Participare românească la Festivalul de film UNICA de la Sankt Petersburg

Participare romaneasca la Festivalul de film UNICA de la Sankt Petersburg

România va fi prezentă la cea de-a 77-a ediție a Festivalului Mondial de film UNICA de la Sankt Petersburg, Rusia, desfășurat în perioada 5-14 septembrie 2015.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România (ANCR), au fost selectate opt filme în concurs: Zbor/ Flight, R. Virgil Babuşcov; Spune stop reclamelor fast-food / Stop fast food advertising, R. Elena Rişca și Emanuel Roman; Trăieşte fiecare zi/ Live every day, R. Maria Luiza Alecsandru; Libertate/Freedom, R. Ştefan Curic și Ştefan Lupaşcu; Lumină firavă/ Dim light, R. Bogdan Drumea și Florina Dumitrache; Bătrânul colonel/ The old colonel, R. Camelia Popa și Ioan Meltzer; Bomboane de ciocolată/ Chocolates, R. Sebastian Chelu și Deian Cărmăzan și Tradiţii/ Traditions, R. Dănuţ Bogdan.

De asemenea, cu sprijinul Institutului Cultural Român, la festival va participa o delegație din care vor face parte, printre alții, Emilian Urse, preşedintele ANCR, Emil Mateiaş, vicepreşedinte pentru probleme internaționale ANCR, Dumitru Burcă, cineast amator, Ion Lungu, primarul oraşului Suceava, Viorel Ieremie, preşedintele comitetului de organizare UNICA 2016 la Suceava, reprezentanţi ai Univesităţii „Ştefan cel Mare”, elevi membrii ai Clubului VideoART Suceava.

Uniunea Internaţională De Cinèma (UNICA) este membră a Consiliului Internaţional de Film, Televiziune şi de Comunicare Audiovizuală (IFTC) a UNESCO, reprezentată în Secţiunea „Artă, Cultură, Învăţământ şi Ştiinţă” a ONU.

UNICA a fost înfiinţată în anul 1937 şi reunește 32 de ţări membre de pe cinci continente. În fiecare an, UNICA organizează, în ţări diferite, Festivalul Mondial de Film care cuprinde congresul şi concursul destinat cineaştilor amatori, independenţi, şcolilor de film şi tinerilor regizori profesionişti cu vârste sub 30 de ani. La această manifestare participă, de regulă, 200-300 de delegaţi din ţările membre. Asociaţia Naţională a Cinecluburilor din România este membră UNICA din 2011.

În anul 2013, la Congresul de la Fieberbrunn (Austria), organizatorii au stabilit ca ediția de anul viitor, desfășurată în perioada 19-26 august 2016, să aibă loc pentru prima data în România. Astfel, cea de a 78-a ediție a Festivalui Mondial de Film UNICA este programată la Suceava. Detalii: http://ancin.ro/