Muzică şi imagini de orgi din Transilvania la Berlin: concert de Crăciun şi expoziţie

La Auenkirche-Wilmersdorf- una din cele mai frumoase şi impozante biserici ale Berlinului, care deţine o orgă istorică, a doua ca mărime din capitala Germaniei- Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu" organizează în seara de 12 decembrie, ora 20.00, în preajma sărbătorilor Crăciunului, un concert de orgă şi o expoziţie de fotografii de o factură specială.
Organista NICOLETA PARASCHIVESCU va interpreta în primă audiţie germană un program alcătuit în exclusivitate din lucrări pentru orgă compuse de compozitori din România. În program figurează lucrări de Rudolf Lassel (1861-1918) şi Paul Richter (1875-1950)- ambii născuţi la Braşov şi organişti la celebra Biserică Neagră-; Sigismund Toduţă (1908-1991)- Colindele pentru orgă ; Myriam Lucia Marbé (1931-1997). Cu acest prilej Nicoleta Paraschivescu va lansa şi la Berlin CD-ul de curând realizat la casa de discuri AUDITE (Elveţia), sub titlul "Organ Music from multiethnic Transylvania", cuprinzând înregistrarea lucrărilor menţionate mai sus.
Nicoleta Paraschivescu
, născută la Sibiu, a studiat orga cu Ursula Philippi la Conservatorul "Gh.Dima" din Cluj şi s-a perfecţionat la Basel şi Stuttgart. Numeroase concerte şi prezenţe la renumite festivaluri muzicale, precum şi înregistrări pe CD. În prezent este organistă titulară la Theodorskirche din Basel, Elveţia.
Peste 20 de lucrări de format mare, reprezentând imagini fotografice ale orgilor istorice din bisericile fortificate ale saşilor din Transilvania, realizate de artistul PETER JACOBI
, vor fi expuse, începând cu seara concertului pana in 21 decembrie, intr-o perioadă când se estimează că vor trece pragul bisericii din Berlin mii de credincioşi, atât la slujbele religioase din preajma Crăciunului, cât şi la numeroasele concerte organizate la Auenkirche, culminând cu celebrul Oratoriu de Crăciun care va răsuna în seara de 20 decembrie. Fotografiile expuse, fac parte din seria de lucrări reunite în albumul: Peter Jacobi „Siebenbürgen Bilder einer Reise" (Pelegrinul transilvan), Wort+Welt+Bild Verlag München, 2007. Dincolo de excepţionalele valenţe artistice, lucrările artistului Jacobi se constituie ca un apel la salvarea unor valori inestimabile ale patrimoniului istoric şi cultural mondial- renumitele biserici săseşti fortificate din Transilvania- ameninţat astăzi mai mult ca niciodată prin plecarea masivă a saşilor, care s-a accentuat după căderea comunismului până la limita depopulării totale a unor sate.„Singura şansă a conservării lor (...) rămâne interesul şi efortul unor entuziaşti care, ca Peter Jacobi, se dedică unei nobile (imposibile?) misiuni: salvarea monumentelor" (Ioana Vlasiu, din introducerea la op. cit.).
Peter Jacobi,
sculptor şi artist vizual de notorietate internaţională (născut în 1935 în România, trăieşte şi lucrează din 1970 în Germania) este, printre altele, autorul Memorialului Holocaustului care va fi construit la Bucureşti. La 7 decembrie 2008 artistul Peter Jacobi a fost distins pentru întreaga sa carieră artistică cu premiul Erich-Heckel al asociaţiei artiştilor din Baden-Wűrtembrerg, premiul fiindu-i înmânat de către Dr. Anette Schavan, Ministrul federal al Educaţiei şi Cercetării. www.peterhjacobi.de

Programul serii din 12 decembrie va fi prezentat publicului berlinez de către organistul JOERG STRODTHOFF, directorul muzical al Auenkirche.