Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma: Efemer la Feminin

Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma Efemer la Feminin

Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma

Efemer la Feminin

Prezentarea volumelor bilingve Feminitate de Lucia Pop și Canto dell’Effimero de Eugenia Serafini


În data de 28 mai 2025, Accademia di Romania in Roma propune o nouă întâlnire literară, în cadrul proiectului „Miercurile literare la Accademia di Romania in Roma”. De această dată în fața publicului italian vor fi prezentate două volume bilingve de poezii: Feminitate de Lucia Pop în traducerea autoarei, publicată la editura Actaeon Books și Canto dell’Effimero de Eugenia Serafini, publicată la editura Edizioni ARTECOM-onlus, tradusă în limba română de George Popescu.

Dialogul va avea loc în Sala de conferințe de la Accademia di Romania (Piazza José de San Martín, 1), începând cu ora 18.00. Alături de scriitoarele Eugenia Serafini și Lucia Ileana Pop vor fi Giuseppe Manica, fost manager al departamentului de promovare culturală și director al institutelor culturale italiene

(MAECI), Giuseppe Brancato, arheolog, istoric al artelor, președintele Acaedmiei de Studii Superioare Artecom și Lucianna Argentino, poetă. Evenimentul va fi moderat de către E.S Gaetano Cortese, fost ambassador al Republicii Italiene în Regatul Belgiei.

Despre cărți și autoare:

Lucia Pop: s-a născut la 26 mai 1977 la Desești, județul Maramureș, dar trăiește de douăzeci de ani în Italia, lângă Roma, la Ardea. A absolvit Facultatea de Litere (Română-Etnologie) la Universitatea de Nord din Baia Mare (2001), cu un master în Etnologie și Antropologie socială la aceeași universitate (2008), iar în Italia a absolvit Științele educației la Universitatea Roma Tre din Roma (2011), obținând licența cu calificativul Magna cum laude, iar apoi a absolvit un curs în Didactica limbii italiene ca limbă străină la Università per Stranieri din Perugia (2021), obținând certificatul DILS PG de al II-lea nivel (în același an).

Din 2001 a fost profesor de limba și literatura română în România, iar din 2014 este colaborator al Institutului Limbii Române din București și predă limbă, cultură și civilizație românească elevilor români și de alte naționalități la Roma și în împrejurimi.

În anul 2019 a realizat și un program cu patruzeci de lecții de limba română la televiziunea Romit Tv din Roma.

Feminitate / Femminilitàeste titlul volumului de versuri în ediție bilingvă recent apărut la editura Actaeon Books, Baia Mare, 101 pp., sub semnătura poetei Lucia Ileana Pop. Volumul, bilingv, tradus de autoare, reunește 24 de texte care devin tot atâtea incursiuni lirice profunde în esența feminității, un voiaj poetic ce pendulează între delicatețea diafană și forța telurică a femeii. Textele autoarei nu sunt simple reflecții lirice, ci structuri vibrante, impregnate de o sensibilitate autentică, în care cuvântul devine mărturie și revelație.Lirismul său se distinge printr-o tensiune continuă între visare și realitate, între lumină și umbră, între speranță și melancolie. Poemele precum „Delicată făptură” și „Puterea femeii” sintetizează dualitatea existențială a reprezentantelor feminității: simbol al renașterii continue, al sacrificiului tăcut, dar și forță ce poate modela realitatea prin iubire și suferință. Femeia, în viziunea Luciei Ileana Pop, este, maniheic, pe de o parte, un „înger cu aripi străvezii”, iar pe de altă parte, „scânteie, foc ce arde în tăcere”. Această antiteză e susținută prin imagini poetice memorabile, în care sensibilitatea și tenacitatea devin atribute complementare ale feminității.

Eugenia Serafini: Eugenia Serafini s-a născut la Tolfa (RM) în 1946, trăiește și lucrează la Roma.

Cadru universitar, artistă și scriitoare, interpretă și jurnalistă, colaborează cu Noul Literator, este director al revistei FOLIVM și al secțiunii CĂRȚI DE ARTIST a ARTECOM-onlus.

A absolvit Literatura clasică cu o teză despre poemul Ibis al lui Ovidiu la Universitatea „La Sapienza” din Roma, unde a fost elevă a renumitului profesor Natalino Sapegno. Apoi a urmat Școala Națională de Arheologie din Roma.

Premii și recunoașteri recente: Premiul Internațional Plus Florence Seven Stars pentru performanță 2025; Premiul Menotti Art Festival pentru Literatură 2024; Mențiune specială XXXV Premiul Literar Internațional Camaiore-Francesco Belluomini 2023; Lifetime Achievement Award, Principe Boncompagni Ludovisi, 2021; Premiul „Ambasadorul Artei” de la Fundațiile Uniunii Europene, Bruxelles 2019; CENTRUL CULTURAL ROMÂN ITALIAN din Roma, Membru de Onoare și Mesager al Culturii Române în Italia, 2018; Premiul Le Rosse Pergamene, Roma, „La Sapienza”, 2018; Premium International Florence Seven Stars, Poetry, Florența 2018;Premium International Florence Seven Stars, Gran Prix Absolute, Florența 2017;Premiul pentru poezie al Circolo della Stampa din Milano, Milano 2015; invitată la cel de-al 139-lea Congrés des Societés historiques et scientifiques Langages et communication, Nîmes 2014; Leul de argint pentru creativitate, Bienala de la Veneția, 2013.

Canto dell’Effimero: La fel ca volumul precedent, Valiza cuvintelor. Călătorie în Calabria prin scris și imagini, și acesta ia naștere ansamblului de sentimente, senzații, experiențe, emoții universale percepute în timpul călătoriilor. De data aceasta, este vorba despre drumurile la Carrara, unde autoarea preda la Accademia di Carrara: ceea ce aceasta definește drept „micul tur Roma/Carrara”. Grafica și paginarea aparte, cu spații mari rămase neatinse, derivă dintr-o viziune arhitecturală a foii, în care „spatiile goale” sunt parte integrantă nu mai puțin semnificativă decât versurile. Evidențierile tipografice, de la corpul caracterelor grafice până la spațiile dintre versuri și strofe, la cezuri și îngroșări, direcționează lectura și intensitatea ei, până la punctul de a sugera, prin subțierea contururilor, o lectură voit confuză. Deloc întâmplător, este ceea ce sugerează și frontispiciul volumului, ca pentru a sublinia că „efemerul” este, într-adevăr, rezultatul experiențelor cotidiene, dar este totuși întotdeauna exprimat, chiar dacă într-un mod timid și concis.

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA:

Tel. +39.06.3201594; e-mail:accadromania@accadromania.it