marius Damian│147 min

Inimi cicatrizate, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, a avut premiera mondială anul acesta în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, unde a fost distins cu „Premio speciale della giuria“ (Premiul special al juriului). Acțiunea filmului, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

19.03 ora 20.00 și 23.03 ora 21.00

UN ETAJ MAI JOS │R : Radu Muntean│ A : Teodor Corban, Iulian Postelnicu, Oxana Moravec│93 min

Filmul, o dramă derutantă (oblique drama), spune povestea lui Pătraşcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă. Pătraşcu, și atât. Are probabil vreo 50 de ani. Selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, „Un etaj mai jos” a beneficiat de critici elogioase.

23.03 ora 21.00

FOTBAL INFINIT │R : Corneliu Porumboiu│ A : Laurentiu Ginghina, Corneliu Porumboiu│70 min

Documentarul Fotbal infinit a fost selecţionat la Festivalul de film de la Berlin 2018, precum şi la Festivalul Cinéma du Réel 2018 la Paris. Filmul aruncă o privire originală asupra lumii sportului, de data aceasta din România provincială, urmărind tentativa unui oficial de a lăsa lumii moştenire o versiune mai bună a acestui sport. Regia lui Porumboiu e simplă, dar în acelaşi timp subtilă. Întreg filmul constă într-un interviu pe care i-l ia personajului în mai multe locuri importante pentru viaţa lui: pe terenul unde şi-a rupt piciorul în 1986, în uzina unde a avut alt accident în 31 decembrie 1987 şi a trebuit să meargă pe jos câţiva kilometri până acasă, la Prefectura unde distribuie corespondenţa, pe terenul acoperit unde experimentează noile reguli, acasă.

24.03 ora 18.00 și 27.03, ora 20.00

NU MĂ ATINGE-MĂ │R : Adina Pintilie│ A : Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein│125 min

O regizoare şi personajele sale se aventurează într-un proiect de cercetare personală a intimităţii. La graniţa fluidă dintre realitate şi ficţiune, "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not" îi urmăreşte pe Laura, Tómas şi Christian pe durata călătoriilor lor emoţionale, oferind o perspectivă profund empatică asupra vieții lor.

26.03 ora 20.00 și 29.03, ora 18.30

ANA, MON AMOUR │R : Peter Calin Netzer│ A : Diana Cavallioti, Mircea Postelnicu, Carmen Tanase│127 min

"Ana, mon amour" este analiza unei poveşti de dragoste, o incursiune atipică ce surprinde cele mai tensionate şi delicate momente din evoluţia unui cuplu. Toma şi Ana se cunosc în facultate, se apropie rapid şi încep o relaţie de iubire care devine în scurt timp o luptă contra tuturor. Din cauza unor probleme din copilărie, Ana are frecvent atacuri de panică, iar Toma îşi asumă rolul de protector necondiţionat.

28.03 ora 20.00

CÂINI │R : Bogdan Mirică│ A : Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov │104 min

Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine treptat martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer. Filmul a obținut premiul FIPRESCI al secțiunii Un Certain Regard, Cannes, 2017.

30.03 ora 21.00

AFERIM ! │R : Radu Jude│ A : Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma│108 min

Țara Românească, secolul al XIX-lea. Zapciul Constandin, interpretat de Teodor Corban, este tocmit de boier să-l caute pe Carfin (Toma Cuzin), un rob fugit de pe moșia sa. Constandin pleacă în cautarea fugarului dând naștere astfel unui road movie în alb și negru despre condiția femeii și a sclavului din acele vremuri.

Filmul este câștigător al următoarelor premii: Premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, Premiul Orașului Lisabona și Premiul Distribuitorilor de Film la Festivalul de Film Indielisboa, Lisabona, mențiune specială la Festivalul Internațional de Film de la Sofia.