„ORDER 7161” – Prezentare de carte și discuție publică la Berlin

ICR Berlin anunță cu bucurie susținerea organizării unei discuții publice în jurul volumului de fotografie ORDER 7161 al artistului luxemburghez Marc Schroeder. Evenimentul va avea loc în data de 10 ianuarie 2023, începând cu orele 19:00 la Centrul de Documentare Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung din Berlin. Cu această ocazie istoricul specializat în studii sud-est Europene Dr. Andreas Kossert (SFVV) va modera discuția avându-i ca interocultori pe autorul proiectului aflat în discuție, artistul Marc Schroeder, și pe Dr. Heinke Fabritius – referenta culturală pentru Transilvania din partea Muzeului Transilvaniei din Gundelsheim.

Prin cooperarea dintre Societatea Germano-Române și a revistei VTph-Visual Thoughts about contemporary fine art photography, evenimentul va putea fi urmărit la sediul Centrului Flucht, Vertreibung, Versöhnung, (intrarea este liberă) și simultan, prin transmisiune live pe canalul de Youtube al instituției gazdă.

La 16 decembrie 1944, Stalin a semnat Ordinul 7161ss, comanda secretă de „mobilizare și reținere a tuturor germanilor capabili de muncă, inclusiv bărbații cu vârsta între 17 și 45 de ani și femeile între 18 și 30 de ani” din România, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria și Cehoslovacia. Încercând să obțină o legitimare a deportărilor, Stalin a cerut la Conferința de la Ialta din 4-11 februarie 1945, pe lângă alte plăți cerute ca reparații de război și „despăgubiri de război prin prestații” o formă cosmetizată a ceea ce de fapt era o deportare în scopul prestării de muncă forțată neplătită.Un total de 112.480 de bărbați și femei au fost deportați. Majoritatea acestora – 69.332 de persoane – erau germani din România. Cei deportați au fost repartizați în 85 de lagăre. O treime dintre ei au lucrat în mine, un sfert în construcții, restul în industrie, agricultură și în administrația lagărelor. Mulți deportați au murit din cauza condițiilor dure de muncă și a alimentației insuficiente, rata maximă a deceselor înregistându-se în 1947, circa 12% din cei deportați. Toți cei care supraviețuiseră foametei și mizeriei au fost eliberați la sfârșitul anului 1949.

ORDER 7161 este o carte în care imaginea și textul explicativ relatează povestea tragică a deportării românilor de etnie germană. Printr-o combinație de portrete ale martorilor supraviețuitori, imagini de arhivă și fotografii contextuale, se relatează trauma deportării forțate dintr-o perspectivă intimă, printr-o selecție importantă de mărturii a 40 de supraviețuitori din spațiul transilvan. În 2019, macheta cărții a fost nominalizată la Luma Rencontres Dummy Book Award (Arles) și la Unseen Dummy Award (Amsterdam), iar în 2022 – odată cu apariția versiunii în limba engleză, publicată de Eriskay Connection (NL) și finanțată prin programul PUBLISHING ROMANIA al Institutului Cultural Român – ORDER 7161 a ajuns printre finaliștii nominalizați la premiul Aperture Foundation Photobook Award din cadrul prestigiosului târg de artă Paris Photo.