Lista proiectelor organizate de reprezentanțele ICR din străinătate în luna IUNIE 2017

Institutul Cultural Român de la Beijing

15-23 iunie / Proiectul „Eminescu și China“, omagiu adus marelui poet, desfășurat la Universitatea de Studii Străine din Beijing.

24 iunie / Proiectul „Ia, tezaur strămoșesc“ a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing în parteneriat cu Ambasada României în Republica Populară Chineză, la sediul Institutului.

22, 23, 26 iunie / Aniversarea centenarului Dinu Lipatti în China. Recitaluri de pian susținute de pianiștii Matei Rogoz și Matei Varga la Universitatea din Baoding (22 iunie), la Universitatea din Zhengzhou (23 iunie) și la Universitatea de Pedagogie Muzicală din Beijing (26 iunie).

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin

7 iunie / Conferința „Dinastia Hohenzollern în România”. În spațiul de reprezentare al Institutului a avut loc un ciclu de prezentări consacrat rolului Dinastiei de Hohenzollern în România în perioada 1866 – 1947.

10 iunie – 17 septembrie / Participarea românească la expoziția internaţională de artă contemporană documenta 2017.

20 iunie – 1 august / Expoziția foto „1967 – 1992 – 2007: România – Germania – UE. Trei contribuții la o istorie comună“.

24 iunie / Spectacolul Vorbiți tăcere?  în regia Gianinei Cărbunariu la Teatrul de Stat din Freiburg în cadrul festivalului „Human Trade Network. Das Treffen“. „Human Trade Network. Das Treffen“ a fost ultima etapă a amplului proiect european „FOR SALE - Human Trafficking“ („De vânzare - Comerțul cu carne vie“) inițiat în 2015 de către Teatrul Freiburg în cooperare cu Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu, teatrul african Théâtr' Evasion Ougadougou și Ansamblul indian Bangalor.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles

3–4 iunie / Contribuția profesorului Florin Țurcanu la conferința dedicată comemorării martirilor români din Primul Război Mondial, de la Soultzmatt.

5-14 iunie / Rezidența artistică pentru un grup de 6 tineri artiști vizuali români la Centrul Destelheide.

16-17 iunie / „Catalogarea și arhitectura cunoașterii“, la Academia Regală din Belgia. Colocviul desfășurat în limbile franceză, engleză și română a adus în discuție relația dintre arhitectura cunoașterii și genul de catalog pe care se bazează și a răspuns câtorva întrebări fundamentale.

18 iunie / Grupul Apparatus 22 la Muzeul Municipal Stedelijk din Amsterdam. 

Institutul Cultural Român de la Budapesta

20 iunie / Concertul „Isvor. Constantin Brâncuși“ a fost susținut de Imago Mundi la Budapesta. Ansamblul Imago Mundi a susținut un concert organizat de Institutul Cultural Român de la Budapesta, în sala de spectacole din Benczúr Ház.

24 iunie / Ziua Universală a Iei a fost celebrată la Budapesta prin vernisajul expoziției „Ia românească la Budapesta, care a avut loc la sediul Institutului.

29 iunie / Concertul JazzyBIT a avut loc în grădina de vară a clubului Grand Café din Seghedin.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău

2-4 iunie / Ediția a V-a a Universității Populare de Vară „Mitropolit Iosif Naniescu“ a cuprins, în ultima zi și ediția a IV-a a Festivalului „Galbenă Gutuie“.

2-30 iunie / Expoziţia „Constantin Brâncuşi - Pasărea Măiastră“ a fost realizată în cadrul cursurilor Universității Populare de Vară „Iosif Naninescu“.

7 iunie – 7 iulie / Expoziția „Dinu Lipatti pianist, compozitor și pedagog - 100 ani de la nașterea artistului“, realizată în cadrul proiectului de diplomație culturală „România 100“. 

7 -16 iunie / Seria de patru concerte „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului“ a avut loc în cadrul Festivalului Internațional „Zilele Muzicii Noi“.

9 - 10 iunie / Ediția a IV-a a Universității Populare de Vară „Constantin Stere“ a avut loc la Soroca.

15 iunie / Concertul susținut de Filarmonica Proactive Orchestra, sub bagheta dirijorului Mihail Agafița a avut loc pentru a comemora cei 128 de ani de la moartea poetului naţional Mihai Eminescu.

20 iunie / Lansarea volumului cartografic Descriptio Bessarabiae, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

25 iunie / Recitalul cantautorului Iurie Sadovnic, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internaţional de Muzică şi Poezie „Eminesciana“ din Străşeni.

