„Prima oprire: România!“ – tabără pentru tinerii din regiunea transnistreană

În perioada 9-21 august 2010, 30 de elevi de la Liceul „Lucian Blaga" din Tiraspol (Republica Moldova) vor participa la tabăra de cultură şi civilizaţie românească organizată de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării. Programul cuprinde vizite documentare în judeţele Iaşi, Suceava, Brașov și Constanța, cu opriri la obiective culturale și istorice.

În cele două săptămâni pe care le vor petrece în România, tinerii vor avea ocazia să participe la seri de proiecții de film românesc, precum și la ateliere de literatură, folclor, olărit și teatru. Pe 17 august, participanții la tabără vor asista, la Teatrul de Vară din Năvodari, la reprezentația spectacolului de pantomimă Contraste, în intepretarea actorilor Dana Cavaleru și Richard Bovnoczki.

În regiunea transnistreana, în 82 % dintre şcoli se predă în limba rusă, în 13,5 % în limba română, folosindu-se alfabetul chirilic, în 3,8 % în limba română, cu alfabetul latin, şi în 7 % în ucraineană. În anul 2004, câteva școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost închise de autoritățile separatiste de la Tiraspol timp de câteva luni, sub pretextul că aceste instituții de învățământ nu ar fi fost înregistrate de către administrația transnistreană. În acea perioadă, profesorii, elevii și părinții acestora au organizat ample acţiuni de protest și au fost reținuți sau arestați. Liceele românești din regiunea controlată de separatiștii pro-ruși au apelat la CEDO pentru dreptul copiilor și părinților de a alege limba de predare și de a învăța limba română în grafia latină.