Lista proiectelor organizate de institutele culturale românești din străinătate - IUNIE 2014

ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
6 iunie / Trilateral România-Grecia-Italia: prezentare de carte, expoziție de artă și concert de pian, la sediul Accademia di Romania.
22 iunie / Concert de pian și lansare de album, la sediul Accademia di Romania.
27-29 iunie / Cea de a IV-a ediție a festivalului de teatru și arte performative „teatROmania“, în colaborare cu compania toscană Telluris Associati, la sediul Accademia di Romania.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN
5 iunie / „Solitude“ – recital de pian şi expoziţie de pictură, susţinut de Alexandra Paladi (vioara), Wei Chen (pian) și Andrei Ioniță (violoncel), la sediul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin.
6-30 iunie / Expoziţia „Series. Multiples. Realisms“, la Galeria Uqbar din Berlin. Proiectul a făcut parte din programul cadru „100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial“.
7 iunie / Karpaten Jazzy III: Mindchange, eveniment organizat în colaborare cu Forumul Româno-German din Stuttgart şi cu Laboratorium Stuttgart.
13 iunie / Concert susţinut de Trio Baltico, la sediul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin.
13-14 iunie / Participare românească la prima ediție a Nopții Europene a Filozofiei, organizată de și la Institutul Francez de la Berlin.
19 iunie / 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial – proiecţii de filme şi prelegere, la sediul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin. Au fost proiectate filmele mute: Vizita M.S. Regelui la Şcoala Militară de Infanterie, Funeraliile M.S. Regelui Carol I, Războiul pentru întregirea neamului, Datorie şi sacrificiu.
22 iunie / Participarea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, cu spectacolul Profu’ de religie de Mihaela Michailov, regia Bobi Pricop, în cadrul Bienalei de Teatru New Plays from Europe (Neue Stücke aus Europa), la Wiesbaden (landul Hessa).
24 iunie / Participarea Orchestrei Române de Tineret la Young Euro Classics. Direcția Generală a Reprezentanțelor în Străinătate a susținut participarea Orchestrei Română de Tineret ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics 2014.
26 iunie / Proiecția filmului Roxanne, r: Valentin Hotea, în cadrul programului „New Romanian Films“, în sala mare a cinematografului FsK din Berlin.
26 iunie / Prezentarea filmului românesc contemporan la Universitatea „Friedrich Schiller“ din Jena, în cadrul Zilelor României la Jena.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