25 iunie / Ziua Naţională a Portului Popular 2017, celebrată la Chișinău prin mai multe evenimente organizate de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul

3 iunie / Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul.

8 iunie / Lansarea romanului epistolar Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk de Florin Țurcanu și Enis Tulça a avut loc la sediul Institutului.

17-20 iunie / Concertele Ansamblului Profesionist pentru Păstrarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Doina Oltului“ la Istanbul,  organizate de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul împreună cu Biserica Ortodoxă Română din Instanbul.

18 iunie / Concertul în aer liber susținut de Berti Barbera & Nicu Patoi, organizat de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul împreună cu reprezentanții Municipalității Atașehir.

29 iunie / Vernisajul expoziției „Transcedens. In between speculations“, realizată de artistul vizual Anamaria Avram și producătorul de filme Sorin Manu, de la Galeria Adahan din Istanbul.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

7-12 iunie / Evenimentul #wandering Alfama, desfășurat timp de 5 zile în mai multe spații din cartierul Alfama și la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona,  prin ochii și pașii coregrafului Cosmin Manolescu.

19 iunie / Prima lectură în limba portugheză a piesei Oameni obişnuiţi de Gianina Cărbunariu, la Teatrul Taborda, cu ocazia adunării generale a EURODRAM (Rețeaua Europeană de Traducere Teatrală)

Institutul Cultural Român de la Londra

1 iunie / Cvartetul Maxim, unul dintre cele mai originale ansambluri ale scenei clasice românești, a evoluat în cadrul seriei „Concertele Enescu“ la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.

7 iunie / Filmul Afacerea Est de Igor Cobileanski, proiectat în premieră britanică la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, în cadrul proiectului „Cinemateca Românească“, demarat în anul 2010.

14 iunie / Spectacolul Vivien Leigh. Ultima conferinţă de presă de Marcy Lafferty, în regia Lianei Ceterchi, a fost prezentat, ca parte a programului permanent de teatru, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.

16-18 iunie / Amanda Patton, designer ambiental și de grădini şi John Akeroyd, botanist, s-au deplasat la Bucureşti într-o vizită de documentare și pentru întâlniri în vederea stabilirii detaliilor legate de organizarea unui proiect românesc la Festivalul Chelsea Flower Show 2018, pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri în Marea Britanie.

18 iunie / Premiera internațională a filmului Ultima zi, în regia lui Gabriel Achim, a avut loc la cinematograful Rich Mix din Londra, în cadrul Festivalului Internațional East End din Londra.

21–30 iunie / Participarea românească la Festivalul de arhitectură de la Londra s-a concretizat într-oo expoziţie colectivă de panouri, deschisă în data de 21 iunie 2017, în Galeria „Brâncuşi“ a Institutului Cultural Român de la Londra.

22-25 iunie / Adrian Evans, directorul Festivalului Tamisei, s-a aflat la București, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Londra, în vederea stabilirii detaliilor organizării unui proiect românesc, cu numele de „Regata Unirii“, în cadrul Festivalului Tamisei (Tottaly Thames).

Institutul Cultural Român de la Madrid

3 şi 7 iunie / Institutul Cultural Român de la Madrid a organizat o serie de evenimente conexe standului din cadrul Târgului de carte din Parcul Retiro, pentru promovarea literaturii române şi a scriitorilor români.

2 iunie / Concertul de muzică clasică susținut de Cvartetul de coarde Mare Nostrum din Alicante în auditoriul Muzeului Lázaro Galdiano, organizat de către Ambasada României în Regatul Spaniei în colaborare cu ICR Madrid, pentru a celebra 10 ani de program Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească(LCCR) în Spania.

6-10 iunie / Javier Tolentino, jurnalist și critic de film, realizator al emisiunii ,,El séptimo vicio“ a participat, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, la Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca.

11-20 iunie / Retrospectiva filmului românesc contemporan „10 ani în 10 filme. De la Palme d´Or la Ursul de Aur“ a avut loc la Cinemateca Națională din Ciudad de Mexico. 

20 iunie / Prezentarea volumului „Ànima gramatical. Antologia poètica 1960-1984“, prima traducere în limba catalană a unei părți din creația poetică a lui Nichita Stănescu, la Biblioteca Camp de l'Arpa – Caterina Albert.

15 iunie - 16 iulie / Expoziția de design contemporan „Threads of Tradition“, dedicată designului românesc contemporan inspirată din tehnicile, materialele și practicile tradiționale, la Central de Diseñodin cadrul Centrului Cultural Matadero din Madrid

Institutul Cultural Român de la New York

27 iunie / Documentarul Wild Carpathia - partea a IV-a (Seasons of Change - Anotimpurile schimbării), prezentat în premieră nord-americană, la sediul ONU din New York.

