Lansarea lucrării ”Castelul Horneck - Istorie în cuvânt și imagine” semnată de către istoricul sas Konrad Gündisch

Lansarea lucrarii Castelul Horneck - Istorie in cuvant si imagine semnata de catre istoricul sas Konrad 	Gundisch

Data: 25 august 2020, ora 19.00.

Online: click pe https://us02web.zoom.us/j/86133474255?pwd=MU9YcHRYNkxSbEd2OURUVzB5VllqZz09

Meeting ID:861 3347 4255, Parola:385660

Discuție, în limba germană, dialog în direct cu istoricul și directorul Institutului Transilvania din Gundelsheim, Konrad Gündisch 

ICR ”Titu Maiorescu” din Berlin, în colaborare cu Biroul Însărcinatului Federal pentru Cultură și Mass-Media, organizează în data de 25 august 2020 prezentarea volumului Schloss Horneck / Geschichte in Wort und Bild - ”Castelul Horneck - Istorie în cuvânt și imagine ”, a istoricului sas Konrad Gündisch, editată cu ocazia recentei redeschideri a Centrului Cultural Transilvănean Schloss Horneck. 

 ICR Berlin are în vedere organizarea unui dialog în direct cu autorul volumului. Concomitent cu discuția, acesta va oferi, pe platforma Zoom, o prezentare power-point a istoricului Castelului Horneck, de la fondare de către Cavalerii Teutoni până în prezent. 

Recent, pe 12 iulie 2020, a avut loc deschiderea Centrului Cultural Transilvănean Schloss Horneck. Centrul Cultural Castelul Horneck, loc de întâlnire pesrte timp al saşilor din Transilvania, este dedicat menținerii obiceiurilor transilvănene și dorește să permită tinerilor să se reunească într-un cadru internațional. Totodată, Castelul adăpostește cea mai mare bibliotecă din afara României, consacrată istoriei Transilvaniei, cu peste 80 000 de volume în română, germană, maghiară, engleză etc. Dr. Konrad Gündisch , medievist și istoric specializat în studii sud-est-europene, președintele centrului cultural „Schloss Horneck“. Înainte de intrarea sa la pensie, Konrad Gündisch a fost, printre altele, directorul Institutului pentru Cultură Germană și Istoria Europei de Sud și de Est, instituție aparținând de Universitatea Ludwig-Maximilian din München.


Dr. Heike Fabritius
este născută in Transilvania, petrecându-și copilăria și la București, cunoscând astfel varietatea lingvistică, culturală și istorică a României. Doctorat în domeniul științelor artei, disertația tematizând desenul în perioada epocii lui Goethe. Rolul ei de mediator în cadrul muzeelor (Institutul Goethe Berlin) a avut aceeași importanță ca și activitatea îndelungată în domeniul științific (la instituțiile GWZO Leipzig și NYU Berlin). Istoria și cultura regiunilor Europei de Est și Europei Centrale se află în centrul activităților sale universitare. 

Referatul Cultural Transilvania | Institutul Săsesc – își desfășoară activitatea conform Art. 96 BVFG ( Bundesvertriebenen und Flüchtlingsgesetz – Legea Federală pentru Exilați și Refugiați). Conform acestei legi, atât statul federal, cât și land-urile au obligația de a proteja patrimoniul cultural care aparține persoanelor aflate în exil și persoanelor refugiate. De asemenea, acestea trebuie să susțină activitatea științifică, precum și prezervarea culturii germane în spațiul Europei Centrale și de Est. Aceasta include și interacțiunea culturalăși relațiile interetnice regionale dintre minoritățile populației și poporul majoritar. Referatul este subordonat instituției Însărcinatului Federal pentru Cultură și Mass-Media / BKM), fiind afiliat Muzeului Transilvaniei / Gundelsheim.




www.siebenbuergisches-museum.de/de/kulturreferat



Despre Castel 

Castelul Schloss Horneck, actualul sediu al Institutului Transilvan Gundelsheim, a fost ctitorit de către Cavalerii Teutoni, sub Konrad von Horneck.  A devenit astfel centrul Ordinelor Teutonice​ care au urmat și chiar sediul Maestrului Teutonic. A fost distrus în urma războaielor populare și reconstruit în stilul Renașterii, și mai mult în timpul Barocului. Monumentul a fost însă din nou distrus de către Napoleon, iar mai apoi, secularizat. A devenit fabrică de bere și aranjată în stil Art Nouveau, fiind și locația prestigioasă de tratament a Dr. Ludwig Roemhelds. A fost, mai târziu, folosită ca spital militar, precum și ca instituție de tratament pulmonar. În anul 1960, monumentul ajunge în posesia sașilor transilvăneni, fiind folosit de către aceștia drept azil de bătrâni, sub denumirea de ,,casă natală transilvăneană”. 

 Astăzi, Castelul Horneck, situat în Gundelsheim am Neckar, a devenit un centru cultural săsesc la nivel internațional, deschis pentru turiștii care vor să profite de priveliștea de pe malul râului Neckar, de pădurile și vinicultura regiunii.

Publikaţii (Selectiv) 

Volume Konrad Gündisch: Patriciatul oraşelor transilvănene în Evul Mediu / Das Patriziat siebenbürgischer Städte im Mittelalter. Köln, Weimar 1993 

Konrad Gündisch, Mathias Beer: Transilvania şi saşii transilvăneni / Siebenbürgen und die Siebenbürger Sachsen. München 1998, 2005. 

Imaginea celuilalt în Transilvania. Stereotipuri într-o regiune multietnică / Das Bild des anderen in Siebenbürgen. Stereotype in einer multiethnischen Region. Köln, Weimar, Wien 1998 (Co- Autor). 

Holger Fischer, Konrad Gündisch: Scurtă istorie a Ungariei / Eine kleine Geschichte Ungarns (edition suhrkamp 2114). Frankfurt am Main 1999, 2000.

„Pepinieră a comunităţii“, Şcoala Bruckenthal din Sibiu / „Eine Pflanzstätte des Gemeinwesens“. Die Brukenthalschule in Hermannstadt (Siebenbürgen) 1380-2005. Hermannstadt 2005 (Redaktion, Co-Autor). 

Monica Vlaicu, Konrad Gündisch: Moştenirea lui Samuel von Bruckenthal. Introspecţii în administraţia şi lumea unui guvernator transilvănean din epoca Barocului / Der Nachlass Samuel von Brukenthals. Einblicke in Haushalt und Lebenswelt eines siebenbürgischen Gouverneurs der Barockzeit (Hermannstadt, Heidelberg 2007). 

Tobias Weger, Konrad Gündisch: Kosice: scurtă istorie a oraşului / Kaschau – Košice. Eine kleine Stadtgeschichte. Regensburg 2013.

Culegeri de surse 

Documenta Romaniae Historica. Seria C - Transilvania [Reihe C – Siebenbürgen], Bde. 10-13. Bucureşti 1977 (Co-Editor; Nicolae-Bălcescu-Preis der Rumänischen Akademie 1978). 

Urkundenbuch zur Geschichte der Deutschen in Siebenbürgen, Bde. 6, 7. Bukarest 1981, 1991 (Co- Editor). 

Katalog der Leichenpredigten und sonstiger Trauerschriften. Marburg/Lahn, Sigmaringen 1987, 1990 (Co-Editor). 

Urkunden-Regesten aus dem Archiv der Stadt Bistritz in Siebenbürgen, 3. Bd. Köln, Weimar, Wien 1995