Povestea lui Nosferatu prin muzica Violetei Dinescu

Povestea lui Nosferatu prin muzica Violetei Dinescu


ICR Berlin organizează în data de 25 februarie 2021, de la ora 19.00, prezentarea online a filmului Nosferatu.A Symphony of Horror (1922) însoțit de o discuție live cu compozitoarea Violeta Dinescu. 

Filmul va putea fi vizionat pe canalul nostru de Youtube,după încheierea discuției la linkul:https://youtu.be/_SfjivB6Ifs

Join Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83491506131?pwd=SkljYktVeU9BRk9YdldYTDkzMUVwQT09

Meeting ID: 834 9150 6131

Passcode: 114050

Filmul Nosferatu va putea fi vizionat pe canalul nostru de Youtube, începând cu 25 februarie.

Despre film

O simfonie a groazei – este subtitlul filmului mut Nosferatu,în regia lui Friedrich Wilhelm Murnau (1888– 1931). Legendarul film este considerat primul film de groază (Horror Film) din istoria cinematografiei.

Scenariul inspirat din romanul Dracula de Bram Stoker a fost scris de Henrik Galeen.Numele filmului Nosferatu a fost ales în urma unor discuții asupra drepturilor de autor, avute cu cei de la editură. În scenariul lui Galeen, un vampir (contele Orlok) venit dintr-un castel din Carpati invadează un mic oraș din Germania, răspândind ciuma și moartea, până când o femeie se sacrifică, punând astfel capăt catastrofei. Deși există foarte multe adaptări cinematografice ale romanului lui Stoker, Nosferatu al lui Murnau este considerată de specialiști ca fiind cea mai bună.

Compozitoarea Violeta Dinescu a scris o nouă muzică pentru acest film mut. Premiera abosolută a avut loc în 2013 la Berlin (Konzerthaus), cu ocazia înmânării premiului Johann-Wenzel-Stamitz-Preis pentru întreaga sa creatie.

Muzica pentru filmul mut Nosferatu a fost intepretată de numeroase ori în multe țări din Europa, de către muzicienii din Trio Contraste: Ion Bogdan Ștefănescu - flaute, diferite instrumente de suflat și de percuție; Doru Roman – instrumente de suflat si de percuție; Sorin Petrescu - pian și percuție, muzicieni cu care compozitoarea colaborează neîncetat de zeci de ani.

VIOLETA DINESCU s-a născut la București în anul 1953. A studiat compoziția, pianul si modulul pedagogic la Conservatorul Ciprian Porumbescu din capitală. După încheierea studiului, a primit o bursă pentru a continua un an de studiu exclusiv de compoziție cu Myriam Marbe. Între 1978 și 1982 a predat la liceul de muzică George Enescu din București teoria muzicii, pian și estetică, iar din 1982 s-a mutat în Germania, unde a predat la instituțiile muzicale de învățământ superior din Heidelberg, Frankfurt și Bayreuth. Din 1996 a devenit profesoară de compoziție la Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, unde a inițiat o serie de colocvii ale compozitorilor, care astăzi sunt integrate în modulele de predare la nivel de licență, master și doctorat. A inițiat o arhivă de muzică din estul Europei și seria de simpozioane Zwischen Zeiten/Shifting Times,având ca tematică muzica românească. Cercetarea și punerea în valoare a muzicii românești este concretizată și prin seria de publicații: Archiv für osteuropäische Musik. Quellen und Forschungen(BIS Verlag/ Uni Oldenburg). Cărțile publicate se găsesc și online, acestea fiind accesibile cercetătorilor muzicologi.

Compozițiile Violetei Dinescu s-au bucurat de recunoaștere internațională, atât prin acordarea de burse, cât și prin numeroase premii internaționale obținute. Spectrul ei muzical cuprinde compoziții din cele mai diverse genuri: teatru muzical, muzică pentru balet, muzică de cameră, muzică pentru filme mute, cum sunt cele a lui Murnau. Muzica ei a fost înregistrată și difuzată pe posturile de radio din Europa, Canada și SUA.În 2017 a devenit membră a Academiei Europene de Arte și Științe (European Academy of Science and Arts), iar la începutul acestui an a fost aleasă decan al secției de artă (Class III/ Arts).