ISTORIE SI ETERNITATE: PRIMUL ROMÂN SI PRIMUL GERMAN IN COSMOS

Loc: Planetarium Berlin, Prenzlauer Allee 80, 10405 Berlin.

Ora: 19.00.

Participanți:

Dumitru Prunariu - primul român în Cosmos - 1981.

Sigmund Jähn - primul german în Cosmos - 1978.

Institutul Cultural Român ”Titu Maiorescu” din Berlin organizează un eveniment consacrat cuceririi Spațiului cosmic, destinat atât specialiștilor, cât și publicului larg.

Program:

Introducere din partea directorului ICR Berlin

Alocuțiune Sigmund Jähn + proiectare a unui scurt film documentar privitor la misiunea spațială la care a luat parte în anul 1978

Alocuțiune Dumitru Prunariu + prezentare power-point referitoare la misiunea spațială la care a luat parte în anul 1981

Dialog cu publicul

Dumitru Dorin Prunariu este primul cosmonaut român. La14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat în spațiul cosmic, și singurul până în prezent. A participat la misiuneaSoiuz 40, din cadrul programului spațial “Intercosmos” si a petrecut in spațiu 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. La momentul zborului, Dumitru Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii. Acest zbor de importanță epocală pentru România a situat-o in clubul select al țărilor direct participante la explorarea Universului, continuând, pe o treaptă superioară, tradiția contribuțiilor românești la cercetarea și zborul în spațiul atmosferic și extraatmosferic.

Sigmund Jähn - primul german în Cosmos. Fostul cetățean al RDG a fost instruit în URSS în perioada 1976 - 1978 spre a deveni cosmonaut. Pe 26 august 1976 a zburat cu naveta Soiuz 31 la Stația Spațială Saliut 6. Pe 3 septembrie 1978 a revenit pe Pământ cu naveta Soiuz 29. Ulterior a lucrat în domeniul cercetărilor spațiale, fiind, după 1989, consilier în cadrul European Space Agency și a Centrului German pentru Călătorii Aeriene și Aero-Spațiale. Este un personaj foarte popular în Germania, fiind și personaj al unor filme cinematografice de lung metraj, între care cel mai cunoscut este pelicula ”Good Bye, Lenin”, din anul 2003.

Planetarium Berlin - Unul din cele mai mari planetarii din lume, locație spectaculoasă de mari dimensiuni, cu 400 de locuri, inaugurată în anul 1987. Ca urmare a renovării și redării în folosință, în anul 2016, este considerat ”Teatru al Științei”, și, în acest sens, cel mai modern din Europa. Este gazda a numeroase evenimente de mare calibru, consacrate atât specialiștilor, cât și publicului larg.