Proiectul „1985”, prezentat de Irina Malcea și Bogdan Mureșeanu la Festivalul Internațional de Film de la Locarno

Proiectul de lungmetraj 1985, aflat în faza de dezvoltare, va fi prezentat de producătorul Irina Malcea și regizorul Bogdan Mureșeanu la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la Locarno. Deplasarea celor doi cineaști în Italia este sprijinită de Institutul Cultural Român.
Prezentarea este inclusă în secțiunea Industry Days, deasfășurată în perioada 7-11 august 2015. Selecția proiectului 1985 la Locarno a fost posibilă datorită premiului Coco Award obținut de acesta la TIFF în luna iunie 2015.

Filmul spune povestea unui ofițer al Securității care, într-un București desfigurat de politica de planificare urbană a regimului Ceaușescu, investighează cazul unor manifeste ilegale apărute împotriva demolărilor din anul 1985. Conflictul ia amploare atunci când se extinde la nivel personal: mama ofițerului trăiește într-un cartier care urmează să fie demolat, însă refuză să se mute.

1985 a fost selecționat și în cadrul Connecting Cottbus Co-production Market – Festivalul Internațional de Film de la Cottbus (noiembrie 2015). Scenariul filmului este scris de Bogdan Mureșanu în colaborare cu Adrian Drăgan.