Al doilea roman din ciclul "Arhiva trădării şi a mâniei" (primul, "Caietele lui Ozias", a apărut în 2004, la Editura Polirom) reia naraţiunea lui Dan Naidin, canalizând-o însă spre alt personaj: Vladimir Vasiliu, director al spitalului psihiatric Răstoaca Melcilor. Autorul continuă procedeul folosit în primul roman al ciclului şi, urmărind viaţa protagonistului, creează de fapt o frescă a societăţii comuniste româneşti. Pe sub măşti, dincolo de numele schimbate, recunoaştem astfel personaje istorice, iar întâmplările, la limita dintre dezvăluire şi ficţiune, ne ţin trează atenţia şi prin faptul că se petrec într-un cadru pe care îl recunoaştem uşor în propria memorie.
Ion Vianu (1934, Bucureşti), fiul criticului literar Tudor Vianu, este psihiatru (Facultatea de Medicină Generală Bucureşti) şi scriitor. A emigrat in Elveţia în 1977 şi a avut câteva intervenţii la Radio Europa Liberă împotriva încercării de folosire a psihiatriei ca armă politică. După Revoluţia din 1989 a scris articole cu conţinut politic în reviste precum 22, Dilema Veche şi România liberă. După pensionare, a revenit în România şi s-a dedicat scrierii, publicând mai multe volume de proză şi eseuri.
Ioana Zlotescu Simatu, cetăţean spaniol din 1976, are studii de filologie hispanică la Universitatea din Bucureşti, recunoscute de Universitatea Complutense din Madrid. Şi-a început activitatea de cercetator la Madrid, ca bursieră a Ministerului Afacerilor Externe din Spania, predă Istoria Universală a Presei la Facultatea de ştiinţe ale Informării şi este funcţionar al Corpului Tehnic din Ministerul Culturii spaniol din 1978. În perioada 2000 – 2006 a fost Directoare a Institutului Cervantes din Bucureşti, reluând astfel contactul cu ţara natală şi personalităţile culturii române. S-a ocupat de coordonarea celor şapte volume ale editurii Artec ilustrând obiectivele declarate Patrimoniu Universal în România. Activitatea sa de cercetător hispanist a culminat cu editarea şi coordonarea Operelor Complete ale lui Ramón Gómez de la Serna (Círculo de lectores/Galaxia Gutenberg). A publicat articole, recenzii şi prefeţe, a luat cuvântul la numeroase congrese internaţionale. A tradus în româneşte La colmena/Stupul de Camilo José Cela şi Tres novelas ejemplares y un Prólogo/ Trei romane exemplare şi un Prolog de Miguel de Unamuno. Vasiliu foi volante de Ion Vianu reprezintă prima sa traducere a unei opere româneşti în limba spaniolă.
Luminiţa Marcu (n. 1977) este critic literar, analist cultural şi asistent universitar la Catedra de Istorie a Literaturii Române de la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A publicat un volum de critică literară, Mansarda cu portocale, o radiografie a Spaniei culturale şi un Jurnal literar la editura Polirom în 2006. Redactor la revista literară Noua literatură, ce promovează tinerii scriitori.