Institutul Cultural Român de la Paris

1 iunie / Institutul Cultural Român de la Paris a susţinut prezenţa lui Claudiu-Lucian Topor, lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

1 iunie – 30 iulie / Creatorul român George Bodocan (BODO) a beneficiat, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris, de rezidență artistică în Marsilia, la Déviation (centru de creaţie şi de cercetare artistică gestionat de asociaţia „En Devenir“).

9 iunie / Manifestările dedicate Centenarului Dinu Lipatti: concert de pian şi violoncel în interpretarea Marei Dobresco şi a lui Andrei Kivu, în Sala Bizantină a Palatului de Béhague, reşedinţa Ambasadorului României în Republica Franceză.

8-9 iunie / Colocviul internaţional coordonat de către profesorii Frédéric Zalewski de la Universitatea Nanterre din Paris şi Laure Neumayer de la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, de la sediul Institutul Cultural Român de la Paris. 

12 iunie / Salonul de Aur al Palatului Béhague (Ambasada României) a găzduit o masă rotundă dedicată pictorului Ştefan Szönyi, de la dispariţia căruia se implinesc 50 de ani. 

14-26 iunie / Expoziția retrospectivă de pictură contemporană românească – colecţia „Soleil de l'Est“ la Espace Peugeot, Paris, a adus în prim-plan pictura românească contemporană din anii '70 – '90. 

22 iunie / Concertul extraordinar al violonistului Alexandru Tomescu la vioara Elder-Voicu, acompaniat de pianista Sînziana Mircea și bandoneonistul argentinian Omar Massa în Sala Bizantină a Palatului de Béhague a marcat împlinirea a 10 ani de Turneu Stradivarius, care în 2017 a cuprins 16 concerte. 

26 iunie / A treia întâlnire din cadrul seriei literar-muzicale „Platoul cu poezie – On vous sert un vers“ a fost moderată de Cristina Hermeziu, la Sala Bizantină a Palatului de Béhague, avându-l ca invitat special pe Radu Bata, poet, autor al volumelor Le philtre des nuages et autres ivresses (éd. Galimatias), Descheiat la vise (éd. Brumar). 

27 iunie – 29 iulie / Institutul Cultural Român de la Paris a continuat colaborarea cu Galeria Valérie Delaunay prin organizarea expoziţiei „L’Echo des murmures. Chapitre II“, la care au participat artiștii Teodora Axente și Bogdan Vlăduţă.

Institutul Cultural Român de la Praga

8 iunie - 15 iulie / Artistul Claudiu Cobilanschi a participat la expoziția internațională „Cosmicomics“ care a avut loc la Galeria Tranzitsk din Bratislava, Slovacia.

15-17 iunie / Evenimentul dedicat Centenarului Dinu Lipatti a fost încadrat în sărbătoarea Zilelor Francofoniei la Praga. 

17 iunie / Bălănescu Quartet a susținut un concert în cadrul Festivalului Respect din Praga (cel mai vechi festival de muzică internaţională din Cehia, ajuns în 2017 la cea de-a douăzecea aniversare).

24 iunie / Trupa Next Ex a participat la festivalul internațional de muzică United Islands of Prague 2017, cel mai mare festival multicultural și multi-genre cu intrare liberă din Republica Cehă. 

29 iunie / Proiectul „Urme vii ceheşti în Romania“ a continuat cu proiecția în avanpremieră a ultimelor două episoade în sala mare a Facultății de Filologie din cadrul Universității Caroline de la Praga.

Accademia Di Romania din Roma

9-16 iunie / Expoziția internaţională de artă contemporană, video-art, instalații, pictură, sculptură, arhitectură, fotografie, teatru, mixed media și muzică Spazi Aperti, ediţia a XV-a („Metamorphosis. Before And After Rome“), într-un moment dublu aniversar: împlinirea a două milenii de la moartea poetului roman Ovidiu și 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

15 iunie / Prezentarea cărților autoarei Aura Christia, organizată în biblioteca Institutului, în colaborare cu Associazione Cenacolo Letterario Romeno di Roma, Rediviva Edizioni, Milano și Editura Aracne, Roma. 

19–25 iunie / Vernisajul expoziției „Cultura Cucuteni - de la simbolism la artă / Cucuteni culture – from symbolism to art“ a fost organizat în sala de expoziții a Institutului.

