Prezență românească la Festivalul Internațional de Carte de la Budapesta

ICR Budapesta, în colaborare cu Ministerul Culturii din România, organizează o serie de evenimente la cea de a 28-a ediție a Festivalului Internațional de Carte de la Budapesta, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023, în cadrul Complexului Millenáris din capitala Ungariei.


Festivalul Internațional de Carte de la Budapesta, eveniment cultural major, organizat anual, oferă o ocazie extraordinară pentru promovarea culturii române, cu precădere a literaturii contemporane, în rândul profesioniștilor în domeniu, a mass mediei din Ungaria și pentru sporirea vizibilității României și a creatorilor români în acest spațiu. Ca în fiecare an,Standul României este asigurat de către Ministerul Culturii, iar programul evenimentelor este conceput în colaborare cu ICR Budapesta.

La ediția din acest an, invitați sunt scriitorii: Alina Nelega, Florin Irimia, Mihai Radu și Horia Gârbea și traducătorii: András Orsolya, Szőcs Imre și Szonda Szabolcs.

ICR Budapesta organizează, în data de 29 septembrie, de la ora 19.00, la sediul său, o întâlnire informală pentru redactori ai unor edituri prestigioase din Ungaria, traducători, scriitori, jurnaliști și reprezentanți ai unor instituții de cultură și universități, cu scopul de a discuta programele de subvenții oferite de CENNAC și de a prezenta catalogul de autori români contemporani realizat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Programul detaliat al evenimentelor:


Vineri, 29 septembrie

12.00 – 13.00| Standul României, Complexul Millenáris, Clădirea B, Galerie, G1

Prezentarea traducerii în limba maghiară a romanului Contaminare / Átszivárgás (Editura Typotex, 2021), în prezența autorului, Mihai Radu, și a traducătorului, Szőcs Imre. Traducere: Lajos Nagy

13.00 – 14.00| Standul României, Clădirea B, Galerie, G1

Prezentarea volumului de poezii bumeráng,de Horia Gârbea (Editura Kalligram, 2022), în prezența autorului. Moderator: Nagy Lajos.

19.00 |ICR Budapesta, 1146 Budapesta, Izsó utca 5.

„Istorii. Istorisiri. Literatura română contemporană.” Întâlnire informală între scriitori români, editori și traducători din limba română în limba maghiară.

Participă autorii: Alina Nelega, Florin Irimia, Mihai Radu, Horia Gârbea, traducătorii literari: András Orsolya, Szőcs Imre și Szonda Szabolcs, respectiv alți traducători și editori.


Sâmbătă, 30 septembrie

12.00 – 13.00| Standul României, Complexul Millenáris, Clădirea B, Galerie, G1

Lansarea volumului autoarei Alina Nelega: Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat / Mintha mi sem történt volna (Editura Lector , 2023). Participă: Alina Nelega, András Orsolya (traducătoare), Ágnes Gálfalvy (editoare). Traducere: Lajos Nagy

13.00 – 14.00| Standul României, Clădirea B, Galerie, G1

Prezentarea volumului de povestiri Misterul mașinuțelor chinezești / A kínai kisautók rejtélye, de Florin Irimia (Editura Lector, 2022). Participă: Florin Irimia și Szonda Szabolcs (traducătorul volumului). Traducere: Lajos Nagy