Peste 125 de artiști de pe cinci continente, la Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu

Institutul Cultural Român este partener al Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu – SCAF / Sibiu Contemporary Art Festival, desfășurat în perioada 16 - 30 septembrie 2023. Evenimentul este organizat de Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, în colaborare cu Ministerul Culturii și sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe. Conceptul Festivalului cartografiază practicile artiștilor contemporani români din țară și din diaspora, având un caracter inter-generațional. Tema Festivalului pentru ediția 2023 este „IN|TOUCHˮ, o metaforă a inter-conectivității și interactivității limbajului cultural contemporan.

SCAF are o extensie internațională integrând elemente de diplomație culturală reprezentate de participarea unor artiști străini cu sprijinul Ambasadelor din România: China, Japonia, Polonia, Marea Britanie, Slovenia, Iran, Liban, Siria, Germania, Austria, Macedonia de Nord, Cuba, Peru, Republica Moldova, Nigeria, Uruguay, Emiratele Arabe Unite, Georgia. Expozițiile și evenimentele din cadrul festivalului ne invită să parcurgem o multitudine de spații culturale din Sibiu, precum spațiile Muzeului Național Brukenthal (Palatul Brukenthal, Casa Albastră, Muzeul de Artă Contemporană), dar și spații partenere conexe (Turnul Sfatului, Centrul Cultural Habitus), acest itinerar având scopul de a oferi publicului o experiență completă în interacțiunea cu diversitatea mediilor și discursurilor vizuale contemporane.

Festivalul deschide o platformă de cercetare și de dialog cu inserții internaționale între artiști, arhitecți, curatori, critici de artă, manageri de instituții culturale și platforme culturale independente, cât și specialiști din muzee care vor completa programul expozițional cu o serie de conferințe și prelegeri.

Tema „IN|TOUCHˮ a fost generată de dorința de a sonda acele elemente specifice fiecărui discurs artistic, care se intersectează creând rețele de conținut atât la nivelul discursului, cât și la nivelul tematicii și cercetării problemelor contemporane. Este o temă gândită să ofere modele și practici de interacțiune conceptuală a publicului cu arta văzută din perspectiva unei structuri culturale epidermice profund contextualizată și receptivă la dinamica contemporaneității. Arta contemporană reflectă fidel probleme actuale, fiind un mediu ce oferă libertatea de a rezona senzorial și afectiv cu diversitatea de opinie și conținut într-un context cosmopolit și interdisciplinar. Această abordare nu restricționează selectiv amploarea manifestărilor artistice, ci, dimpotrivă, deschide arii vaste având setat drept principal obiectiv expunerea expansivității și varietatea anacronică a practicilor artistice care se manifestă simultan în peisajul cultural autohton și internațional.

Aceste premise generează la nivelul expozițiilor, dar și al evenimentelor corelate diverse subteme, abordări stilistice, materialități, chiar diverse pattern-uri de utilizare a spațiilor publice și private.

„Deschidem din acest an la Sibiu, împreună cu Asociația Brukenthal von Studio un amplu festival internațional de artă contemporană sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, și mulțumesc pe această cale doamnei ministru Luminița Odobescu. SCAF este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, cu o atenție și grijă specială din partea doamnei ministru Raluca Turcan, căreia îi mulțumim de asemenea și cu suportul Primăriei Municipiului Sibiu și a doamnei primar Astrid Cora Fodor. Fondurile de organizare a Festivalului sunt din sponsorizări și din bugetul Muzeului Național Brukenthal. Este cel mai important eveniment cultural-diplomatic din țara noastră, dar și cel mai amplu dacă ne referim la tehnicile expuse: de la structuri vizuale clasice – pictură, sculptură, grafică – până la instalații multimedia, instalații de obiect și instalații imersive, NFT, artă foto-video și practici artistice experimentale. Mulți dintre artiști expun pentru prima dată în România. Este totodată cel mai important eveniment expozițional din istoria orașului nostru! Sunt peste 125 de artiști din peste 22 de țări de pe cinci continente. Avem peste 50 de parteneri: Ambasade, muzee, galerii și alte instituții din țară și din străinătate. Doresc să mulțumesc sponsorilor care s-au implicat, dar și echipei Festivalului. Mulțumesc domnului Constantin Chiriac pentru punerea la dispoziție a spațiului Habitus și domnului Ovidiu Dragoman pentru punerea la dispoziție a spațiului din Turnul Sfatului. Ediția din acest an va aduce și o expoziție interesantă în Podul Palatului Brukenthal din Piața Mare. O altă surpriză pe care o vom anunța este colaborarea dintre Muzeul Național Brukenthal și Multivers X, sibienii noștri. Împreună vom avea un bilet special de vizitare! Așa cum am anunțat vom avea o serie de conferințe în materie de artă și arhitectură și vom deschide și un nou punct de vânzare a produselor de brand la Muzeul de Artă Contemporană. Să fie o ediție frumoasă în care să ne apropiem și să promovăm arta contemporană. Să realizăm viitoare parteneriate, să legăm prietenii și să ne cunoaștem mai bine unii cu ceilalți. Vă invităm la SCAF în perioada 16-30 septembrie 2023!” - Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal și președinte SCAF.

Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este o inițiativă condusă de Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal – președinte SCAF și Ilie Mitrea, președinte al Asociației Brukenthal von Studio. Curatorii ediției curente sunt Ana Negoiță, Alexandra Runcan și Tudor Zbârnea. Conceptul grafic îi aparține artistului Laurențiu Midvichi.