„Portrete Subiective”: expoziţie de fotografie Alex Gâlmeanu la Reykjavik

Alex Gâlmeanu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi fotografi români, va expune în premieră la Reykjavik cel mai recent proiect al său intitulat „Portrete Subiective". Expoziţia „Portrete Subiective", cel mai recent proiect al fotografului Alex Gâlmeanu, va fi vernisată la Reykjavik în cadrul Zilei României – 24 septembrie 2011 – şi face parte din programul România în Focus, organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Reykjavik, cu scopul de a promova filmul românesc contemporan, atât de aclamat pe plan internaţional în ultimii ani.
Expoziţia, inclusă în programul de evenimente speciale ale Festivalului Internaţional de Film, adună potrete de regizori şi actori români, pe care fotograful a avut ocazia să-i întâlnească de-a lungul carierei sale. În fotografii se regăsesc Dorian Boguţă, Mimi Brănescu, Dragos Bucur, Mihai Călin, Tudor Chirilă, Maria Dinulescu, Gheorghe Dinică, Mădălina Ghiţescu, Şerban Ionescu, Paul Ipate, Vlad Ivanov, Marius Manole, Medeea Marinescu, Horaţiu Mălăele, Radu Muntean, Mirela Oprişor, Oana Pellea, Andreea Păduraru, Dorotheea Petre, Florin Piersic Jr, Maria Popistaşu, Cristi Puiu, Victor Rebengiuc, Crina Semciuc, Chris Simion, Alex Leo Şerban, Ana Ularu, Laura Vasiliu, Andi Vasluianu, Iulia Verdeş, Florin & Vlad Zamfirescu.

Camera fotografică este un personaj în sine, o personalitate incomodă şi intimidantă pentru oamenii din faţa obiectivului. Sunt însă şi momente în care aceştia uită de existenţa aparatului de fotografiat şi reuşesc să ignore conjunctura şedinţei foto. Despre acest lucru este vorba şi în seria de imagini "Portrete subiective", despre situaţii în care aparatul de fotografiat devine un martor transparent, invizibil, al unui dialog între fotograf şi cel fotografiat. Portretele subiective se nasc şi trăiesc în acest context." (Alex Gâlmeanu)

Pe lângă fotografiile a căror profunzime cu siguranţă nu va trece neobservată de participanţii la festival, expoziţia capătă greutate şi prin prisma spaţiului care o găzduieşte: Nordic House, unul dintre cele mai prestigioase centre de artă din Reykjavik, este singura clădire din Islanda proiectată de binecunoscutul arhitect finlandez Alvar Aalto în 1965.

Alex Gâlmeanu s-a născut în 1978 la Bucureşti. A realizat primele fotografii în 1992, iar de atunci publică cu regularitate fotografie de modă, portret şi publicitate. Colaborează cu reviste precum Harper's Bazaar, Esquire, Elle, Glamour, InStyle, este implicat în campanii de publicitate desfăşurate la nivel naţional şi internaţional şi fotografiază o parte importantă dintre persoanele publice din România. Dintre proiectele sale majore amintim: People I Know, Project 112 şi Anastasia. După numeroase expoziţii în Romania şi Franţa, Alex este primul fotograf român care expune în Islanda.

Expoziţia va putea fi vizitată între 24 septembrie şi 2 octombrie la Nordic House din Reykjavik.
Mai multe detalii la: www.icr-london.co.uk, www.riff.is şi www.alexgalmeanu.com