Mirel Taloș, președinte interimar 2019-2021

Studii de filologie română și hispanică la Universitatea București (1992-1996), încheiate cu o teză de licență despre problema socialismului în literatura lui Mario Vargas Llosa. În 1999, a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), cu lucrarea „Partidele politice în România postcomunistă. O analiză a partitocrației”.

În 2008, a fost deputat de București, iar în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 a fost ales deputat al colegiului electoral Zalău, județul Sălaj. În toți cei nouă ani în care a fost ales deputat, a fost membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, raportor al Comisiei pentru mass-media. A elaborat și susținut inițiative legislative în domeniul artelor și al mass-media. De asemenea, a fost vicepreședinte al Comisiei de Regulament (decembrie 2012 - iunie 2014) și secretar al Comisiei pentru Statutul Parlamentarilor (decembrie 2012 - iunie 2014). A fost membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Marea Britanie și Republica Polonă.

A publicat Partidele politice în tranziție (Editura Libripress, 2002) și Îndrumar în liberalismul politic (Editura Curtea Veche, 2004, cuvânt-înainte de Constantin Bălăceanu-Stolnici). A fost senior editor al publicației Cadran politic (2005 - 2008) și senior editor al publicației Perspective politice (2004-2007). A fost reprezentant al prim-ministrului în comisia bursei speciale Guvernul României (2005 - 2007).

Este membru al Consiliului de conducere al Institutului de Studii Liberale, pentru care este și lector. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Face parte din conducerea Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF), secțiunea „scenariu de film”.

A debutat în literatură cu trei proze scurte în revista Conta în 2012 (Uniformele blestemate, Vin tractoarele, Zsido Szappan).

A mai publicat proză scurtă și fragmente de roman în revistele România Literară, Contemporanul, Caiete Silvane, Convorbiri Literare, Luceafărul și Literatorul. Romanul Colecționarul de nuduri (Editura RAO, 2018, prefață de Mircea Platon) a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul pentru volum de debut al Revistei Convorbiri Literare și Premiul pentru volum de debut al Revistei Contemporanul.

A mai publicat romanele Undeva în Transilvania (Editura RAO, 2019, prefață de Nicolae Breban, Premiul pentru proză al Academiei Române) și Strania poveste a unui pian (Editura RAO 2020, prefața de Daniel Cristea-Enache).

A publicat și volumul de proze scurte Anticariatul de idei. Unsprezece proze despre sfârșitul culturii (Editura RAO, 2021). Romanul Undeva în Transilvania, tradus în engleză și spaniolă, a fost adaptat la Teatrul Național Radiofonic.

A publicat scenariile de film Casa de pe fundul lacului (în volumul colectiv Utopia, Editura Eubeea, 2018) și Forța inocenței (în volumul colectiv de scenarii de film Cartea cu scenarii, Editura Universitară, 2019).

Este autorul pieselor Comisia de anchetă (montata la Teatrul Național Satiricus - I.L.Caragiale din Chișinău) și Duelul pianiștilor (montată la Teatrul de artă Deva).

Este titularul rubricii „Ideologii Contemporane” la Revista Contemporanul.

A fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român (2017-2019). În această calitate a coordonat Programul „Centenar” al ICR, care a inclus peste 600 de proiecte, dintre care cel mai important a fost realizarea și amplasarea unei statui a Reginei Maria în piața centrală a orașului Ashford, Marea Britanie, locul de naștere al Reginei. Programul „Centenar” al ICR a fost recompensat cu „Meritul Academic” de către Academia Română și, de asemenea, a primit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” din partea Președinției României. În perioada iulie 2019 - octombrie 2021, a fost președinte interimar al Institutului Cultural Român. În această calitate a coordonat participarea României, ca țară invitată, la cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Arte Europalia, al cărui eveniment far a fost expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei” de la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (BOZAR), cel mai mare eveniment cultural organizat vreodata de România în străinătate.

Este membru al Jockey Club Român.