Proiecţie la Veneţia a unei coproducţii româno-italiene interbelice

Pelicula filmului „Odessa în flăcări", coproducţie româno-italiană realizată în 1942, a fost descoperită întâmplător în anul 2004 în arhivele studiourilor Cinecittà din Roma, până atunci fiind păstrate doar cronici, consemnări, fotografii şi afişe din epocă. După 1944, filmul a fost interzis, fiind trecut la fondul filmelor total cenzurate, oprite atât de la difuzare, cât şi de la vizionarea în cadru restrâns, după care a dispărut din evidenţele arhivelor.
Considerată de cronicile rămase drept o capodoperă a genului, filmul, în regia lui Carmino Gallone, a fost distins în 1942 cu Marele Premiu la Festivalul internaţional de film de la Veneţia. Protagonista este Maria Cebotari, una din marile artiste lirice, dar şi o vedetă de cinema la fel de celebră în timpul celui de-al doilea război mondial ca Alida Valli.
Miercuri, 3 octombrie, publicul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea ocazia să vizioneze această coproducţie româno-italiană, a cărei istorie va fi prezentată de prof. univ. dr. Manuela Cernat. Totodată, invitata din România va trece în revistă prezenţele româneşti în cinematografia italiană şi prezenţele italiene în cinematografia românească şi va rememora ambiţiosul proiect cultural lansat în perioada interbelică de Societatea româno-italiană de producţie cinematografică CINEROMIT.