Primele două zile culturale românești la Berna, un succes

Primele doua zile culturale romanesti la Berna, un succes

Zilele Culturii Române la Berna au fost deschise în seara zilei de 10 septembrie cu proiecția filmului La limita de jos a cerului, în regia lui Igor Cobileanski. Evenimentul a fost găzduit de CineMovie, instituție cinematografică de renume din capitala elvețiană.
În deschiderea serii au luat cuvântul Excelenţa Sa, doamna Anca-Elena Opriş, ambasadorul României în Confederaţia Elveţiană, doamna Ioana Drăgan, director al Direcției Generale Reprezentanțe în Străinătate, Institutul Cultural Român București și doamna Cristina Hoffman, directorul Institutului Cultural Român din Berlin. După proiecție, în foaierul cinematografului a avut loc recepția de deschidere. De la lansarea sa în anul 2013, filmul La limita de jos a cerului a fost deja selectat în competițiile oficiale ale mai multor festivaluri europene importante, precum cele de la Locarno, Karlovy Vary, Varșovia, Kiev și Cottbus. Filmul prezintă greutățile cu care se confruntă locuitorii unui mic oraș de provincie din Republica Moldova.

Zilele Culturii Române la Berna, organizate de Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu Ambasada României în Confederaţia Elveţiană, au continuat și în cea de-a doua zi cu un program special, care a reunit muzica, filmul şi artele vizuale. Două dintre evenimentele din data de 11 septembrie au avut loc la Forumul Yehudi Menuhin, cunoscut centru cultural din Berna, spatiu dedicat unor programe prestigioase. La ora 19.00 a avut loc vernisajul expoziţiei „Măiastra – Povestea nespusă a iei”, in prezența unui public numeros, impresionat de calitatea exponatelor.

Expoziţia „Măiastra – Povestea nespusă a iei” – care poate fi vizitată până în data de 13 septembrie – aduce în centrul atenţiei ia ca simbol identitar şi obiect de artă. Expoziţia prezintă, sub forma unei instalaţii de artă, o selecţie de ii de patrimoniu, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteţei Sale Regale, Regina Maria a României în veşmânt tradiţional românesc, o serie de 200 de fotografii din perioada interbelică, din colecţia britanicei Beryl de Zoete, şi fragmente din texte antropologice şi etnografice de referinţă ce vor dezvălui semnificaţia semnelor cusute pe ii. Acestă expoziţie este rodul unui parteneriat între Galeria Galateca, Institutul Cultural Roman şi Muzeul Horniman din Londra. În cadrul unei mici parade a iei pe străzile din Berna, participanții au împărțit flyere, atrăgând atenția trecătorilor asupra programului românesc propus de ICR.
Vernisajul a fost urmat de un concert de gală susţinut de Cvartetul Bălănescu, la care au participat oaspeți importanți precum ES dl Ryuhei Maeda, ambasadorul Japoniei în Confederaţia Elveţiană sau E.S. dl Charalambos Gerassimos Manessis, ambasadorul Greciei, alături de ES dna Anca-Elena Opriş, ambasadorul României. Concertul a început la ora 20.00 și s-a desfăşurat în sala mare a forumului Yehudi Menuhin. Acompaniat de cvartetul său, virtuozul violonist român Alexander Bălănescu a prezentat mai multe piese din albumele sale „Luminitza Suite“ (1994), „Music for Il Partigiano Johnny” (2000) și „Maria T” (2005). Ovaționat de publicul elvețian, seara s-a încheiat cu o întâlnire a muzicienilor cu publicul.

Seria dedicată filmelor românești a continuat în a doua zi a festivalului cu proiecția filmului Crulic – drumul spre dincolo, în prezența regizoarei Anca Damian. Acesta este cel mai premiat film de animaţie românesc, unul din lungmetrajele cu cele mai multe distincţii obţinute la festivalurile internaţionale de film.

În următoarele zile vor fi prezenți la Berna, în cadrul unei lecturi literare, autoarea Ana Blandiana și scriitorul român stabilit în Elveția Marius Daniel Popescu. Tot în cadrul Zilelor Culturii Române, Teatrul Masca va susține un spectacol de statui vivante în centrul istoric din Berna, iar trupa Coughy va concerta într-un club din capital Elveției.

Fotografii: Alina Cristea