Întrevederi literare: „Pourquoi j’aime la Roumanie: dialogue littéraire Eric-Emmanuel Schmitt – Denisa Comănescu

Institutul Cultural Român de la Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, continuă proiectul „Întrevederi literare la Reședința Ambasadorului României în Regatul Belgiei”, de această dată cu o întâlnire cu excepționalul Eric-Emmanuel Schmitt, romancier, dramaturg, regizor belgo-francez. Tema serii literare este „Pourquoi j’aime la Roumanie : dialogue littéraire Eric-Emmanuel Schmitt – Denisa Comănescu” și are loc marți, 7 noiembrie 2023.


Întâlnirea publicului român și belgian cu o personalitate precum Eric-Emmanuel Schmitt, academician, Chevalier des Arts et des Lettres, este un eveniment pe care multe instituții de cultură din Benelux și-l doresc. Datorită bunei colaborări pe care autorul o are cu Editura Humanitas, a întâlnirilor cu cititorii români organizate de editură, a succesului pe care îl au romanele sale în România, este o onoare să realizăm acest eveniment deosebit, care face să crească prestigiul reprezentanței ICR în peisajul literar din Benelux. Numeroși profesori și studenți de la Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) și-au exprimat speranța că vor putea asista la această întrevedere literară care va rămâne un punct de reper în viața lor.

Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction, va purta un dialog cu Eric-Emmanuel Schmitt, dialog ce va continua cu întrebările publicului, care, având în vedere notorietatea scriitorului, atât în România, cât și în Belgia, va veni în număr mare.

« Mă voi concentra mai întâi pe felurile în care e cunoscut Eric-Emmanuel Schmitt în România: cronologic, ca dramaturg mai intâi, apoi, din 2007 încoace, ca scriitor căruia i-am dedicat o serie de autor la Editura Humanitas Fiction, seria care va ajunge, în octombrie 2023, la 25 de titluri traduse din opera sa literară. Întrebările vor fi de ordin general privind creația și arta lui Eric-Emmanuel Schmitt - arta ca celebrare a vieții, timpul scrierii și timpul trăirii, bucuria de a scrie versus bucuria de a trăi, influența filozofiei și a muzicii asupra scrisului său, lejeritate și profunzime (Mozart, maestrul său), umanismul scrierilor sale, imaginație și memorie, diferența dintre a scrie ficțiune (romane și nuvele) și dramaturgie, tematici (aici abordarea umanistă a religiilor, experiențele spirituale), contrucția personajelor, personajul copil, cele două mari cicluri ale sale, ‘Ciclul Invizibilului’ și ‘Ciclul Traversând secolele’ (accentul pe această fabuloasă istorie romanescă a civilizației, proiectată în opt volume, din care public anual, începând din 2021, și urmând ritmul aparițiilor din serie în Franța, câte un volum). În final, vom puncta vizitele scriitorului în România, impresiile sale fiind foarte puternice, exprimate, de multe ori, în scris, prin clipuri sau în interviuri. » (Denisa Comănescu)

Eric-Emmanuel Schmitt a debutat în 1991, a scris zeci de piese de teatru și romane, pentru care i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare. In 2001, a primit titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. În 2012, Academia Regală de Limbă și Literatură Franceză din Belgia i-a oferit scaunul nr.33, ocupat înaintea lui de Colette și Jean Cocteau. În 2016, a fost ridicat de regele Filip al Belgiei la rangul de Comandant al Ordinului Coroanei. Cărțile sale sunt traduse în peste 40 de limbi. În seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“ a Editurii Humanitas Fiction au apărut 25 de titluri.Edițiile în limba română ale cărților lui Eric-Emmanuel Schmitt s-au vândut în peste 450 000 de exemplare.

Cu saga ‘Străbătând secolele’ / ‘La traversée des temps’, al cărei prim volum este publicat în 2021, Eric-Emmanuel Schmitt se confruntă cu o provocare prodigioasă: să spună povestea umanității sub forma unui roman. Acumulând cunoștințe științifice, medicale, religioase, filosofice, creând personaje puternice, emoționante, el ne propulsează dintr-o lume în alta, din preistorie până în zilele noastre, din evoluție în revoluție, în timp ce trecutul iluminează prezentul. Proiectată în opt volume, fiecare dintre cele opt titluri ale acestei imense aventuri editoriale este legat de o vârstă decisivă a Istoriei lumii : *Paradisuri pierdute (sfârșitul neoliticului și Potopul); *Poarta cerului (Babelul și civilizația mesopotamiană); *Soarele întunecat (Egiptul faraonilor și Moise); *Lumina fericirii (Grecia secolului al IV lea î.Hr.); *Cele două împărății (Roma și nașterea creștinismului); *Mistificarea (Europa medievală și Ioana d’Arc); *Timpul cuceririlor (Renașterea și descoperirea Americilor); *Revoluții (Revoluții politice, industriale, tehnice).

Având în vedere interesul deosebit pentru acest subiect, Denisa Comănescu va susține în fața studenților de la Universitatea Liberă din Bruxelles două prelegeri „Scriitori europeni în România : studiu de caz - Eric Emmanuel Schmitt” și „Ficțiune și realitate : succesul ‘românesc‘ de necontestat al lui Eric-Emmanuel Schmitt”.

În urma dialogului constant pe care reprezentanții ICR Bruxelles și ai Ambasadei României în Regatul Belgiei îl au cu mediul asociativ din Belgia, dar și cu românii care lucrează în mediile europene, considerăm necesară prezentarea activității literare și științifice a unor români și belgieni care publică în cele două țări. Scopul este sporirea vizibilității lor, deopotrivă în interiorul comunității românești din Belgia, dar și al publicului belgian în general. De asemenea, urmărim favorizarea deschiderii spre celelalte culturi ale lumii și a receptării acestora în spațiul românesc.

Clădirea reședinței ambasadorului României în Regatul Belgiei face parte din patrimoniul belgian și a devenit proprietatea statului român în 1932, achiziţionată în timpul mandatului ministrului afacerilor externe Nicolae Titulescu. În decursul anilor, numeroase evenimente au fost organizate în salonul Reședinței ambasadoriale, evenimente la care ICR Bruxelles a fost partener: Ziua Națională a Lecturii (2023), lansare de carte - “Le Jour de l’amélanchier /Ultima ei noapte de viață, întâia mea noapte de doliu”, de Philippe Marchandise (2022), „La Roumanie, racontée et traduite” – curs-conferință și seară literară româno-poloneză (2022), Interferențe culturale la feminin (8 martie 2020), Scriitori români prezenți la Festivalul de Arte EUROPALIA Romania (2019), Arhitectura interbelică a Bucureștiului – expoziție realizată de arh. Luca Matei Stoian și prezentată de Răzvan Theodorescu (2018), Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie 2018 și 2019), Lansare de carte „L’Histoire de la Transylvanie” de Jan de Maere (2018), Ziua Internaţională a Francofoniei (martie 2016), recitalul omagial Dimitrie Cantemir, susținut de grupul Imago Mundi (octombrie 2015).

Proiectul reprezintă o continuitate a colaborărilor dintre Reprezentanța ICR Bruxelles și autori europeni (poezie, proză), a prezentării și promovării literaturii europene, precum și a unor personalități care pot constitui modele, dar și a creșterii vizibilității cărților scrise de autori belgieni traduse în limba română. De asemenea, se urmărește menţinerea unei cooperări constante cu Ambasada României în Regatul Belgiei, în vederea dezvoltării programelor de diplomație culturală.