Recital de pian Andrei Vieru

Unul dintre cei mai renumiți pianiști franco-români, Andrei Vieru, revine în prim planul actualității muzicale franceze cu un concert de pian organizat de Institutul Cultural Român, Ambasada României în Franța, în colaborare cu Teatrul Le Ranelagh, în 28 martie, de la ora 19:30. 

In programul serii, figurează astfel:

 - "Variaținile Diabelli op.120", de Ludwig Van Beethoven

- "Lumea copiilor', de Anatol Vieru

Acest concert excepțional se înscrie în suita de evenimente pe care institutul de la Paris le organizează atât cu ocazia Lunii Francofoniei, în mod tradițional luna martie, în tot spațiul francofon, cât și pentru a marca 30 de ani de la aderarea României la Francofonia instituțională, marcând astfel un moment important pentru diplomația publică și culturală română.

Andrei Vieru este unul dintre cei mai importanți interpreți ai muzicii lui Bach din toată lumea. Evoluând pe toate marile scene, Vieru este în același timp, un muzician elegant și parcimonios, interpretările sale fiind mereu elogiate în presa de specialitate. Andrei Vieru, fiu al nu mai puțin celebrului compozitor Anatol Vieru, este și scriitor, matematician, filosof și traducător. 

S-a născut la București într-o familie de muzicieni, tatăl său fiind compozitorul Anatol Vieru, iar mama sa muzicolog, Nina Vieru. Urmează cursurile liceului "George Enescu" și ale Conservatorului Național de Muzică. Andrei Vieru s-a exilat în Franța în 1988, unde a și debutat la Marele Auditorium de la Radio France. A cântat ulterior în Franța în nenumărate săli de prestigiu: sala Gaveau din Paris, Auditorium de la Châtelet, Cité de la Musique, etc.), dar și la Reims, Strasbourg, Rouen, Vichy, Nantes, Nancy,...In străinătate a fost invitat pe mari scene din Germania, Marea Britanie, Belgia, Italia, Spania, Cehia, Portugalia, Finlanda, România... Iar primul său disc înregistrat în Franța conține, între altele, înregistrările cu public ale Artei Fugii și a Sonatei în Si minor de Liszt (INA-Mémoire Vive). Acest dublu CD este remarcat și premiatde către Monde de la Musique, de Répertoire, etc. Radio Europe 1 iar Le Monde îl consideră "discul anului".

Este laureatul premiului Nadia și Lili Boulanger decernat de Académie des Beaux-Arts (Franța).

In perioada 2005-2011 s-a consacrat cercetării matematice (Teoria Sistemelor Dinamice, Teoria Numerelor).

Scriitor de limbă franceză, Vieru a publicat eseuri în La Nouvelle Revue Française, Le Magazine Littéraire, Cahiers de l'Herne, Idei în dialog, Dilema, Observator Cultural.

In 2007 a publicat la editura Seuil volumul Le gai Ecclésiaste, culegere de eseuri și pamflete.

In 2013, a publicat la editura Grasset, cartea de eseuri Éloge de la vanité (Elogiul vanității). Andrei Vieru a primit în 2014 premiul Casanova, pentru acest din urmă eseu, succedând astfel scriitorului Andrei Makine. (Acest premiu a fost propus de Pierre Cardin în 2011 pentru a recompensa astfel un scriitor european care scrie direct în limba franceză).

In 2022 a primit premiul Russophonie acordat celei mai bune traduceri din limba rusă în limba franceză, pentru traducerea sa din Pușkin, Le visiteur de marbre et autres œuvres théâtrales (Vizitatorul de marmură și alte opere teatrale) de Alexandr Pușkin, trad. Andreï Vieru, editura Vendémiaire, 2021.

28 martie, 19 :30, Théâtre Le Ranelagh, 5 rue des Vignes, Paris 16 

Intrare liberă în limita locurilor disponibile. Inscrierea este obligatorie : https://concertandreivieru.eventbrite.fr