Întâlnire cu Mircea Cărtărescu la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles

Cel mai tradus scriitor român, Mircea Cărtărescu, revine la Bruxelles, pe scena Palatului Artelor Frumoase, miercuri, 6 martie a.c. Întâlnirea literară este ocazia unei întâlniri exclusive, în care Mircea Cărtărescu îl va avea alături pe Jan Willem Bos, „prieten și traducător”, cel care l-a apropiat de publicul neerlandofon prin remarcabila traducere a trilogiei Orbitor (nl. Orbitor trilogie, Editura De Bezige Bij, vol I – 2010, vol II – 2012, vol III - 2015). Dezbaterea se va desfășura în limba engleză. Mircea Cărtărescu va citi fragmente din trilogia Orbitor, iar simultan vor fi proiectate traducerile în engleză, franceză și în neerlandeză.

Publicul va pătrunde în universul literar autobiografic al scriitorului, dar și în tainele prieteniei care îi leagă pe cei doi, Mircea Cărtărescu și Jan Willem Bos - scriitor și traducător.

„Relația dintre un scriitor și translatorul său este întotdeauna una specială. Între mine și Mircea Cărtărescu este cu atât mai specială pentru că am trăit multe luni – preț de 1480 de pagini! - într-o lume imaginată de Mircea și transpusă într-un text pe care m-am străduit să-l transpun în neerlandeză. Îl cunosc pe Mircea de foarte mulți ani, de când a fost lector la Universitatea din Amsterdam, în anii ’90, și sunt încântat că vom avea ocazia să punem lumea la cale în fața publicului la Bozar”, mărturisește traducătorul literar Jan Willem Bos, pentru ICR Bruxelles.

„Am predat cultură și civilizație românească timp de două semestre la Amsterdam, în 1994-1995. Cu ocazia asta, am putut cunoaște mai îndeaproape spațiul olandez, a cărui sinteză pictural-scripturală apare în Orbitor vol. II. E o lume în care eu mă simt bine, un mare muzeu în aer liber, în care-i recunoști pe Ruysdael și pe Vermeer, realmente în fiecare colț de strada și-n fiecare interior. Am avut norocul ca edituri de mare prestigiu, ca Meulenhoff si De Bezige Bij să-mi publice romanele în condiții excepționale. Mai cu seama, trilogia Orbitor a apărut la De Bezige Bij, într-o ediție monumentală, pentru care sunt recunoscător, atât marelui meu prieten și traducător Jan Willem Bos, cât și tinerei echipe de redactori ai editurii menționate, cu care am colaborat exemplar", declara Mircea Cărtărescu, în 2015, cu ocazia publicării traducerii integrale în neerlandeză a trilogiei Orbitor.

Evenimentul face parte din programul cultural dedicat Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și este organizat cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană și al Institutului Cultural Român Bruxelles.

Mircea Cărtărescu (n. 1956, București) reprezintă una dintre principalele voci literare din Europa de Est. A câștigat numeroase premii internaționale, printre cele mai recente numărându-se: Formentor Prize și premiul „Thomas Mann” pentru Literatură în 2018, și Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană în 2015. În 2006, Mircea Cărtărescu a obținut Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, acordat de Președintele României.

Jan Willem Bos (n. 1954) este traducător a peste 30 de volume din literatura română (proză, poezie și teatru), lexicograf, scriitor și editor. Printre traducerile sale se numără:opera completă a misteriosului scriitor român de avangardă Urmuz (1883-1923), dar și romanele De două mii de ani de Mihail Sebastian (nl. Sinds tweeduizend jaar, editura De Bezige Bij), respectiv Craii de Curtea-Veche de Mateiu I. Caragiale (nl. Schelmen van het Oude Hof , editura Pegasus).

În 2018 a obținut Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, distincția fiindu-i oferită în cadrul unei ceremonii găzduite de Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, în data de 28 septembrie 2018.

Informații suplimentare:

Periplul literar al tandemului scriitor–traducător, Mircea Cărtărescu – Jan Willem Bos va fi încununat de ceremonia de decernare a celui mai important premiu pentru traduceri literare din Olanda, Martinus Nijhoff Vertaalprijs, conferit lui Jan Willem Bos.

Ceremonia de decernarea va avea loc în 7 martie a.c., în Aula Universității din Amsterdam, în prezența scriitorilor Mircea Cărtărescu, Marcel Möring, Maite Karssenberg (istoric), Maarten Asscher (directorul editurii Athenaeum Bookshop din Amsterdam) și a criticul literar Margot Dijkgraaf.