- 12 November 2024
- Etichete Muzica Concerte RABASF Valentin Șerban Mihai Diaconescu
Programul ,,România în muzică”, organizat de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu Academia de Arte Frumoase San Fernando din Madrid, sub egida Ambasadei României în Regatul Spaniei, continuă în 2024 cu două concerte susținute de violonistul Valentin Șerban și pianistul Mihai Diaconescu la Madrid si la Barcelona.
Concertele vor avea loc la Madrid la data de 12 noiembrie 2024, de la ora 12:00, la Academia Regală de Arte Frumoase San Fernando, si a doua zi, 13 noiembrie 2024, la Barcelona, la Casa de Convalescència, un edificiu emblematic al patrimoniului cultural al umanității declarat de UNESCO.
Concertul de la Barcelona va fi dedicat Zilei Naționale a României și este organizat în colaborare cu Consulatul General al României la Barcelona, iar la Madrid, recitalul are ca scop promovarea Festivalului și a Concursului Internațional de Muzică George Enescu.
Recitalul oferit de Valentin Șerban și Mihai Diaconescu ne invită într-o călătorie muzicală prin peisaje folclorice și culturale, de la legendarii munți ai României până la freamătul mediteranean de pe străzile Spaniei, reflectând bogăția și diversitatea muzicii populare și influența acesteia asupra marilor compozitori ai secolului XX.
PROGRAM:
Béla Bartók
(1881-1945)
Dansuri populare românești
Manuel de Falla
(1876-1946)
Suita populară spaniolă
George Enescu
(1881-1955)
Sonata nr 3 în la minor pentru pian şi vioară în caracter popular românesc,
op. 25
Rodion
Shchedrin(1932- )
În stilul lui Albeniz
Paul
Constantinescu (1909-1963)
Toccata - Joc Dobrogean
George Enescu
(1881-1955)
Lăutaruldin Suita Impresii din copilărie op. 28
Pablo de
Sarasate (1844-1908)
Zigeunerweisen
Date: 12
și 13 noiembrie 2024
Locații: RABASF, Alcalá 13. Madrid 28014 și Casa de
Convalescència, Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 171, 08041
Barcelona
Intrare: la Madrid accesul este gratuit în limita locurilor disponibile,
iar la Barcelona evenimentul are loc strict pe baza invitației.
Valentin ȘERBAN Despre câștigătorul Marelui Premiu la secțiunea vioară a Concursului Internațional George Enescu 2020-2021, în presa de specialitate se afirma că „siguranța stăpânirii discursului i-a asigurat, în bună măsură, succesul; o siguranță evidentă atât în asumarea unei concepții clare asupra partiturii, cât și în fiecare atac de arcuș” (Ștefan Costache – Radio România Muzical). După o finală în care a ridicat publicul de la Ateneul Român din București în picioare cu interpretarea Concertului op. 47 de Sibelius, cariera violonistului Valentin Șerban a cunoscut o ascensiune strălucitoare pe scenele de concert din România și nu numai. În anul 2024, are programate apariții solistice alături de Orchestra Națională Radio, Filarmonicile din Brașov, Iași, Sibiu, Bacău și Târgu Mureș, în programe ce cuprind Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms, Simfonia spaniolă de Édouard Lalo sau Anotimpurile de Vivaldi. De asemenea, va susține turnee de recitaluri alături de pianistul Mihai Diaconescu, dar și în formulă de trio – cu Dragoș Dimitriu la pian și Ștefan Cazacu la violoncel – într-un program cu apreciatele triouri Arhiducele de Beethoven și Trioul cu pian în mi minor de Dmitri Șostakovici.A fost invitat, începând de anul trecut, să facă parte din proiectul Moștenitorii României Muzicale, organizat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera și Artexim, iar prezențele sale internaționale au inclus, în 2023, concerte la Osaka, în compania Hamonious Chamber Orchestra și a violoncelistului Răzvan Suma, și în Austria, alături de Orchestra de Cameră din Hartberg.
Formarea lui Valentin Șerban a început în orașul natal Brașov, în cadrul Liceului de Muzică și ulterior al Universității Transilvania. Printre primii săi de profesori de vioară s-au numărat Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi, Ştefan Gheorghiu, Adam Han-Gorski și Ilarion Ionescu-Galaţi. A continuat studiile de master la Universitatea de Arte din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici, și numai câțiva dintre marii violoniști care l-au inspirat de-a lungul anilor, prin cursurile de măiestrie oferite, sunt Leonidas Kavakos, Ivry Gitlis, David Grimal, Mihaela Martin, Alexandru Tomescu, Arlette Bonamy și Christoph Wyneken.
Este câștigătorul concursurilor Andrea Postacchini din Italia, Mihail Jora, Ștefan Ruha și Remember Enescu din România. În urma obținerii Marelui Premiu al Concursului Internațional George Enescu în 2020/21, a fost invitat să concerteze ca solist în ediția din 2021 a Festivalului Enescu, alături de Orchestra Filarmonică din Zagreb, și a fost solistul Concertului de deschidere al Concursului Enescu din 2022, alături de laureații celorlalte două secțiuni, în Triplul concert de Beethoven.
