Profesioniştii industriei cinematografice se întâlnesc la Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” de la Wrocław

Aflat anul acesta la cea de-a XXI-a ediţie, Festivalul Internaţional de Film „Nowe Horyzonty” este cotat drept cel mai bun eveniment cinematografic polonez cu participare internaţională. Unul dintre punctele importante din programul Festivalului este reprezentat de atelierele „Studio Nowe Horyzonty+” (12-15 august 2021), o iniţiativă dedicată tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, dornici să acumuleze cunoştinţe pe tema funcţionării pieţei internaţionale a filmului (promovare, marketing, vânzări, pitching, networking, organizare de festivaluri etc.).

Atelierele sunt susţinute de experţi în domeniu – regizori, producători, agenţi de vânzări, programatori de festivaluri, creatori de renume. Studio Nowe Horyzonty + este organizat de Asociația Nowe Horyzonty și Creative Europe Desk Polska, cuprinde patru zile de ateliere și prelegeri privind diferite aspecte al promovării și dezvoltării proiectelor. Partenerii constanți ai programului sunt EAVE și London Film Academy. Această a douăsprezecea ediţie a atelierelor va aduce cu sine cea de-a zecea participare românească. În urma reuşitelor prezentări susţinute anii trecuţi şi ca o recunoaştere a valorii constante a cinematografiei româneşti, organizatorii au dorit ca şi în 2021 să aibă invitaţi profesionişti din România, alegerea fiind acum regizorul Adrian Silișteanu și producătoarea Anda Ionescu. Începând din 2017, Studio Nowe Horyzonty+ a schimbat formula și se adresează perechilor regizor-producător, care au în pregătire (dezvoltare) primul sau al doilea lungmetraj. Atelierele se concentrează pe teme esențiale privind comunicarea și promovarea proiectelor și creatorilor. Adrian Silișteanu și Anda Ionescu vor veni la Wrocław cu proiectul lungmetrajului „O altă poveste despre fiul meu”, scenariul și regia Adrian Silișteanu.

Institutul Cultural Român de la Varşovia susține prezența participanților din România la atelierele „Studio Nowe Horyzonty+”, dedicate tinerilor profesionişti din domeniul cinematografiei, şi întâlnirile „A Sunday in the Country”, dedicate tinerilor critici de film.

Adrian Silișteanu (n. 1975, Bacău) a studiat cinematografia la București, de asemenea a urmat cursuri de cinematografie digitală la Institutul Național al Audiovizualului din Paris. Din 2005, a lucrat în principal ca regizor de imagine pentru multe filme de lung și scurt metraj, mai multe serii TV și reclame. În același timp, a scris și a realizat câteva proiecte, printre care se numără filmul „Scris / Nescris”, care a câștigat numeroase premii. Dintre filmele regizate de Adrian Silișteanu amintim scurtmetrajele: „Afganistanii” (2019), „Scris / Nescris” (2016), „Șanțul” (2013). Ca director de imagine, a lucrat cu Adrian Sitaru la lungmetrajele: „Pescuit sportiv” (2009), „Din dragoste, cu cele mai bune intenții” (2011), „Domestic” (2012), „Ilegitim” (2016), „Fixeur” (2016), de asemenea cu reputatul regizor Silviu Purcărete, la producția Undeva la Palilula” (2012). Lungmetrajul „O altă poveste despre fiul meu”, aflat acum în dezvoltare, are următorul sinopsis: În urma unei tragedii la care este martor, Vladimir începe să scrie un nou roman al cărui personaj principal este fiul său, Felix. Pe măsură ce înaintează cu scrisul, Vladimir este copleșit de evenimente din ce în ce mai dramatice, nemaiputând discerne dacă ele l-au împins să scrie romanul sau dacă, de fapt, au fost declanșate de dorința sa de a scrie o poveste.

Cu experiență îndelungată în comunicare, Anda Ionescu a lucrat în ultimii șase ani în sfera producției de film și managementului cultural în România și Danemarca. S-a alăturat companiei Tangaj Production în calitate de partener general și producător la documentarul de debut al Andrei Tarara „Noi împotriva noastră” și al doilea lungmetraj al lui Bogdan Theodor Olteanu, „Mia își ratează răzbunarea”. Recent a finalizat cel de-al treilea lungmetraj documentar al lui Andrei Dăscălescu, „Tatăl nostru”, produs prin Filmlab în coproducție cu HBO Europe, și a fost producător delegat pentru filmul de debut „Otto Barbarul” al Ruxandrei Ghițescu, coproducție româno-belgiană, ca parte a colaborării pe termen lung cu Alien Film. Anda este alumnă EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) Ties That Bind (2019), absolvent EAVE + (2020), participantă la Berlinale Talents pentru producători emergenți (2021) și membra a Rețelei European Women’s Audiovisual Network (EWA). O altă contribuţie românească laWrocław este cea din cadrul întâlnirilor “A Sunday in the Country”.Va ficea de-a șasea prezenţă românească la acest eveniment, a cărui a unsprezecea ediţie se va desfăşura în perioada14-17 august, cu participarea unor tineri critici de film din Austria,Italia,Olanda, Polonia, Belgia, Spania, România.Țara noastră va fi reprezentată deAlexandru Mircioi.

Alexandru Mircioi s-a născut în 1995 în Brăila. A studiat scenaristică și critică de film în cadrul Facultăţii de Film a U.N.A.T.C. „Ion Luca Caragiale” București, absolvind studiile de licenţă în 2017. În 2019 obţine diploma de masterat, specializarea Filmologie, în cadrul aceleiași universităţi, cu o lucrare despre reprezentarea culturii dragîn reality TV. În timpul facultăţii a scris scenarii pentru filmele de an ale colegilor de la regie și a publicat cronici pe platforme de specialitate. Activitatea profesională s-a desfășurat în principal pe două direcţii – teatru și critică de film. A scris recenzii și cronici pentru majoritatea publicaţiilor de specialitate, precum și un număr mare de publicaţii generaliste. Colaborările includ Scena9, Films in Frame, Acoperișul de Sticlă, Film Menu, Revista Filmși Observatorul Culturalși este prezent în două antologii de critică de film cu eseuri despre istoria regizoarelor de film din România și despre reprezentarea familiei în reality TV. Temele principale ale textelor sale tind să ţină de reprezentarea femeilor și a minorităţilor în film, televiziune și artă audio-vizuală. A lucrat ca asistent de regie la un număr de spectacole pe texte contemporane și a co-scris o piesă de teatru, montată în 2021 la Teatrul Odeon (Julieta fără Romeo). În prezent, lucrează ca editor pentru Acoperișul de Sticlă, unde pregătește o serie de texte despre televiziune, are un scenariu în dezvoltare în cadrul programului FILM+ și lucrează la textul unei piese.

Foto: Ground Zero, dir. Zhanna Ozirna, prod. Iryna Kovalchuk