Iulia Ghiță expune în cadrul proiectului de artă performativă și vizuală BEDS Turku din Finlanda

Artista Iulia Ghiță participă la cea de-a doua ediție a proiectului de artă performativă și vizuală BEDS, care va avea loc în perioada 5-11 iunie 2023, în orașul Turku, și care se va desfășura în trei locații: Teatrul Barker, Teatrul Tehdas, Galeria TitanikBEDS Turku este o colaborare între mai mulți artiști internaționali, printre artiștii expozanți la ediția de anul acesta numărându-se Iulia Ghiță, Lucia Bricco, Antti-Juhani Manninen, Jade Kallio, Antti Turkko și Melissa Jolma. ICR Stockholm este partener al acestei ediții.

În datele de 6 și 7 iunie, artiștii din cadrul Beds.Turku vor conduce un atelier axat pe arta performance-ului, deschis artiștilor, studenților la arte plastice și tuturor celor interesați să participe, cu posibilitatea ca grupul să expună în timpul evenimentului principal Beds din data de 10 iunie. În cadrul atelierului se vor explora întrebările legate de performance, spațiu, timp și performativitate, abordându-le din perspectiva artelor plastice, a teatrului, a dansului și a artei performative.

Evenimentul final BEDS Turku va avea loc pe 10 iunie, de la ora 16:00 în Galeria Titanik, va continua la Teatrul Barker și se va încheia la Teatrul Tehdas Jokistudio. Iulia Ghiță va expune în cele două teatre lucrări de pictură și desen de mari dimensiuni și o instalație în galeria Titanik realizată pentru eveniment. Artista dorește să exploreze alături de participanți, prin diferite discuții și exerciții, posibilitățile de transformare în imagini a spațiilor de unire în care subiectul și obiectul cunoașterii nu sunt separate.

Iulia Ghiță s-a născut în Oltenița, România, în 1986. A absolvit Universitatea de Artă din București în 2008 și Academia de Arte Frumoase din Roma în 2011. Iulia Ghiță lucrează cu diferite medii, desen și pictură, fotografie și video. Este interesată de nelimitatul din ființa umană și de aspectul lucrurilor de neîncadrat. Ultimele expoziții personale: Exelectrofonica, 2022, AlbumArte, 2021. Printre ultimele expoziții de grup: Palazzo Odascalchi, 2023, La Nube di OOrt, 2023, Raum für Grafik, 2023, Museo Bilotti, 2021; Palazzo Martinengo Cesaresco, 2021. Co-fondează Beds în 2020.

***

BEDS Turku analizează ambivalența patului ca obiect și ca metaforă și transformarea acestuia într-un spațiu al alienării. Proiectul Beds are, de asemenea, intenția să dezvolte conceptul de Humanitas la diferite niveluri, intersectând structura obișnuită a unui eveniment artistic cu faptele umane care determină istoria unui oraș, în cazul de față istoria trecută și contemporană a orașului Turku/Åbo.

BEDS este o rețea multidisciplinară care a luat naștere, în primul rând, dintr-o conștientizare a importanței centralității operei de artă față de contextul acesteia și a necesității libertății artistului de a modela acest context. Este vorba, așadar, de a direcționa toate deciziile luate în cadrul unui proiect artistic astfel încât sensul și ideea să se manifeste în operă. Rețeaua internațională este activă în țări precum Italia, China, Irlanda și Finlanda.

Ediția Turku a proiectului Beds face parte din programul Teatrului Tehdas și este realizată în colaborare cu Galeria Titanik și Teatrul Barker. Aceasta se desfășoară, de asemenea, cu sprijinul Tinfo-Theater Info Finland, ICR Stockholm, Institutul Cultural Italian din Helsinki și Aura of Puppets.