„La Civil” regizat de Teodora Ana Mihai, în deschiderea Festivalului Internațional de Film de la Ghent

ICR Bruxelles susține participarea regizoarei Teodora Ana Mihai la cea de a 48-a ediție a Festivalului Internaţional de Film de la Ghent / Film Fest Ghent - FFG (12-23 octombrie 2021). FFG a selectat și va proiecta, în deschiderea festivalului, în premieră în Belgia, lungmetrajul „La Civil”, regizat de Teodora Ana Mihai, în data de 12 octombrie, ora 19:15, la Vooruit Theaterzaal, Arts Centre Vooruit, unul dintre cele mai importante spații din Ghent în care se desfășoară Festivalul.

„La Civil, debutul de ficțiune al cineastei belgo-română Teodora Ana Mihai, este filmul oficial de deschidere a celei de-a 48-a ediții a Film Fest Ghent! Drama captivantă despre o mamă mexicană a cărei fiică este răpită de un cartel al drogurilor a avut premiera mondială la festivalul de film de la Cannes, unde a câștigat Prix du Courage. Filmul este un portret convingător, fictiv, al unei realități de zi cu zi din Mexic și oferă o voce nenumăraților părinți care au experimentat aceste drame.” (Comunicat FFG)

Lung metrajul este captivant, are mesaj puternic, impactant, și o foarte bună lansare la festivalurile de film: a avut premiera mondială la festivalul de film de la Cannes, unde a câștigat Prix du Courage, iar alegerea pentru a fi proiectat în deschiderea FFG este un nou semnal de apreciere a filmului.

Teodora Ana Mihai (n. 1981, București, România) s-a stabilit în Belgia în 1989. A început studiile în România și le-a continuat în Belgia și în California. Inspirată de pasiunea tatălui ei pentru fotografie și de mediul artistic din San Francisco, a descoperit că vrea să exploreze realitatea prin imagine și sunet. Totul a început cu ateliere de film și video destinate adolescenților, care au dus la o adevărată pasiune pentru a șaptea artă. A continuat să studieze filmul la Sarah Lawrence College, New York. În Belgia, a început să lucreze ca asistent scenarii și regie, urmată de un stagiu în industria TV. Filmele ei își asumă provocarea de a găsi un echilibru între relevanța socială și poezia audio-vizuală. După ce a regizat documentarul premiat „În așteptarea lunii august”, nominalizat la European Film Awards în 2014, Teodora a devenit membru al Academiei de Film Europene.

Proiectul face parte din strategia ICR Bruxelles de promovare a cinematografiei românești în spațiul Benelux. Parteneriatul cu Film Fest Ghent este valoros prin dimensiunea festivalului. Importanța sa în rândul festivalurilor de profil din Europa a fost evocată deThe Wall Street Journal, care a clasat FFG în „top 5 al festivalurilor de film de caracter din Europa“.În cadrul fiecărei ediții sunt proiectate în jur de 100 de filme şi 30 de scurtmetraje din toată lumea. Festivalul atrage anual peste 100.000 de spectatori.