Proiecții românești, în premieră în cinematografele din Austria

Filmele „Gipsy Queen” și „Dieser Film ist ein Geschenk / Acest film este un cadou“ se vor difuza în premieră în Austria, pe 5 și 6 decembrie, la cinematograful Stadkino im Künstlerhaus din Viena. Filmul „Gipsy Queen”, care prezintă povestea unei tinere românce de etnie romă, Ali, emigrată în Germania împreună cu cei doi copii pentru a-și găsi o soartă mai bună, va avea premiera joi, 5 decembrie, în prezența protagonistei Alina Șerban și a scenaristului și regizorului Hüseyin Tabak. „Dieser Film ist ein Geschenk / Acest film este un cadou“, care prezintă povestea artistului de origine română Daniel Spoerri, forțat să părăsească România după pogromul de la Iași din 1941 în care i-a fost ucis tatăl, va avea premiera austriacă vineri, 6 decembrie. La eveniment, vor fi prezenți regizoarea Anja Salomonowitz, artistul Daniel Spoerri, Walter Haffner, ambasador al Elveției în Austria, și Norman Shetler, director general al companiei de distribuție cinematografică Stadtkino Filmverleih. Proiecțiile vor fi difuzate cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

„Gipsy Queen”, produs de compania austriacă Dor Film-West, va rula începând cu 6 decembrie 2019 în toate cinematografele din Austria, totodată fiind organizate următoarele proiecții speciale: pe 3 decembrie, la cinematograful CKIZ Royal din Graz, în prezența actriţei Alinei Șerban și a regizorului Hüseyin Tabak; pe 13 decembrie, la cinematograful Leokino din Innsbruck, în prezența lui Tobias Moretti; pe 17 decembrie, la Cinema Votiv din Viena, în prezența lui Tobias Moretti.

Filmul prezintă povestea unei tinere românce de etnie romă, Ali, care a emigrat în Germania împreună cu cei doi copii pentru a-și găsi o soartă mai bună. Pregătită încă din copilărie de către tatăl ei pentru a deveni boxer, Ali este dezmoștenită de familie și alungată din comunitate după nașterea celor doi copii în afara căsătoriei. Ajunsă la Hamburg, după ce a dat piept cu discriminarea și rasismul de zi cu zi, va lupta, în ringul de box, pentru a oferi o viața decentă copiilor. Din distribuția filmului mai fac parte actorii: Tobias Moretti, Irina Kurbanova, și Aleksander Jovanovic. Muzica filmului a fost compusă de pianista Judit Varga din Budapesta.

Alina Șerban este actriță, dramaturg și regizoare, inițiatoare a teatrului politic rom feminist și prima femeie de etnie romă regizoare de teatru din România. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti, apoi a obţinut o diplomă de master la Royal Academy of Dramatic Art din Marea Britanie, fiind declarată în 2012 studentul român al anului în străinătate. În același an a câștigat concursul de dramaturgie Stories of London, cu piesa Home, jucată la Rich Mix. În 2017 a jucat în scurtmetrajul Scris/Nescris, singurul scurtmetraj din România nominalizat la European Film Awards. A fost imaginea Festivalului de Film Documentar One World Romania, ediția 2018. Este prima regizoare romă care a intrat într-un program de teatru de stat, respectiv Teatrul Excelsior, cu piesa „Marea ruşine” (2018). Primul film de lungmetraj în care a jucat, „Seule a mon mariage”, coproducție Belgia-România, a fost nominalizat în 2018 la Cannes, la secțiunea ACID.

Pentru promovarea filmului documentar „Dieser Film ist ein Geschenk / Acest film este un cadou“ se vor mai organiza următoarele evenimente speciale de prezentare: pe 8 decembrie, de la ora 14.00, la cinematograful Stadtkino im Künstlerhaus, urmat de o discuție cu Alexander Horwath (istoric de film) și Anja Salomonowitz; pe 9 decembrie, de la ora 18.30, la cinematograful Rechbauerkino din Graz, Gerald Lamprecht (Centrul de Studii Evreiești al Universității din Graz) în dialog cu regizorul Anja Salomonowitz; pe 11 decembrie, de la ora 19.30, la cinematograful Stadtkino im Künstlerhaus, Julia Kaldori (redactor-șef WINA – revista evreiască) în dialog cu Daniel Spoerri; 12 decembrie, de la ora 18:30, la cinematograful Kino im Kesselhaus din Krems, Christoph Keller (Landesgalerie Niederösterreich) în dialog cu Anja Salomonowitz. De asemenea, începând cu 6 decembrie 2019, filmul va putea fi vizionat de publicul larg în cinematografele austriece.

Daniel Spoerri (născut în Galați, 27 martie 1930), scriitor, balerin, regizor de teatru și film experimental, dar mai ales artist vizual consacrat la nivel mondial, are lucrări la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York sau Muzeul Tate din Londra. Când a împlinit 60 de ani, Centre Pompidou din Paris i-a prezentat, timp de două luni, lucrările. În România a fost prezent cu lucrări originale în patru expoziții de grup, la Muzeul Național de Artă Contemporană București, între 2007 – 2012. O singură expoziție i-a fost dedicată în exclusivitate în România, la Sfântu Gheorghe, în 2018.

Este inventatorul curentului Eat Art ce include Snare-picture (tablou capcană). „Obiecte care se regăsesc ordonate aleatoriu sau dezordonate sunt fixate acolo unde se află (masă, cutie, sertar etc.) în constelația în care sunt găsite. Prin declararea rezultatului drept tableau, orizontalul devine vertical. De exemplu: resturile unei mese sunt fixate pe aceasta iar masa este agățată pe un perete.” - Daniel Spoerri

Împreună cu Jean Tinguely și Yves Klein, a pus bazele curentului artistic Nouveau Réalisme. prin care obiectelor din realitatea de zi cu zi sunt transpuse artistic.