„LA STEAUA CARE-A RĂSĂRIT…“ REDESCOPERINDU-L PE EMINESCU

Loc: Schauspielschule Charlottenburg, Otto-Suhr-Allee 94, 10585 Berlin.

Ora: 20.00.

Pentru rezervari vă rugăm să ne contactaţi la: 030 34097731 sau info@loftbuehne.de.

ICR Berlin dedică ediția din acest an a Zilei Culturii Române lui Mihai Eminescu însuși. Actorul și managerul de teatru Emil Boroghină a elaborat un parcurs prin universul celui mai de seamă poet român, pornind de la aspectul romantic, trecând prin filozofic și social și ajungând la istoric, recitarea urmând a avea loc în limba română. Varianta germană va fi recitată de către actrița și pedagogul teatral Christine Schuster. Cadrul muzical al serii va fi asigurat de către violonceliștii Cătălin Ilea și Constantin Siepermann.

În program: Poezii și texte de și despre Mihai Eminescu, precum și piese de Bach, Dimitrescu, Paganini și  Popper.

Emil Boroghină - A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din București. A  fost director al Teatrului Național din Craiova, din 1988 până în 2000. A stat la baza creării unuia dintre cele mai prestigioase proiecte teatrale din România ultimelor decenii: „Teatrul Național Craiova şi Silviu Purcărete - Pelerini în marele teatru al lumii". În calitate de director al Teatrului Național Craiova și Festivalului Internațional Shakespeare a primit numeroase distincții, printre care Premiul pentru Directorat și Premiul pentru cel mai bun director de teatru, acordate de secția română a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru - A I C T, Premiul pentru cea mai importantă personalitate din teatrul românesc, acordat de Fundația pentru Teatru şi Film, Premiul de Excelență al UNITER, Premiul Academiei Române, pentru contribuția excepțională la dezvoltarea teatrului românesc, Premiul pentru cel mai bun manager de teatru și Premiul pentru întreaga activitate în sprijinirea și promovarea relațiilor culturale româno-britanice, acordat de Consiliul Britanic. Este director fondator al Festivalului Internațional Shakespeare. 

Christine Schuster - Actriță, absolventă a Facultății de Film și Televiziune din Potsdam-Babelsberg și membră a mai multor trupe de teatru din fosta Germanie de Est, cu numeroase roluri pe scenă și pe micul ecran. După 1979 a fost actriță liber-profesionistă la Hansatheater, la Berliner Schaubühne și la Theater des Westens. Din 1995 este profesoară de artă dramatică, între altele la Universitatea de Arte Berlin, la Facultatea de Muzică "Hans Eisler", la Facultatea de Film Potsdam-Babelsberg, precum și la Schauspielschule Charlottenburg. 

Cătălin Ilea se numără printre cei mai importanți violonceliști ai Europei. A studiat cu Dimitrie Dinicu, Enrico Mainardi, Georg Jarosievici şi Pierre Fournier.  În prezent Cătălin Ilea este profesor de violoncel la Universität der Künste din Berlin. A colaborat cu orchestre de renume precum Staatskapelle Berlin, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestre de la Suisse Romande, Philharmonia Hungarica, Wiener Tonkünstler-Orchester, NDR Symphonieorchester, Los Angeles Philharmonic. Susține anual cursuri de măiestrie în Germania, Belgia, Italia, Polonia, Coreea de Sud, şi este membru în juriul mai multor concursuri internaționale. Înregistrările sale pentru Radio și Televiziune, precum și cele peste 40 de CD-uri și LP-uri înregistrate până în prezent cuprind între altele Concertele de Haydn, Schumann, Offenbach, d´Albert, Enescu, Vieru, Berger, precum și suite și sonate de Bach, Brahms și Enescu.

Constantin Siepermann (născut 1999)este tânăr student al Institutului Julius Stern, UDK din Berlin, la clasa de violoncel a profesorului Cătălin Ilea. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, și studiul violoncelului la vârsta de șapte ani. A fost invitat al mai multor festivaluri (RBB-Kindermusikfestival '07, UNESCO-Jugendmusikfestival '08, Pontus Musicae '11, seria de Concerte Amati '13), evoluând ca solist, între altele, și pe scenele  Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin sau Theater aan het Vrijthof Maastricht. A câștigat concursul de muzică clasică pentru tineret "Jugend Musiziert", la nivel de land şi la nivel federal. De asemenea a câștigat Premiul I. la concursul "Verfemte Musik", la Münster, în septembrie 2016, premiul II la Festivalul Tinerilor Soliști din Mecklenburg - Vorpommern, precum și Premiul Special al Consiliului Muzical German. În prezent este elev al Gimnaziului Carl-Philipp Emanuel Bach, din Berlin, totodată bursier al Academiei Internaționale de Muzică pentru Promovarea celor Supradotați.