Legendina Di Paolo (1939, România - 2017, Elveția)

S-a stins din viață pictorița de origine română Legendina Hurdugaciu Di Paolo, la Lugano, în Elveţia.

Legendina Hurdugaciu di Paolo s-a născut în 1939 în România, la Reghin. A absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu", lucrând după terminarea studiilor, timp de trei ani, în atelierul lui Corneliu Baba.

Prima expoziţie personală (1972), deschisă la Ateneul Tineretului din Bucureşti, actualul sediu al Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38), i-a adus şi primele reacţii pozitive. Au urmat şi alte expoziţii personale şi participări frecvente la expoziţii colective. Călătoreşte în Italia, Germania, Spania şi Elveţia şi obţine o bursă de studii UNESCO în afara ţării. Stabilirea definitivă în Elveţia va însemna pentru Legendina Hurdugaciu Di Paolo, pe lângă libertatea visată, o intensă participare la viaţa artistică a ţării de adopţie, dar şi o deschidere fastă spre galerii occidentale.

Lugano, Schaffhausen, Montreux (Medalia Internaţională de Argint − 1987), Paris, Arles (Medalia Internaţională de Aur − 1988), Marsilia (Medalia de Aur − 1989), Pernes Les Fontaines (Medalia de Aur − 1988), Aix-en-Provence, Cannes (Marele Premiu al Coastei de Azur − 1989) sunt doar câteva ieşiri pe simeze care i-au şi adus satisfacţia succesului şi vizibilităţii. Publicaţii culturale de prestigiu au scris despre opera sa, numele artistei figurând în Catalogul Internaţional al Societăţii Artiştilor Francezi (1987) şi în cel al Artiştilor Independenţi (1987). Lucrări ale sale se regăsesc în colecţii publice şi private din Elveţia, SUA, Canada, Anglia, Franţa, Italia, Germania şi România.

În 1988 a fost aleasă membră a Serviciului European de Informație Ministerială și Parlamentară (SEIMP) cu sediul la Bruxelles. În același timp, Comisia Superioară de Recunoștință a SEIMP i-a conferit Le Grand Prix du Prestige Européen pentru contribuția sa personală la patrimoniul artistic european. ONU i-a organizat în 2009 o mare retrospectivă personală prin expunerea a peste 100 de lucrări la Palatul Naţiunilor din Geneva, evenimentul constituind o încununare a eforturilor ei creatoare și, totodată, recunoașterea valorii operei sale.

În 2012, artista a donat Ambasadei Americane de la Berna o lucrare-remember având ca temă evenimentele din septembrie 2001, ce va fi expusă permanent în interiorul Ambasadei SUA din Elveția.

Sursa: Luceafărul de dimineață