NexT la ICR: „Short Matters!“ Scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film

11 scurtmetraje europene, nominalizate la marile festivaluri și la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) în 2015, vor fi proiectate la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) vineri, 8 aprilie 2016, de la ora 18.00, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT.

În programul inițiat de EFA - „Short Matters!" - vor putea fi vizionate la Institutul Cultural Român: Dissonance, regia Till Nowak, Listen, regia Hamy Ramezan & Rungano Nyoni, The Runner, regia José Luis Montesinos, E.T.E.R.N.I.T., regia Giovanni Aloi,  Field Study, regia Eva Weber, Symbolic Threats, regia Mischa Leinkauf, Lutz Henke & Matthias Wermke, The Translator, regia Emre Kayiş, Son Of The Wolf, regia Lola Quivoron, Over, regia Jörn Threlfall, Smile, And The World Will Smile Back, regia Ehab Tarabieh, Yoav Gross & the al-Haddad family şi Picnic, regia Jure Pavlović, câştigătorul premiului Academiei Europene de Film la categoria filmelor de scurtmetraj.

Fondată în 1988, Academia Europeană de Film reunește circa trei mii de profesioniști din lumea filmului în Europa, având drept obiectiv comun promovarea culturii cinematografice europene. De-a lungul anului, Academia Europeană de Film iniţiază conferinţe, seminarii, workshopuri, cu scopul de-a crea o punte între creativitate şi industria cinematografică. „Short Matters!" este turneul organizat de Academia Europeană de Film pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa şi nu numai. „Short Matters!" este un program prezentat în fiecare an în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Accesul publicului la proiecție este liber, în limita locurilor disponibile.

Ajuns la cea de-a X-a ediție, Festivalul Internațional de Film NexT se va desfășura între 7 și 11 aprilie 2016 la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu din București, precum și într-o serie de spații neconvenționale, amenajate special pentru a găzdui proiecții de film.

Institutul Cultural Român este partener al festivalului, oferind sprijin financiar pentru acordarea a patru premii: Trofeul NexT (2700 EUR),Premiul „Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie (1500 EUR), Premiul „Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră(1500 EUR) și Premiul „Cel mai bun film românesc" (1000 EUR). De asemenea, ICR va găzdui vineri, 8 aprilie 2016, de la ora 18.00, proiecția unei selecții de scurtmetraje premiate și nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA).

SINOPSIS

DISSONANCE, regia Till Nowak, Germania, 2015, animaţie, 17' - Nominalizarea Festivalului de la Berlin

Un muzician genial trăieşte o viaţă singuratică într-o lume suprarealistă, plutitoare. Cântă la pian în fiecare zi într-o sală uriaşă de concerte, dar nu există nimeni care să-l asculte. Într-o bună zi lumea lui animată se dărâmă şi trebuie să înfrunte realitatea.

LISTEN, regia Hamy Ramezan & Rungano Nyoni, Danemarca / Finlanda, 2014, ficţiune, 13' - Nominalizarea Festivalului de la Tampere

O femeie străină înveşmântată în burka îşi aduce fiul cel tânăr la un sediu al poliţiei din Copenhaga ca să scape de soţul abuziv, dar traducătoarea care îi este desemnată refuză să o ajute.

THE RUNNER, regia José Luis Montesinos, Spania, 2014, ficţiune, 12' - Nominalizarea Festivalului de la Valladolid

Cu cini ani în urmă, patronul a închis fabrica şi a concediat 300 de muncitori. În prima zi în care iese afară din casă să alerge se întâlneşte cu unul dintre aceştia.

E.T.E.R.N.I.T., regia Giovanni Aloi, Franţa, 2015, ficţiune, 14' - Nominalizarea Festivalului de la Veneţia

Italia, 2015. Ali, un imigrant tunisian, muncitor, primeşte viza care îi va permite familiei să vin alături de el. Ca să-şi poată primi familia cum se cuvine, trebuie să ia o decizie radicală.

FIELD STUDY, regia Eva Weber, Marea Britanie, 2014, ficţiune, 20' - Nominalizarea Festivalului de la Cork

Martin, britanic şi timid la cei 20 de ani ai săi, se află în Polonia la o cercetare a poluării apelor, când observă o femeie împreună cu fiul ei făcând baie într-un râu - un moment de pură bucurie. Ceva mai târziu, însă, încearcă să-i convingă să nu se mai apropie de apă.

SYMBOLIC THREATS, regia Mischa Leinkauf, Lutz Henke & Matthias Wermke, Germania, 2015, documentar, 15' - Nominalizarea Festivalului de la Grimstad

Poezie sau ameninţare? Ne predăm sau e vorba de un act artistic? Sunt teoriile cu care s-a jucat New Yorkul vara trecută. Cum se poate ca un singur incident să fie interpretat în atâtea feluri?

THE TRANSLATOR, regia Emre Kayiş, Marea Britanie / Turcia, 2014, fiction, 23' - Nominalizarea Festivalului de la Sarajevo

Yusuf, un băiat refugiat sirian care trăieşte în exil într-un oraş îndepărtat de la graniţa cu Turcia, descoperă că are nişte puteri nebănuite, dar trebuie să înveţe cum să le folosească, cu preţul de a-şi pierde inocenţa.

SON OF THE WOLF, regia Lola Quivoron, Franţa, 2015, ficţiune, 23' - Nominalizarea Festivalului de la Locarno

Între zidurile unui vechi fort militar, tânărul Johnny învaţă să-l antreneze şi să-l controleze pe Iron, primul lui câine de pază.

OVER, regia Jörn Threlfall, Marea Britanie, 2015, ficţiune, 13' - Nominalizarea Festivalului de la Bristol

Scena unei morţi. Pe parcursul a patru secvenţe aranjate în ordine inversă, devenim martorii unei intrigi. Ce s-a petrecut în acest cartier liniştit? O crimă? Un accident?

SMILE, AND THE WORLD WILL SMILE BACK, regia Ehab Tarabieh, Yoav Gross & the al-Haddad family, Israel / Palestina, 2014, documentar, 20' - Nominalizarea Festivalului de la Clermont-Ferrand

Într-o noapte rece de decembrie, soldaţii israelieni bat la uşa familiei al-Haddad într-un cartier palestinian din Hebron. Au venit să facă o percheziţie. Diaa, fiul adolescent, pune mâna pe camera video a familiei.

PICNIC, regia Jure Pavlović , Croaţia, 2015, ficţiune, 13' - Nominalizarea Festivalului de la Drama

Sarajevo la ora de vârf. Emir, în vârstă de 15 ani, însoţit de un asistent social, este pe cale să-şi întâlnească tatăl, Safet, la un picnic în Igman, un penitenciar cu regim permisiv. Din cauza traficului aglomerat, întârzie.

Festivalul Internațional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaștilor din România și al Programului Europa Creativă -- Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Parteneri: HBO, ShortsTV, French Revolution, CineLabs, Abis Studio, Mobila Dalin, Noumax, Pizza Hut, J'ai Bistrot, Hai cu Bicla, Villa Kult, Ambasada Franței în România, Institutul francez din București, Ambasada Suediei în România, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Spaniei în România.

http://www.nextfilmfestival.ro/

https://www.facebook.com/NexTFilmFestival