Concertele pentru vioară ocupă un loc important în repertoriul lui Valentin Șerban, care alternează, cu egală dăruire și pasiune, mai bine de 20 de partituri solistice în aparițiile sale.Cu toate acestea, găsește o reală satisfacție și se implică neobosit în proiecte camerale, adesea nonconformiste. Este permanent preocupat de popularizarea muzicii clasice în spații neconvenționale și în rândul publicului tânăr, fiind co-inițiatorul proiectului Eyes Wide Shut și al Turneului Național Vibrations.
A colaborat cu Midori, Alina Pogostkina, Andrei Ioniță, Erik Schumann, Alissa Margulis, Alexander Buzlov, Konstantin Heidrich, Claudio Bohórquez, Julia Hamos, Viviane Hagner, Vladimir Mendelssohn, Philippe Graffin și Nicolas Dautricourt, pe scene precum Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin, Queen Elisabeth Hall în Antwerp, Ateneul Român, Opéra de Dijon, Le Volcan în Le Havre. Realizările sale discografice includ integrala sonatelor pentru vioară și pian de Johannes Brahms alături de pianista Liliana Iacobescu (Electrecord) și Trioul op. 15 de Bedrich Smetana, interpretat în compania violoncelistului Claudio Bohórquez şi a pianistei Julia Hamos (Krzyżowa-Music).
Timp de cinci ani, Valentin Șerban a fost membru al prestigiosului ansamblu Les Dissonances, condus de violonistul David Grimal. A fost violonist și concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret, iar din aprilie 2023 este concertmaestru al Filarmonicii George Enescu din București.
Mihai DIACONESCU (n. 1991, Craiova) a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. A absolvit cursurile Şcolii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu”, unde a avut-o ca mentor pe distinsa profesoară Mariana Ilie. A câştigat primul concurs de pian la vârsta de 7 ani, iar prima performanțănotabilă în competițiile de interpretare a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională, la vârsta de 13 ani.Din anul 2010 până în 2013 urmează cursurile Academiei ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldizsar. În anul 2013-2014 beneficiază de bursa Erasmus și va studia la Academia ,,Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018 va urma cursurile de masterat al Academiei ,,Sibelius” la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. În tot acest timp va păstra o legătura artistică foarte importantă cu Walter Krafft, sub îndrumarea căruia a avut privilegiul să fie de la o vârstă fragedă și fără de care ,,o carieră pianistică nu ar fi fost posibilă”. Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, când, în cadrul unui curs de maiestriea avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (Filarmonica din München).
În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale: Walter Krafft, Mihai Ungureanu, Csiky Boldizsár, Robert Levin, Martin Hughes, Denis Pascal, Paavali Jumppanen, Mirabela Dina, Julia Mustonen, Richard Gode, Antti Siirala, Galina Eguizarova, Marta Gulyas, Pascal Gallois, Imai Nobuko, Felix Renggli, Mihaela Martin, Bjorn Lehmann, Axel Bauni, Krysztof Jablonski, Jean-Jaques Kantorov, Martti Rautio, Teemu Kupiaine, Hui-Ying Tawaststjerna, Julia Mustonen, Thomas Hecht. Din 2006, Mihai Diaconescu începe o activitate concertistică extrem de puternică, iar la vârsta de 16 ani debutează ca solist, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr.1 în Do major de Ludwig van Beethoven.
Activitatea concertistică acoperă deopotrivă scena românească și pe cea internațională: România (București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Brașov, Sinaia, Craiova, Râmnicu Vâlcea etc.), Germania (München, Dresda), Italia (Portofino, Veneția, Aosta, Como, Stressa, Montferrato, Mantova, Trieste), Spania (Barcelona, Santander), Franța (Paris), Austria (Viena), Armenia (Yerevan), Polonia (Gdansk), Finlanda (Helsinki, Tampere, Turku), Rusia (Moscova), Ungaria (Budapesta), Bulgaria (Sofia), Polonia (Gdansk). Din sălile importante unde tânărul muzician a concertat, menționăm: Gasteig (München, Germania), unde a susţinut o serie de recitaluri și concerte de muzică de cameră; Sala Argenta – Palacio de Festivales (Santander, Spania); Teatro Bibiena, (Mantova, Italia). De asemenea, Mihai Diaconescu a susţinut concerte în cadrul Festivalului ,,Carl Filtsch” (Sibiu, România); Festivalul ,,Liszt” (Cluj, România); ,,Festivalul Verdi” (Aosta, Italia); Festivalul ,,Encuentro Santander 2018” (Santander, Spania), Festivalul de la Fontainebleau (Franța).
Mihai
Diaconescu a avut ocazia să colaboreze cu artiști renumiți precum Serghei
Lomovsky (vioara a doua din cvartetul Borodin), Ludmila Kruskhova, Pascal
Gallois, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu. Ca solist, a susținut concerte
cu orchestre din România, Bulgaria și Finlanda, sub bagheta unor maeştri precum
Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Petre Sbârcea, I. Ilarion Galați, Gheorghe
Costin, Tiberiu Soare, Ovidiu Bălan, Alexandru Iosub, Mihail Agafița, Jaan Ots,
Gianluigi Zampieri.
Vă așteptăm!