5 iunie – 5 septembrie / Participarea artistului vizual Matei Bejenaru la Festivalul „Summer of Photography“.
11 iunie / Institutul Cultural Român de la Bruxelles a sprijinit organizarea unui eveniment de promovare a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), dar şi a aspiraţiei municipiului Iaşi de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.
11 iunie / Lansarea numărului special dedicat literaturii române, al revistei neerlandofone Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift, la biblioteca Permeke din Anvers, eveniment conex festivalului internaţional de poezie Felix Poetry Festival (15 iunie – 15 iulie).
17 iunie / Evenimentul „Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s şi scriitorul Ştefan Popa prezintă România la Haga“, în colaborare cu Fundaţia olandeză Mirrors of Romania.
19 – 22 iunie / Participarea Anei Blandiana la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului şi târgului internaţional de poezie de la Namur.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA
2-3 iunie / Turneul Teatrului Românesc din Ungaria şi vernisajul expoziţiei de fotografie „Flashback – Comunismul în imagini“, la Sala Studio a Teatrului din Gyula şi la sediul Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta.
13 iunie / Recital susţinut de Anca Iarosevici (viola da gamba) şi Bogan Mihăilescu (chitară clasică), în cadrul celei de-a patra ediţii a programului „Bijuterii muzicale“, în Sala festivă a Castelului Regal din Gödöllő.
23 iunie – 19 septembrie / Expoziţie de sculptură în cristal optic a artistului Cătălin Gheorghe Hrimiuc, la sediul Institutului Cultural de la Român Budapesta.
24 iunie / Lansarea programului „Science Meets Culture in Budapest“, prin dezbaterea „Looking for Bussines and Research Partners in Hungary“, dezbatere propusă de Măgurele High Tech Cluster din România, la sediul Institutului Cultural Român de la Budapesta.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU
3-12 iunie / Prelegerea publică „Universul bibliotecilor – labirint şi călăuză“, în cadrul „Săptămânii cărţii“ și a conferinţelor zonale dedicate managerilor bibliotecilor publice din Republica Moldova. Prelegerea a fost susținută de directorul Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chișinău, acad. Valeriu Matei.
13 iunie ‒ 14 iulie / Expoziția „Trei poeți: Grigore Vieru, Mihai Ursachi și Petru Cărare“ la Galeria la Rond, din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.
14-15 iunie / Participarea Teatrului Odeon din București la Festivalul Internaţional al Artelor Scenice – Bienala Teatrului Eugene Ionesco.
15 iunie / Concertul „Muzica românească de pe ambele maluri ale Prutului“ (etapa II), la Filarmonica „Serghei Lunchievic“ din Chişinău, în cadrul Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii“. Invitați: pianista Dănilă Mădălina-Claudia, dirijorul Horia Andreescu, dirijorul Gheorghe Mustea.
15 iunie / Vernisajul expoziţiei: „Mihai Eminescu... Și timpul crește-n urma mea!“, la Rondul din spatele monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, pentru marcarea a 125 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu.
18-20 iunie / Prima ediție a Universității Populare de Vară „Constantin Stere“, deschisă de Ana Bejan, preşedintele Comitetului de organizare a Universităţii, preşedintele Asociaţiei Culturale „Grigore Vieru“ din Soroca.
18 iunie ‒ 18 iulie / Organizarea expoziţiilor „Generația basarabeană a Marii Unirii“ şi „Lucian Blaga – Poemele luminii“, în cadrul primei ediții a Universității Populare de Vară „Constantin Stere“.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL
12-15 iunie / Secțiune dedicată filmului românesc în cadrul Festivalului de Film de la Ankara.
14 iunie / Premiera spectacolului Hamlet de W. Shakespeare la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru BABEL de la Târgoviște. Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul a sprijinit montarea piesei Hamlet, r: Kemal Bașar și premiera acesteia în deschiderea BABEL FAST 2014.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA
1 iunie / A treia ediție a Zilei Românilor din Portugalia, organizată de Ambasada României în Portugalia în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Lisabona şi asociaţia „Fronteira Encantada“ din Lisabona.
6 iunie / Gala Filmului Documentar de Artă, la sediul Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Lisabona.
12-19 iunie / Expoziţie de pictură, lansare de carte şi concert la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA
5 iunie / Concertul Cvartetului „Arcadia“ (Ana Török, Răsvan Dumitru, Traian Boală şi Zsolt Török), în încheierea stagiunii 2013/2014 a Seriei „Concertelor Enescu“, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.
