„La Gomera” de Corneliu Porumboiu la Festivalul Mozisziget de la Budapesta

„La Gomera” de Corneliu Porumboiu la Festivalul Mozisziget de la Budapesta

– proiect organizat de Clusterul EUNIC Ungaria –


Institutul Cultural Român de la Budapesta sprijină proiecția peliculei La Gomera (2019), semnată de Corneliu Porumboiu în cadrul Festivalului de film în aer liber Mozisziget. Proiecția filmului este programată pentru data de 16 august 2025, de la ora 20:00 și reprezintă o invitație de a descoperi una dintre cele mai inventive creații cinematografice românești.

Evenimentul este organizat, ca în fiecare an, de Clusterul EUNIC Ungaria împreună cu Budapest Film Zrt și reprezintă unul dintre evenimentele importante din capitala Ungariei organizate în aer liber. În acest an Festivalul se desfășoară în perioada 7-19 august 2025 într-unul dintre locurile cele mai vizitate din Budapesta - Insula Margareta. Programul Mozisziget include proiecții de filme coreene, portugheze, finlandeze, japoneze, israeliene, elvețiene, românești, cehești etc. Toate filmele vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare în limba maghiară. Văzut ca un cinematograf de vară, proiecțiile au loc în incinta Centrului Sportiv Margitsziget, cu începere de la ora 20:00 în fiecare zi.

Cristi, un polițist corupt din București, intră într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia și ajunge pe micul arhipelag spaniol La Gomera pentru a învăța El Silbo Gomero – limbajul fluierat al localnicilor. Fiecare semnal sonor îl apropie de rezolvarea enigmei: unde sunt ascunși banii și cum îl poate elibera pe Zsolt, partenerul său arestat. În cuvintele regizorului, „Într-o lume întunecată în care totul trebuie negociat, comunicarea autentică funcționează mai bine printr-o limbă secretă…”, accentuând obsesia pentru limitele și trădările dialogului.

Criticul Ali Naderzad a salutat la Cannes „un film noir cu femeie fatală, crime și un erou moralmente îndoielnic, condimentat cu aluzii la The Maltese Falcon și Psycho, iar widget-ul producției rămâne fluieratul misterios al personajelor”. Reacțiile din presa de specialitate au fost polarizate: unii l-au etichetat „o joacă copilărească, un morman de încurcături”, în timp ce publicul entuziast l-a aclamat pentru îndrăzneala formală și universul postmodern. East European Film Bulletin a evidențiat cum Porumboiu „aduce crizelor conversației întregul farmec al filmului noir”, livrând „o poveste cu umor sumbru și accente satirice”. The Hollywood Reporter a descris-o ca pe „un art house noir care se ridică deasupra obișnuitului”.

La Gomera a fost selectat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2019, unde a concurat pentru Palme d’Or, marcând prima prezență a lui Corneliu Porumboiu în Competiția Mare de la Cannes. La Premiile Gopo 2020 (ediția a 14-a), care au onorat producțiile din anul 2019, filmul a obținut nouă trofee din 13 nominalizări: Cel mai bun film(producători Marcela Ursu și Patricia Poienaru), Cea mai bună regie și Cel mai bun scenariu (Corneliu Porumboiu), Cel mai bun montaj (Roxana Szel), Cea mai bună imagine (Tudor Mircea), Cel mai bun actor în rol secundar (István Téglás), Cea mai bună actriță în rol secundar (Rodica Lazăr), Cel mai bun sunet(André Rigaut, Sophie Chiabaut, Niklas Skarp, Christian Holm) și Cele mai bune decoruri (Simona Pădurețu).

Clusterul EUNIC Ungaria organizează anual trei evenimente de amploare care pun în valoare diversitatea culturală europeană: Noaptea Literaturii transformă spaţii neconvenţionale din Budapesta şi Debrecen în scene pentru lecturi publice cu actori locali, creând conexiuni noi între autori şi cititori; Mozisziget aduce filme de artă şi documentare într-un cadru de tip open-air, invitând publicul să descopere cinematografia europeană sub cerul liber; European Language Cocktail Barpune la dispoziţie ateliere ludice, jocuri de rol şi „degustări” de expresii şi dialecte pentru a celebra varietatea limbilor vorbite în Europa. De asemenea, anul acesta, Clusterul EUNIC Ungaria a demarat proiectul Focus on Ukraine,o inițiativă comună a 11 institute culturale și ambasade din Budapesta, menită să reamintească publicului ce este cu adevărat în joc în războiul din Ucraina. Printr-o serie de evenimente culturale, campania a propus o reflecție asupra valorilor europene, solidarității și identității Ucrainei aflată sub agresiune.

Președinția Clusterului EUNIC Ungaria este deținută în prezent de Ioana Anghel, directorul Institutului Cultural Român de la Budapesta. Aceasta și-a preluat mandatul în noiembrie 2024, în cadrul întâlnirii regulate a clusterului organizate la Budapesta, și coordonează eforturile instituțiilor culturale din rețea pentru a întări colaborarea culturală europeană și vizibilitatea proiectelor comune în Ungaria. De asemenea, prin acest rol, Institutul Cultural Român de la Budapesta coordonează cooperarea dintre membri pentru a amplifica impactul proiectelor comune și a întări dialogul cultural între România, Ungaria și restul Europei.

Rețeaua European Union National Institutes for Culture (EUNIC) reunește institute naționale de cultură și organisme cu activități culturale din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul său principal este de a crea parteneriate eficiente și de a promova diversitatea culturală și dialogul intercultural prin inițiative comune, schimburi de bune practici și proiecte transnaționale care aduc Europa mai aproape de publicul global. Înființată în 2006, EUNIC numără în prezent 36 de membri — institutii naționale de cultură sau organisme echivalente — și coordonează peste 100 de clustere locale active în mai mult de 90 de țări. Fiecare cluster funcționează ca platforme de co-creare pentru proiecte culturale, implicând comunitățile locale și consolidând relațiile culturale între Europa și restul lumii.