Interviu acordat de directorul ICR Beijing, domnul C. Lupeanu, posturilor de radio și televiziune din provincia Guangdong

Vineri, 12 mai 2017, Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a acordat un interviu posturilor de Radio și Televiziune din provincia Guangdong, Guangzhou - Canton.

Interviul a fost inclus Programului ”Yidai yilu - O curea, o cale”, prilejuit de forumul la nivel înalt care are loc în aceste zile la Beijing.

Domnul Director a făcut o prezentare a Institutului Cultural Român de la Beijing, motivația inaugurării sale, în vara anului 2015, pe baza documentelor semnate între guvernele României și Chinei. A subliniat semnificaţia remarcabilă în ansamblul relaţiilor româno-chineze, fiind un deschizător de drum pentru diversificarea și consolidarea acestor legături, prin promovarea diplomației culturale. A menționat faptul că Institutul Cultural Român de la Beijing va continua o valoroasă tradiţie, va face cunoscută arta și cultura românească tradițională, clasică și modernă, și are un rol strategic în reţeaua institutelor culturale româneşti din străinătate, pentru început se va manifesta nu numai în China, ci pe întregul continent asiatic.

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează cele mai multe evenimente culturale în sălile proprii, inclusiv anumite evenimente în parteneriat cu Ambasada României şi cu diferite instituţii chineze, cum ar fi Asociaţia de Prietenie China-România, Asociaţia chinezilor cu studii în Europa şi America, universităţi etc.

Spectacolele de teatru, muzică, dans etc. sunt organizate de obicei în sălile performante ale instituţiilor chineze cu care avem parteneriate bilaterale, mai ales în mediul universitar, unde s-a remarcat un interes sporit pentru România și cultura noastră.

În încheierea interviului, directorul institutului a prezentat echipa ICR Beijing, la ora actuală, cu o încadrare minimă, precum și spațiile de care dispune, care au fost, de altfel, filmate. Sala de expoziţie de peste 100 mp, este modernă, de mare vizibilitate, Biblioteca are aproape o mie de cărţi, albume de artă, reviste culturale etc, în limbile română, chineză și engleză, care pot fi consultate zilnic între orele 9.00 şi 17.00. Sala de film şi de audiţii muzicale poate cuprinde până la 99 persoane. Cursurile de limba română, conferinţele, activităţile EUNIC au loc de regulă în această sală. Spaţiile de lucru se află masate într-o sală alăturată, unde a fost amenajat şi un salon de primire a oaspeților etc.

În continuare, domnul director a prezentat proiecte de răsunet realizate în cei aproape doi ani de activitate. Marile aniversări, precum: anul Brâncuși, anul Enescu, anul Titulescu, dar și aniversări de sorginte politică au fost întâmpinate cu evenimente pe măsură. Mai presus de toate, s-a cinstit memoria poetului Mihai Eminescu, o culme a minții creative românești.

A evidențiat, de asemenea, câteva evenimente care urmează să aibă loc în luna mai 2017 începând cu organizarea pentru prima oară în istoria țărilor noastre a unei expoziții cu dezbateri academice asupra similitudinilor culturilor preistorice Cucuteni și Yangshao, la care mass media este invitată.

Însumând, până în prezent, Institutul Cultural Român de la Beijing a organizat, nu numai în capitală, dar și în Guangzhou, Shanghai, Hangzhou, Xi'an, Chengdu și Jinan, cel puțin 200 de activități culturale, care grăiesc de la sine despre succesul la public, despre interesul prietenilor chinezi pentru arta și cultura României.