LISABONA. Prezenţe româneşti în muzeele de top ale Portugaliei

O retrospectivă a unora dintre cele mai impresionante expoziţii româneşti pe care reprezentanţa le-a organizat, cu prestigioşi parteneri naţionali şi portughezi, în decursul ultimilor ani, în muzeele de top ale Portugaliei, vor fi prezentate începând din 18 mai până la sfârşitul lunii iulie, pe platformele de socializare ale ICR Lisabona.

Seria de postări va debuta cu Muzeul Naţional al Caleştilor (MNCoches), cea mai mare instituţie muzealã cu acest profil din lume şi unul dintre cele mai vizitate muzee portugheze, care a găzduit expoziţia „NEMŢOI“, în perioada 23 mai – 6 octombrie 2019, precum şi concertul de Ziua Naţională 2019, oferit de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Cristian Niculescu, în Sala„Picadeiro“, unde Administraţia Prezidenţială a Portugaliei organizează propriile evenimentele cu caracter cultural.Retrospectiva va continua cu evocarea expoziţiei „Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”, la Muzeul Naţional de Arheologie (MNA) din Lisabona, în perioada 28 noiembrie 2017 - 28 aprilie 2018. Pusă sub înaltul patronaj al preşedinţilor României, Dl. Klaus Werner Iohannis, şi Portugaliei, Dl. Marcelo Rebelo de Sousa, expoziţia a propus vizionarea în paralel a pieselor celor mai de preţ ale arheologiei portugheze şi a unei selecţii de douăzeci şi una de piese iconice provenite din tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României, şi a înregistrat peste 50.000 de vizitatori, fiind declarată de către partenerul portughez drept cel mai de succes parteneriat internaţional în care a fost implicat în ultimii ani. Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona ocupă una dintre aripile Mănăstirii Jerónimos, monument construit în primii ani ai secolului XVI de regele Dom Manuel I al Portugaliei şi aflat pe lista UNESCO.

ICR Lisabona va aminti prezenţele româneşti la Palatul Naţional Ajuda, prin expoziţiile Pictură românească modernă (1875-1945). Colecţia Fundaţiei Bonteşi Fikl. Portuguese Storylinesşi prin concertul susţinut de Cvartetul Bălănescu, care a marcat preluarea Preşedinţiei Române a Consiliului Uniunii Europene. Fostă reşedinţă a regilor Portugaliei începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea, Palatul Naţional Ajuda este astăzi sediul unui muzeu, al unei uriaşe biblioteci, precum şi al Ministerului Culturii din Portugalia.

De asemenea, reprezentanţa de la Lisabona va aduce în prim plan expoziţia individuală Locuri unde voi fi, a ceramistei Cristinei Bolborea, prezentată la Muzeul Naţional Azulejo din Lisabona, şi itinerată la muzeele naţionale Machado de Castro din Coimbra, Grão Vasco şi Quinta da Cruz din Viseu, în 2014-2015, precum şi expoziţia de grup Azulejo, în viziunea artiştilor români, prezentată în muzee din Viana do Castelo, Redondo şi Viseu, în 2016-2019.