Institutul Cultural Român Budapesta a organizat vernisajul expoziţiei „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural” şi o masă rotundă pe teme de arhitectură

ICR Budapesta a participat la ciclul de evenimente intitulat „Luna Arhitecturii” în Ungaria prin organizarea unei expoziţii şi a unei mese rotunde de specialitate. 

Astfel, în 8 octombrie 2013, la orele 18.00, la sediul ICR Budapesta din str. Izsó nr. 5 a avut loc vernisajul expoziţiei cu tema „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural”. Cu aceasta ocazie s-a desfăşurat o masă rotundă pe tema „Identitate şi arhitectură”, la care au fost invitaţi arhitecţi importanţi din România: Dr. Cristina Olga Gociman, profesor universitar, comisarul „Bienalei Naţionale de Arhitectură” Bucureşti şi Dr. Viorica Curea, preşedintele Uniunii Arhitecţilor din România, curatorii expoziţiei sus-amintite. Moderator a fost Dr. Augustin Ioan, profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti, Preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Din partea ungară au participat arhitecţi şi specialişti între care îi amintim pe: dr. Zorán Vukoszávlyev, reprezentantul „Camerei Arhitecţilor” din Ungaria, profesor universitar la Universitatea Politehnică din Budapesta, catedra de Istoria Arhitecturii şi a Patrimoniului Naţional, prof. János Krähling, şeful catedrei de Istoria Arhitecturii şi a Patrimoniului Naţional de la Facultatea de Arhitectură a Universitaţii de Ştiinţe şi Economie din Budapesta şi dr. Péter Sugár, arhitect laureat cu premiul „Ybl”, membru al Academiei de Arte „Széchenyi”, profesorul universitar la aceeaşi universitate. 

“Arhitectura este un puternic formator de identitate naţională, de raportare la coerenţa comunitară care ne marchează existenţa, educaţia, intr-un mod subtil. Evidenţierea dimensiunii ei formative şi estetice reprezintă un gest necesar de restituţie culturală şi normalitate. 
Expoziţia „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural” prezintă cele mai importante opere de arhitectură edificate în cei 120 de ani de existenţă a breslei. Creaţiile prezentate formează patrimoniul cultural construit naţional, component al patrimoniului cultural european. Expoziţia conţine peste 50 de panouri cu operele arhitecţilor români construite între anii 1869 şi 1989. Conceptul acestei expoziţii este evidenţierea evoluţiei temporale constante şi de calitate a spaţiului construit românesc indiferent de vicisitudinile istoriei, războaie mondiale, schimbare de regimuri politice.”
„(...)Această expoziţie îşi propune punerea în valoare a patrimoniului arhitectural ca axă majoră de dezvoltare culturală şi totodată sublinierea contribuţiei arhitecturii la coagularea spiritului comunitar şi la dezvoltarea identităţii naţionale.” (Cristina Olga Gociman, curator)