6 iunie / Concertul Oanei Cătălina Chiţu, acompaniată de muzicienii Dejan Jovanovic (acordeon), Vladimir Karparov (saxofon, clarinet), Dimitris Christides (percuţie) şi Valeriu Caşcaval (ţambal), în cadrul Festivalului „Songlines Encounters“ de la Kings Place (5-7 iunie 2014).
12 iunie – 29 august / Expoziţia „G.M. Cantacuzino – a Hybrid Modernist“ („G.M. Cantacuzino – un modern hibrid“), prima prezentare monografică a unui arhitect român în străinătate, în galeria „Brâncuși“ de la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.
19 și 21 iunie / Premierele britanice ale filmelor Al doilea joc, r.: Corneliu Porumboiu şi O vară foarte instabilǎ, r.: Anca Damian, în cadrul Festivalului Internaţional de Film East End de la Londra.
22 iunie / Spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat, Tangou final, r.: Moshe Yassur, cu Maia Morgenstern şi Tudor Aaron Istodor, pe scena Leicester Square Theatre din cartierul londonez Soho.
25-30 iunie / Participarea cineastei Roxana Stroe la cea de-a LXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh, cu filmul de scurtmetraj Plante perene.
26 și 27 iunie / Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu Casa de discuri „Avie“, a prezentat în capitala britanică două concerte ale pianistei Luiza Borac.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID
2 iunie / Întâlnire între scriitori români și scriitori catalani, la Ateneo de Barcelona, Sala Verdaguer.
4 iunie – 25 iulie / Participare românească în cadrul Festivalului Internaţional de Fotografie şi Arte Vizuale PHotoEspaña 2014.
5-6 iunie / Participare românească la Târgul de Carte Retiro 2014.
20-22 iunie / Fanfara Transilvania a fost invitată la Festivalul-concurs Haizetara, ediţia a IX-a, desfășurat în Amorebieta (Bilbao), eveniment internaţional dedicat fanfarelor şi formaţiilor de muzică de stradă.
24-28 iunie / Participare românească la Festivalul Internațional de Film „Cinema Jove“, Valencia. Filmul Roxanne, r.: Valentin Hotea a fost selecţionat în competiția oficială.
24-28 iunie / Participare românească la Simpozionul Internațional „Predarea limbii române ca limbă străină“ și la Congresul Internațional „Corpuri de femei, imagine și timp. O istorie interdisciplinară a privirii“, desfășurate la Granada.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK
2 iunie / Prezentarea ediţiei facsimilate „Manuscrisele Mihai Eminescu“, la Biblioteca Congresului S.U.A din Washington D.C.
6 iunie – 31 august / Vernisajul expoziţiei personale de pictură Alexandru Darida, lansarea celui mai recent catalog al artistului şi recitalul de operă Puccini, susţinut de soprana Mariana Darida, la sala Auditorium a Institutului Cultural Român de la New York.
13-22 iunie / Turneu S.U.A. – Canada cu recitaluri de poezie din creaţiile lui William Shakespeare și Mihai Eminescu, avându-l ca invitat special pe Emil Boroghină.
19-20 iunie / Serie de evenimente de prezentare a Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti şi a publicaţiilor muzeului. În data de 19 iunie, în sala Auditorium a Institutului Cultural Român de la New York a avut loc o prezentare susţinută de Simina Bădică, cercetător şi curator al arhivei etnologice a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
26-29 iunie / Triplu eveniment: un workshop şi două concerte de muzică și poezie susţinute de cvartetul de jazz Emil Bîzgă, şi invitata specială – actrița Daniela Tocari.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS
4 iunie / A patra întâlnire literară din cadrul Ciclului franco-român de poezie „A deux, c’est mieux!“, eveniment desfășurat la sediul Institutului Cultural Român de la Paris, cu participarea poeților Dinu Flămând (România) şi Jean-Pierre Siméon (Franţa).
4-13 iunie / Participarea Annei Keszeg la două conferințe, la Toulon și Le Havre.
13 iunie / Sesiunea de evaluare a cunoștințelor de limba română, desfășură la sediul Institutului Cultural Român de la Paris, în prezenţa examinatorilor Doina Spiță și Laura Zăvăleanu.
15 iunie / „Conviețuirea cu Eminescu“, eveniment desfășurat în sala de conferințe a Institutului Cultural Român de la Paris, cu participarea lui Adrian Dinu Rachieru, autorul volumului care a dat și numele conferinței și a lui Jean-Louis Courriol.
26 iunie / Masa rotundă cu titlul „Călători francezi în România şi Balcanii secolului al XIX-lea“ şi lansarea cărţii Entre Mer Noire et Danube – Dobroudja 1855 de Camille Allard, Editions Non Lieu 2013, la sediul Institutului Cultural Român de la Paris, cu participarea istoricilor Matei Cazacu şi Bernard Lory.
30 iunie / Spectacolul-performance Gândurile unei nopți de vară, la Sala Bizantină a Palatului Béhague.


