Nemuritorul Nichita 90 – 40 / Nichita Stănescu prin oglinda poeziei sale – expoziție și seară literară la Bruxelles

ICR Bruxelles vă invită la evenimentul „Nemuritorul Nichita 90 – 40/ Nichita Stănescu prin oglinda poeziei sale”, expoziție și seară literară la Consulatul României în Regatul Belgiei pentru a marca 90 de ani de la nașterea și 40 de ani de la trecerea în neființă a marelui poet Nichita Stănescu.


Deschiderea evenimentului, organizat de ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei, va avea loc în data de 31 martie, chiar ziua de naștere a lui Nichita, și are două componente: *prelegere - susținută de dr. Cristina-Alice TOMA, lector de limba română la Universitatea Liberă din Bruxelles 

*expoziție foto Nichita Stănescu (31 martie – 15 aprilie).

Prelegerea „Nichita Stănescu prin oglinda poeziei sale /Nichita Stănescu à travers le miroir de sa poésie” constă în abordarea poeziei lui Nichita Stănescu din perspectiva tradiției liricii interbelice și trecerea în literatura autohtonă de la modernismul începutului de secol spre postmodernismul anilor ‘60-‘80. Rolul pe care l-a avut Nichita Stănescu în marea mutație a structurilor limbajului și viziunii poetice. Fiecare volum al lui Nichita Stănescu a produs în literatura româna o revoluție a limbajului poetic, în jurul cărților sale dându-se o adevărată „bătălie a (neo)modernității”.

Invitații doamnei prof. Alice Toma sunt Ioana Raluca Zaharia, cercetător în artele spectacolului și scriitoare, care va recita din creația marelui poet și Laura Dos Santos, muzician care « dă frisoane cu vocea și interpretarea sa / qui donne des frissons avec sa voix et son interprétation », care va interpreta două melodii compuse pe versurile lui Nichita Stănescu.

Expoziția de fotografie cuprinde 15 imagini ale poetului, dar și fragmente din opera și gândirea lui Nichita Stănescu. Expoziția va fi deschisă în perioada31 martie – 15 aprilie,la Consulatul României în Regatul Belgiei, în timpul programului de lucru, loc unde sute de cetățeni solicită zilnic servicii consulare, devenind un mijloc de a promova opera excepțională a lui Nichita Stănescu, unul dintre cei mai mari poeți ai secolului XX.

Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983), poet, scriitor și eseist român, ales membru post-mortem al Academiei Române, este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”.

« A vorbi despre limba în care gîndești, a gîndi - gîndire nu se poate face decît numai într-o limbă - în cazul nostru a vorbi despre limba română este ca o duminică. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi decît exprimată în limba română. Pentru mine iarba se numește iarbă, pentru mine arborele se numește arbore, malul se numește mal, iar norul se numește nor. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are ! Această observație, această revelație am avut-o abia atunci cînd am învățat o altă limbă. » (Nichita Stănescu)

Nichita Stănescu a fost considerat de unii critici literari, precum Alexandru Condeescu sau Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabile, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici.

« Nichita Stănescu se mișca într-adevăr într-o sferă superioară, siderată de valori exclusiv artistice. (…) Dacă nu mi-ar fi teamă că devin prea ... doct, aș zice că spiritul său ludic îl făcea să plutească pe deasupra situațiilor, pentru a căror substanță tragică cred că nu avea „organ”: tălpile lui nu se atingeau nici de flori, nici de mocirlă. Nichita Stănescu este cel mai important poet român de după cel de-al doilea război mondial. Odată cu el, prin el, logosul limbii române ia revanșa asupra poeților ei. »(Ștefan Augustin Doinaș)

Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de a promova creatorii români de excepție, respectiv poetul, scriitorul și eseistului Nichita Stănescu și de a consolida imaginea ICR Bruxelles de instituţie parteneră cu deschidere către mediul academic, către cunoscători și iubitori de cultură română. De asemenea, reprezentanța continuă colaborarea cu Universitatea Liberă din Bruxelles, departamentul de limba română și, nu în ultimul rând, menţine o cooperare constantă cu Ambasada României în Regatul Belgiei în vederea dezvoltării programelor de diplomație culturală.