Institutul Cultural Român promovează în străinătate Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023

· Spectacolul „Jurnal de România. Timișoara” s-a jucat pe 5 decembrie la Theater Akzent din Viena

Pe 5 decembrie a avut loc, la Theater Akzent din Viena, spectacolul „Jurnal de România. Timișoara“ regizat de Carmen Lidia Vidu la Teatrul German de Stat – primul eveniment de anvergură organizat de ICR Viena în avanpremiera anului 2023 - Timișoara Capitală Culturală Europeană.

„Jurnal de România. Timișoara” a fost primit cu entuziasm de publicul austriac, spectatorii intrând în dialog după reprezentație cu regizoarea și actrițele din distribuție: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török.

La eveniment au participat, alături de publicul austriac și de reprezentanți ai comunității românești din Austria, președintele interimar al Senatului României, doamna Alina Gorghiu, membri ai Parlamentului Austriei și României, președintele Institutului Cultural Român, domnul Liviu Jicman, reprezentanți ai Ambasadei României în Austria, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală, domnul Ovidiu Megan, ambasadorul Franței în Republica Austria, domnul Gilles Pécout și membri ai corpului diplomatic internațional.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu, care a fost prezentă în 2017 la Schauspielhaus Wien cu alte două producții teatrale din seria „Jurnal de România” (Constanța și Sfântu Gheorghe), a participat la un Q&A cu studenții de la Institutul de Romanistică în dimineața zilei de 6 decembrie.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Teatrul German de Stat Timișoara, Ambasada României în Republica Austria și Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Despre „Jurnal de România. Timișoara“

„Jurnal de România. Timișoara” este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.