Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia Zilei Europei

Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia Zilei Europei

Sărbătorim astăzi Ziua Europei, prilej de reafirmare a principiilor fundamentale, care stau la baza acestei construcţii: unitate și solidaritate. În contextul evoluţiilor actuale din regiune, este datoria noastră a tuturor europenilor să conlucrăm permanent pentru a consolida rolul şi influenţa Uniunii Europene.
Viziunea părinților fondatori, care s-a născut din dorința de a crea un spațiu al păcii, stabilităţii şi dezvoltării economice al unei Europe Unite, după cel de-al Doilea Război Mondial, nu a încetat să îşi demonstreze viabilitatea. Să nu uităm că Europa Unită înseamnă spațiul democrației, libertății și al respectării drepturilor omului. Este un proiect la care au aspirat generaţii de români, convinşi, de-a lungul vremii, de identitatea lor europeană şi de apartenenţa spaţiului românesc la comunitatea europeană de valori. Și iată, astăzi, suntem mândri să participăm activ la consolidarea proiectului unității europene. Drumul nu a fost unul ușor, dar în ciuda dificultăților, nimeni nu poate nega avantajele și oportunitățile pieței comune, pentru statele membre, pentru fiecare cetățean. Este munca fiecăruia dintre noi. Europa este acum parte din viaţa noastră de zi cu zi.

Anul acesta, Ziua Europei ne găseşte într-un moment de reflecţie şi de acţiune cu privire la Vecinătatea Estică a Uniunii Europene şi a României, ca stat membru. Evoluţiile regionale ne arată că solidaritatea europeană e mai necesară ca oricând. Ce se întâmplă acum în Ucraina, cel mai mare vecin al nostru, ne demonstrează încă o dată, dacă mai era cazul, că ancorarea europeană fermă, clară şi fără echivoc, este calea pentru securitate, pace, prosperitate pentru toţi cetăţenii continentului nostru.

Aniversarea de anul acesta este cu atât mai importantă cu cât ea are loc într-un moment extrem de important pentru Europa: alegerile din 25 mai pentru Parlamentul European. Acestea intervin într-un moment crucial pentru viitorul Europei şi mă refer aici nu doar la statele membre ale Uniunii, ci la Europa în sens larg. Am depăşit împreună un ciclu economic foarte dificil pentru întreaga Europă, cu măsuri adoptate în plan naţional în multe state membre, dar şi la nivelul Uniunii Europene, cu urmări dureroase pentru oameni: austeritate, şomaj. Din păcate, astfel măsuri au dus şi la revigorarea unor discursuri şi atitudini politice antieuropene, eurosceptice, xenofobe, populiste.
Greutăţile ne obligă să fim şi mai uniţi şi mai solidari pentru a duce la bun sfârşit proiectele europene şi pentru a întări Uniunea. Cu alte cuvinte, uniţi şi la bine, dar şi la greu. Europa are datoria, în acest moment, să adopte măsuri economice şi sociale care să ducă la relansarea investiţiilor, la creştere economică, la crearea de noi locuri de muncă în special pentru cei tineri. Trebuie să dovedim că modelul social european este unul puternic. Uniunea Europeană trebuie să însemne, în anii care urmează, mai multă solidaritate şi mai multă coeziune.

În această zi de 9 mai, un gând special pentru Republica Moldova, pentru fraţii noştri de peste Prut care au reuşit o adevărată performanţă pe drumul lor european. Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni reprezintă o dovadă concretă de integrare europeană.

România a fost și va fi în continuare un partener de încredere pentru Republica Moldova în demersurile legate de integrarea deplină în marea familie europeană, pentru că Republica Moldova a fost și este parte a Europei.

În cei şapte ani de la aderare, am devenit un partener credibil, prezent permanent în toate proiectele europene, cu beneficii vizibile pentru toţi românii, inclusiv pentru cei aflaţi în afara graniţelor. Principala motivaţie a României în drumul către Uniunea Europeană a fost conştiinţa apartenenţei la o comunitate a valorilor de care fusese separată prin hazardul istoriei pentru mai bine de jumătate de secol.