Limba română, promovată la Ziua europeană a limbilor, în Liban

Vineri, 25 octombrie 2013, institutele culturale europene membre ale EUNIC (European Union National Institutes for Culture) în Liban, în colaborare cu ASSABIL (Asociaţia Prietenilor Bibliotecilor Publice), vor sărbători Ziua europeană a limbilor în Liban prin activităţi educaţionale şi jocuri pentru elevi la Biblioteca Publică Municipală din Geitawi, în Beirut. Programul se va concentra pe diversitatea lingvistică şi culturală a Europei. Cu această ocazie, tinerii libanezi vor avea oportunitatea de a participa la cursuri elementare de limba română, engleză, franceză, germană şi spaniolă. Evenimentul va include, de asemenea, filme şi jocuri interactive, toate centrate pe tema multilingvismului.

Cu această ocazie, prof. Anca Cheaito și prof. Mirella Jaber vor susține cursuri introductive de limba română pentru elevii libanezi din ciclurile primare. De asemenea, cu sprijinul Asociației România Levant și Asociației de Prietenie Moldo-Libaneză elevii vor putea vor putea interacționa cu vorbitori nativi de limba română de vârsta lor și vor putea admira costume populare românești. De asemenea, Ambasada României la Beirut va oferi tuturor celor prezenți produse culinare din bucătaria tradițională românească.

La iniţiativa Consiliului Europei, din Strasbourg, Ziua europeană a limbilor a fost sărbătorită în fiecare an începând cu 2001, pe 26 septembrie. În Europa, 800 milioane de europeni din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt încurajaţi să înveţe mai multe limbi străine, la orice vârstă. Fiind convinşi că diversitatea lingvistică este un instrument important pentru o mai bună înţelegere interculturală şi un element cheie în patrimoniul cultural bogat al continentului nostru, EUNIC promoveaza multilingvismul şi predarea limbilor străine în Liban. În Europa, în cadrul acestei zile, sunt organizate activităţi şi programe pentru copii, emisiuni de televiziune şi radio, cursuri de limbi străine şi conferinţe. Limba română se predă în Liban la Centrul Cultural CLAC Sin el Fil, cursuri pentru comunitatea românească sprijinite de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul politici pentru relația cu românii de pretutindeni, și la Liceul Amlieh din Beirut, ca limbă străină opțională. Începând din luna noiembrie 2013, Ambasada României în Liban va desfășura un proiect pilot de clase de limba română la sediul Consulatului Onorific al României din Tripoli, nordul Libanului.

EUNIC are ca scop stabilirea unor parteneriate şi reţele între institutele culturale europene, în diferite state din lume. În Liban, formarea unei astfel de reţele încearcă să stabilească o mai bună coordonare a activităţilor între institutele culturale europene, să organizeze activităţi comune şi să răspundă în mod colectiv la apelurile europene deschise pentru a beneficia de finanţare suplimentară pentru programe culturale. Membrii EUNIC în Liban sunt British Council, Institutul Goethe, Institutul Cultural Român, Istituto Italiano di Cultura, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Danez şi L'Institut Français du Liban.

În 2013, Ambasada României la Beirut a desfăşurat mai multe proiecte culturale: concerte, cursuri de limba română, proiecţii de filme, expoziții şi conferinţe. De asemenea, România, printr-un reprezentant din cadrul Ambasadei României la Beirut, dr. Dan Stoenescu, delegat de Institutul Cultural Român să reprezinte politicile culturale, este membră a reţelei EUNIC Liban și a deținut președinția locală a rețelei culturale europene în perioada 2011-2013.

ASSABIL este o organizaţie neguvernamentală libaneză înfiinţată în ianuarie 1997 pentru a promova dezvoltarea bibliotecilor publice în Liban. Pentru a sprijini misiunea sa, ASSABIL organizează evenimente pentru promovarea lecturii, scrie şi publică ghiduri pentru cititori, cărţi pentru copii, şi jocuri educaţionale; produce materiale audio-vizuale pentru a încuraja o mai mare apreciere a cărţilor şi a lecturii în rândul părinţilor şi copiilor. ASSABIL gestionează cele trei biblioteci publice municipale din Beirut, operează două biblioteci mobile şi coordonează o reţea de biblioteci publice în întreaga ţară.

Ziua europeană a limbilor în Liban va avea loc pe 25 octombrie 2013, în intervalul 10:00-13:00, la Biblioteca Publică Municipală din Geitawi în Achrafieh, Beirut

Fotografii: aici