Data: Sâmbătă, 24 mai 2025 | 14.30-22.30
20.20 – ROMÂNIA
Locul: Goethe-Institut | 17 Av. d’Iéna, 75116 Paris
Forumul institutelor culturale de la Paris (FICEP), în parteneriat cu Ministerul francez al culturii, Primăria Parisului, Théâtre de la Ville, Librăria La Belle Lurette și cu ambasadele și institutele culturale participante, organizează în 24 mai 2025 cea de-a 13-a ediție a renumitului festival literar anual La Nuit de la Littérature / Noaptea Literaturii. Evenimentul se derulează, succesiv, la sediul unuia dintre institutele culturale străine din Paris, membru al FICEP (la ora actuală, această asociație unică în lume numără 58 de institute membre). În 24 mai 2025, festivalul va avea loc la Institutul Goethe, într-un format similar cu cel al anului anterior: autorii sunt invitați pe rând pe scenă ca să-și prezinte subiectul volumelor recent publicate în franceză, în dialog cu jurnaliști, editori, traducători, în fața unui public numeros și fidel, apoi lecturează fragmente în limba maternă a autorului și, respectiv, în limba franceză și acordă autografe pe volumele puse la dispoziție prin parteneriatul cu librăria La Belle Lurette. Moderate de profesioniști ai lumii literare, aceste întâlniri în aer liber vă oferă oportunitatea de a întâlni jurnaliști și profesioniști ai cărții, precum și autori străini traduși sau publicați recent în Franța, invitați la propunerea institutelor culturale participante.
Anul acesta, Institutul Cultural Român a susținut participarea la acest prestigios festival a Lindei Maria Baros, poetă și traducătoare româncă stabilită în Franța de aproximativ douăzeci de ani, în dialog cu Guillaume Métayer, poet, traducător, istoric literar și cercetător la CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică).
Născută în 1981 la București, Linda Maria Baros este doctor în literatură comparată la Sorbona. Este autoarea a 7 volume de poezii, printre care Casa din lame de ras (Cheyne, 2006, reed. 2008; Cartea Româneasca, 2006; volum distins cu Premiul Apollinaire 2007) și, mai recent, Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane (Le Castor Astral, 2020, reed. 2025; Cartea Românească, 2015), care a primit, în 2021, Marele Premiu de Poezie al Société des Gens de Lettres, Premiul internațional francofon al Festivalului de Poezie de la Montréal și Premiul Rimbaud al Maison de la poésie din Paris / Fondation Émile Blémont. Poeziile sale au fost traduse și publicate în 44 de țări. A participat la 106 festivaluri internaționale de poezie în întreaga lume. În paralel, a tradus numeroase volume de poezie. Este secretar general al Premiului Apollinaire, raportor general al Academiei Mallarmé și vicepreședintă a PEN Club Franța. Din septembrie 2024, este directoarea generală a Printemps des poètes.
Foto: Olivier Roller
Intrarea este liberă și gratuită.