INSTITUTUL CULTURAL ROMAN DE LA PRAGA

12 iunie / Institutul Cultural Român de la Praga a marcat împlinirea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, prin organizarea proiecţiei, la sediu, a două episoade biografice despre Doamnele şi Domniţele Brâncovence.
17 iunie / Lansarea romanului Doupě de Norman Manea, apărut recent în ediţie cehească la editura locală Argo.
19 iunie / Concert extraordinar susţinut de violoniştii Alexandru Tomescu şi Pavel Šporcl, cu prilejul aniversării a 20 de ani de la semnarea „Tratatului privind relaţiile de prietenie şi colaborare între România şi Republica Cehă“.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM
18-19 iunie / Concert de muzică clasică şi seară cinematografică românească, în cadrul Zilelor Culturii Române la Copenhaga, la Biblioteca Regală Daneză (Black Diamond) şi Cinemateca din Copenhaga-Institutul Danez de Film.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV
2-7 iunie / Prezenţă românească la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv.
8 iunie / „Idei și curente literare lansate de scriitorii israelieni de limbă română“, conferinţă susţinută de dr. Răzvan Voncu, la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv.
12-17 iunie / Colaborare cu Opera Națională Israeliană din Tel Aviv, stagiunea 2013-2014.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

1-4 iunie / Ziua Internaţională a Copilului sărbătorită la Varşovia, la grădiniţe varşoviene şi la Centrul de Cultură Zacisze din Varșovia.
16 iunie / Conferința internațională „Structura teatrului/structura spectacolului. Influența sistemului de organizare a teatrului asupra esteticii reprezentațiilor“, la Institutul de Teatru „Zbigniew Raszewski“ de la Varșovia.


INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA
2-7 iunie / Serie de concerte în cadrul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo la Arezzo și Sansepolcro, la Teatro Vassariano – Piazza del Praticino din Arezzo, Auditorium Santa Chiara – Piazza Santa Chiara din San Sepolcro, Casa Museo Petrarca din Arezzo, Palazzo Albergotti din Arezzo – Via Borgunto.
19-26 iunie / Expoziția de pictură ,,Embroidered bed. Floating“ de Leontina Rotaru, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
21 iunie / ,,Festival del pensiero in/verso“: lectură de poezie italo-română, în cadrul Venice Art Night, în sala Marian Papahagi a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.


INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

1 iunie / Ziua Internaţională a Copilului, eveniment organizat în colaborare cu Ambasada României la Viena la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
10 iunie / „Politică şi poezie“ – seară de dezbateri literare la galeria „Rahmen, Bilder, Spiegel“ din Viena.
11 iunie / „După 25 de ani. Cultura memoriei – cazul României“, conferinţă susţinută de Radu Preda, profesor de teologie socială şi preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
11 iunie – 21 septembrie / Expoziţia „Efectul Brâncuşi“ / „Der Brâncuşi-Effekt“ la Kunsthalle Wien, o perspectivă contemporană asupra creaţiilor lui Brâncuşi.
12 iunie / Lansarea Ghidului Cultural pentru Europa Centrală 2014 (Kulturführer Mitteleuropa 2014).
15 iunie / Comemorarea a 125 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu (1850-1889). Manifestările au avut loc în faţa Parohiei Ortodoxe Române din Viena, unde este amplasat un monument dedicat marelui poet român, Mihai Eminescu.
24-29 iunie / „Romania 3D: Photo/Video/Sound“ la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
25 iunie / Concert ,,George Enescu“, organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Societatea Internaţională „George Enescu“ din Viena.
26 iunie / Dezbaterea „Cercetare ştiinţifică – Transfer de tehnologie – Modalităţi de reindustrializare a Europei“ susţinută de reprezentanţi ai Măgurele High Tech Cluster (MHTC) la sediul Institutului Cultural Român de la Viena.
27 iunie / „Open Windows 2“ organizat de Institutul Cultural Român de la Viena la sediul său, în colaborare cu Fundaţia „Academician Nicolae Cajal“ (FNC) şi Ambasada României la Viena; eveniment adiacent celui de-al treilea Forum Anual al SUERD (Strategia UE pentru regiunea Dunării).
27 iunie / Proiecţia filmului Nu sunt faimos, dar sunt aromân, r.: Toma Enache, la cinematograful UCI Kinowelt, Viena.


Detalii în documentul atașat.

proiecte luna iunie 2014