Poezia românească, pe scena Festivalului de literatură de la Ledbury

România, invitată în premieră la celebrul Festival Internațional de Poezie de la Ledbury, este reprezentată de trei dintre cele mai apreciate voci ale liricii contemporane – poetele Ana Blandiana, Magda Cârneci şi Svetlana Cârstean. La doar o zi de la deschidere, cele trei scriitoare se vor alătura traducătoarei Viorica Pâtea pentru un eveniment special dedicat poeziei româneşti, conceput şi moderat de către autoarea britanică Fiona Sampson, redactorul-șef al Revistei Poem, care a publicat de curând, cu sprijinul ICR, un număr integral dedicat poeziei românești.

Evenimentul va consta într-o discuţie despre poezie şi rolul ei într-o lume în perpetuă schimbare, precum şi în lectura unei selecţii de poeme, în limba engleză şi în original.

Ledbury Poetry Festival este cel mai mare festival de poezie din Marea Britanie, reunind, anual, poeţi din toate colţurile lumii. Aflat la cea de-a 21-a ediţie, cu un program eclectic ce prezintă poezia prin intermediul diferitor forme artistice, Festivalul se va derula în perioada 30 iunie - 9 iulie şi îi va avea ca invitaţi, printre alţii, pe cunoscutul scriitor britanic Simon Armitage (CBE), poetele Jen Hadfield (câştigătoarea Premiului T. S. Eliot în 2018) şi Vahni Capildeo (câştigătoarea Premiului Forward în 2016), poeţii americani Tony Hoagland, A.E. Stallings, Christopher Merrill şi Thomas Lynch, Bejan Matur (Turcia), Maria Galina (Rusia), Patrick Dubost (Franţa), Tabish Khair (India), André Naffish-Sahely (Abu Dhabi), Tal Nitzán (Israel), Basem el-Nabres (Palestina) şi alţi poeţi britanici de renume precum Denise Riley, John Hegley sau Sean Hughes. Fiona Sampson, veche prietenă şi susţinătoare a României, este poetul în rezidenţă la ediţia din acest an a Festivalului.

Ana Blandiana este una dintre cele mai cunoscute personalităţi literare din România, poetă, prozatoare și memorialistă, intelectual public, fondator al unor instituții de acțiune civică și conservare a memoriei naționale. Cărțile sale au fost traduse în 25 de limbi. A fost co-fondator şi preşedinte al Alianţei Civice din anul 1990 și preşedinte-fondator al secțiunii românești a PEN Club. În anul 1993, a fondat la Sighetul Marmaţiei, sub patronajul Uniunii Europene, Memorialul Victimelor Comunismului. A fost recompensată cu cea mai înaltă distincţie a Republicii Franceze, Legiunea de Onoare, în anul 2009 şi cu Romanian Women of Courage Award a Departamentului de Stat SUA, în 2014. A câştigat numeroase premii literare internaţionale, printre care Premiul Herder (Viena) în anul 1982, Premiul Special Acerbi (Modena) în anul 2005 şi Premiul Poetul European al Libertăţii (Gdansk) în 2016.

Magda Cârneci este scriitor şi critic de artă. Membră a celebrei generaţii literare ‘80, ea a fost şi unul dintre teoreticienii postmodernismului în spaţiul românesc. Din 1990, s-a implicat în viaţa politică și culturală post-comunistă. În 1997, și-a luat un doctorat în istoria artei la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Paris între 2006 și 2010. Actualmente este preşedinta PEN Club România. Este deasemenea membră a Parlamentului Cultural European (ECP). Magda Cârneci a publicat numeroase cărți de poezie, eseu, traduceri și un roman (FEM). Câteva dintre cărțile ei au fost publicate în engleză, franceză, italiană și olandeză. Poemele ei au fost traduse în multe limbi și au apărut în numeroase antologii și reviste literare internaționale.

Svetlana Cârstean a debutat în 1995, în cadrul volumului colectiv „Tablou de familie”, alături de T. O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, „Floarea de menghină” (2008), a fost recompensat cu Premiul pentru Debut în Poezie al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Debut al revistei România literară, Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu și Premiul Radio România Cultural pentru Poezie. A lansat, în 2015, volumul „Gravitație” la Editura Trei, recompensat cu Premiul pentru Poezie pe 2015 al revistei Ateneu. În aprilie 2016, împreună cu Athena Farrokhzad, a lansat în Suedia un volum comun de poezie, „Trado”, distins cu Premiul Radio România Cultural pentru Poezie pentru 2016.

Viorica Pâtea este profesor de literatură engleză şi americană la Universitatea din Salamanca. A publicat studii de critică literară despre Sylvia Plath (1989), Walt Witman (1999) şi T.S. Elliot (2005), dar și studii comparate dedicate „literaturii de mărturie”, specifice țărilor est-europene. A editat, tradus şi recenzat în limba spaniolă cărțile lui Nicolae Steinhardt (2007) şi Ana Blandiana (2008, 2011). Cea mai recentă lucrare a sa este Short Story Theories: A Twenty-First-Century Perspective (publicată tot la Rodopi, în anul 2012), pentru care a primit Premiul de Cercetare „Javier Coy”, acordat de Asociaţia Spaniolă de Studii Americane celei mai bine redactate cărţi a anului 2013.

Poeta britanică Fiona Sampson s-a născut la Londra în 1963. A urmat cursurile Academiei Regale de Muzică din Londra (clasa vioară) şi apoi a studiat la Oxford. A publicat peste douăzeci de volume de poezie şi critică literară în peste treizeci de limbi. A fost distinsă cu nenumărate premii, printre care Zlaten Prsten (Macedonia), Angoff Charles (SUA), Newdigate Prize şi Cholmondeley Award, precum şi premii literare din partea consiliilor artistice din Anglia și Wales. De asemenea, a fost nominalizată de două ori pentru premiile T.S. Eliot şi Forward. Între 2005 şi 2012, Fiona Sampson a fost redactor-şef al revistei Poetry Review, după care a devenit profesor la Roehampton University, unde a fondat şi Centrul de Poezie Roehampton. În prezent, este redactor-şef al revistei Poem. În primăvara acestui an, a primit din partea reginei Elisabeta a II-a distincţia de Membru al Ordinului Imperiului Britanic (MBE).

Când:sâmbătă 1 iulie, 6pm. Tickets: £9.
Unde:Burgage Hall, Church Lane, Ledbury, Herefordshire HR8 1DW