23 iunie / Ziua Universală a Iei la Roma – „Sânziene: la notte magica“ a fost sărbătorită la sediul Institutului, în colaborare cu Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS).

Institutul Cultural Român de la Stockholm

-

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv

2 iunie / Simpozionul „Comunitatea evreilor din Iași“ a fost organizat la Cinemateca din Tel Aviv de către A.M.I.R. - Organizația Unitară a Evreilor din România și Institutul Cultural Român de la Tel Aviv. 

5 iunie / Suplimentul de poezie românească contemporană, ediție bilingvă (în limbile română și ebraică) a fost realizat în colaborare cuRevista literară Hava Lehaba și Asociația 

6 și 8 iunie / Lansarea volumului de poezie și studiu critic Speranță sub un soare gri de Ana Blandiana la Tivon și Tel Aviv a fost realizată în colaborare cu Editura Keshev LeShira și Uniunea Scriitorilor Israelieni. 

20 iunie / Scurtmetrajul românesc O noapte în Tokoriki (România, 2016, 18 min., r.: Roxana Stroe) a fost prezentat la Cinemateca din Tel Aviv, cea de-a XXXI-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Studențesc de la Tel Aviv (18-24 iunie). 

29 iunie / Proiectul video „Bucharest. Layer by Layer“ de Mindscape Studio la Performance Europa a fost prezentat în cadrulWhite Night Tel Aviv.

Institutul Cultural Român de la Varşovia

1-5 iunie / Sebastian Vaida a fost invitat la Festivalul Internațional de Fotografie Fotofestiwal de la Łódź.Fotograful român, care este șidirectorul artistical Photo Romania Festival, a participat la programul internaţional „PHOTO-MATCH“, în cadrul căruia au avut locîntâlniri între fotografi șirecenzenți-curatori, editori de carte și reviste, proprietari de galerii.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia

12 iunie – 10 iulie / Expoziţia fotografică ,,Iaşi – capitală de război“ a fost prezentată publicului larg în Mica Galerie a IRCCU Veneţia.

17 iunie / Festival del pensiero in/verso (Festivalul gândului invers/în vers), organizat de IRCCU Veneția, a ajuns în anul 2017 la cea de-a 4-a ediție.

1 iulie / Liliana Nechita a participat la Festivalul Literar al Sardiniei de la Gavoi (29 iunie – 2 iulie).

Institutul Cultural Român de la Viena

7-9 iunie / Expoziţia „Formele realităţii # 1“ la Galeria Institutului Cultural Român de la Viena.

9 iunie / Proiecţia filmului Toni Erdmann (2016, regia Maren Ade, producător Ada Solomon) la sediul Institutului, în prezenţa actorului principal, Peter Simonischek.

13 iunie – 1 septembrie / Expoziţia „Estetica momentului“ semnată de Aurel Vlad la Galeria Institutului Cultural Român de laViena. Vernisajul a avut loc în prezenţa artistului Aurel Vlad şi a curatorului Ana-Maria Altmann.

15 iunie / Comemorarea a 128 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

15 iunie / „Meet the Architects“, seminar organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate – filiala Austria la sediul Institutului. Evenimentul l-a avut ca invitat pe arhitectul Bogdan Zaha și a făcut parte din seria „Meet the Experts“, care cuprinde discuții cu experți români din diferite domenii de activitate din Austria.

18-23 iunie/ Turneul „Isvor. Constantin Brâncuși“, ce a cuprins trei concerte ale ansamblului bucureștean Imago Mundi în Austria şi Serbia (Graz, Viena și Belgrad). Turneul a făcut parte din seria de manifestări iViena comemorării a 60 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuşi.

20 iunie ‒ 10 septembrie / Colectivul artistic Apparatus 22 la Bienala de la Viena. Deschiderea expoziției Work it, feel it!, organizată de Kunsthalle Wien în spațiul său din Karlsplatz, a fost marcată deperformance-ulArt is Work, realizat de Apparatus 22.

26 iunie / Recitalul pianistului american Gary Barnett la sediul Institutului. Repertoriul a cuprins lucrări ale unor compozitori din România, Ungaria şi Slovacia, pentru care Dunărea este un element cultural de legătură.

30 iunie / Recitalul pianistei Ana Antonia Tudose la sediul Institutului. Concertul a făcut parte din seria de manifestări organizate lunar de Institutul Cultural Român de la Viena pe parcursul anului 2017, în contextul aniversării a 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917 – 2 decembrie 1950).



Lista proiectelor organizate de reprezentanțele ICR din străinătate în luna iunie 2017