„O Lume Nouă” - proiecție și dezbatere la Noaptea Institutelor Culturale

Scurtmetrajul O Lume Nouă, regizat de Luiza Pârvu, după un scenariu de Toma Peiu, va fi proiectat la Noaptea Institutelor Culturale de la ICR vineri, 20 iunie, de la ora 19.00. Din distribuție fac parte Olimpia Melinte și Florin Penișoară. Proiecția va fi urmată de o dezbatere moderată de Oana-Valentina Suciu.

Filmul, bazat pe o poveste concepută de Luiza Pârvu și Toma Peiu, se apropie de drama trăită de generația de emigranți „uitată” de manualele de Istorie. O Lume Nouă spune una dintre milioanele de povești posibile din biografiile românilor plecați peste Ocean la 1900, din România sau Austro-Ungaria.

Povestea are ca sursă de inspirație evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puțin cunoscute publicului larg din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atrași de mirajul unei țări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile și șansa unui nou început, indiferent de originea socială, naționalitate sau nivelul de școlarizare. Dintre cele două milioane de emigranți din Austro-Ungaria, ajunși în SUA între 1900 și 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croați au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-și riscuri astăzi greu de conceput.

Sinopsis: Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloș călătorește însărcinată dintr-un sat din Transilvania natală până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a-și întâlni soțul, pe Pavel. La destinație, o așteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor. Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente și datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viața pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează, însă, de soarta Annei și sentimentele lui Petru față de ea. Lumea Nouă nu e doar un tărâm al promisiunilor, ci și unul al capcanelor.

Născută în 1986 și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC „I.L. Caragiale“, Luiza Pârvu a regizat până în prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7. Regizoarei i-a fost oferită, în 2012, o bursă pentru a putea urma un masterat de Regie de Film în cadrul New York University Tisch School of the Arts, fiind pe cale de a deveni primul absolvent român al prestigioasei școli de film, cotate între primele trei din SUA și din lume.

Filmările pentru scurtmetrajul O Lume Nouă s-au desfăşurat în noiembrie 2013 la New York. Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China), sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh), inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) și Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar şi scenografele românce Lulu Petrescu și Adriana Răcășan.