Participarea la CO-pro Market din cadrul DOK Leipzig 2022 a filmului Odiseea-MD de Pavel Brăila

Filmul Odiseea-MD al regizorului Pavel Braila, producător Lilia Braila, a fost selectat la secțiunea Co-PRO Market din cadrul festivalului, în cadrul căreia sunt organizate seminare și masterclass-uri pentru producătorii și regizorii care au proiecte în dezvoltare.

Această propunere de proiect face parte dintr-un demers mai amplu al ICR Berlin de susținere de participare a artiștilor din România și Republica Moldova la diverse manifestări de profil din spațiul german cu scopul de a crește vizibilitatea prezentei românești pe plan internațional.

Odiseea-MD

de Pavel Brăila

Moldova | În dezvoltare

Sinopsis: Protagonista filmului este Moldova – pitorească și unică, amuzantă și tristă, țara fertilității și a magiei dar pentru mulți străini aceasta este o țară care se simte pierdută în timp. Camera observă modul în care se dezvoltă viața în peste 100 de locații de pe ambele maluri ale râului Nistru, pe o parte deschisă și liberă, cealaltă – Transnistria – ascunsă și strict interzisă.O înregistrare a țării filmată pe parcursul unui an, prezentată ca o zi care scoate în evidență cronica unui prezent care devine rapid istorie.

Pavel Brăila (1971) este un artist vizual, regizor si producător, absolvent Le Fresnay (FR) și Jan van Eyck Academie (NL). De la mijlocul anilor 1990, artistul participă la numeroase expoziții internaționale de artă și festivaluri internașionale de film. În 2002, filmul său „Shoes for Europe” a fost prezentat la documenta 11, pentru care a câștigat expunere și apreciere internațională în toată Europa și SUA. În 2004 Brăila a inițiat în Moldova proiectul unic „Alte Arte” – o Revista TV de Artă Contemporană, care a fost produsă de artiști și difuzată la TV națională a Republicii Moldova. În 2007, fiind artist în rezidență al DAAD Berliner Künstlerprogramm, Pavel Brăila și-a prezentat instalația monumentală „Barons’Hill” în Neue Nationalgalerie. Filmul său „Definitively Unfinished” a fost premiat în 2010 la Festivalul Internațional de Film de la Oberhausen, premiu al ministerului Nordrhein-Westfalen. În 2011 Brăila a prezentat „Chișinău – oraș greu de pronunțat”, care tratează despre viața în Chișinău pe parcursul unui an întreg. În 2013, piesa sa „Ink Ribbon Fingerprints” a primit PREMIUL CELESTE pentru cel mai bun videoclip. În 2015 conceptul lui Brăila a fost selectat să reprezinte pavilionul Republicii Moldova la Expoziția Mondială de la Milano pentru care a fost nominalizat pentru cea mai bună arhitectură publică la Premiul Ida-Tops. În 2017 Pavel Brăila a participat pentru a doua oară la documenta14 la Atena și Kassel.În 2019, scurtmetrajul „DOINA” a fost prezentat în premieră la Transilvania International Film Fest din Cluj. În 2020 Brăila a regizat și produs un alt proiect TV „BenzoKaraoke”. Trăiește și lucrează în Chișnău și Berlin. Premii: Pitch@MOLDOX – B2B Doc Award (2021); B2B Doc Storytelling and Production workshop, Georgia (2022).

Lilia Braila (1978) a absolvit ASEM și deține un master în Managementul Intercultural UNESCO. Activitatea în producție audio-vizuală a început în 2003, în calitate de coordonator al proiectului TV Moldo-German Alte Arte. În 2007, se mută la București unde se implică în producții de film locale și internașionale, în calitate de producător, manager producție, asistent regie și traducător. În palmaresul său are mai multe producții de succes internațional.

Festivalul internațional de film documentar și animat de la Leipzig, cunoscut și sub numele de DOK Leipzig, este cel mai vechi festival dedicat filmului documentar și filmului de animație care are loc în fiecare an la sfârșitul lunii octombrie la Leipzig, Germania.