Premiera cinematografică poloneză a filmului „Bacalaureat", în regia lui Cristian Mungiu

Joi, 17 noiembrie 2016, va avea loc, la Varşovia, premiera cinematografică poloneză a filmului Bacalaureat, peliculă cu care Cristian Mungiu a câştigat Premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 2016. Filmul a intrat recent în portofoliul firmei de distribuție poloneze Gutek Film, cea mai importantă firmă de gen din Polonia, urmând să intre în reţeaua de distribuţie cinematografică poloneză după premiera din noiembrie.

Institutul Cultural Român de la Varşovia este partener la evenimentul de lansare, gândit ca o sărbătoare a culturii și artei cinematografice românești și organizat la Cinematograful de Artă Muranów, din capitala poloneză.

Bacalaureat spune povestea unui doctor dintr-un oraș de provincie, care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui, în contextul societății românești de astăzi.

Romeo, medic într-un mic oraş din Transilvania, a depus toate eforturile pentru ca fiica lui, Eliza, să fie acceptată într-o universitate britanică. Tinerei, o elevă foarte bună, îi râmâne doar o formalitate, care nu ar trebui să îi pună probleme: să ia bacalaureatul. Însă Eliza este agresată sexual chiar înainte de începerea examenelor şi tot visul ei pare să se îndepărteze. Odată cu el, întreaga viaţă a lui Romeo este pusă sub semnul întrebării, iar el face uitate toate bunele principii pe care le-a inoculat fiicei sale, pendulând între compromis şi compromitere.

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la „The Guardian", numeşte filmul lui Mungiu „un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate". 

„Bacalaureat" este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii '90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titieni joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes." (Peter Bradshaw, „The Guardian")

Gutek Film este un vechi partener al ICR Varșovia și unul dintre cei mai importanţi distribuitori ai filmului european din Polonia. Directorul companiei şi, totodată, al Festivalului Internațional de Film „T-Mobile Nowe Horyzonty" de la Wrocław, cea mai amplă manifestare cinematografică din Polonia, este Roman Gutek, cel care a adus pe ecranele poloneze filmele unor regizori precum Pedro Almodovar, Peter Greenaway, Jim Jarmusch, Lars von Trier, Derek Jarman sau Mike Leigh. În plus, firma de distribuţie Gutek Film este una dintre puţinele filiere prin care filmul românesc poate intra în distribuţia cinematografică din Polonia.